Sala de premsa Premsa i mitjans

Arriba la 25a edició de la Setmana de la Ciència

Setmana Ciencia

Els centres de recerca del campus de la UAB s’afegeixen a l’oferta d’activitats de divulgació científica que se celebren fins al 29 de novembre per tota Catalunya, enguany amb una oferta destacada d’activitats online.

09/11/2020

Organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), la 25a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’20) se celebrarà fins al proper 29 de novembre, i inclourà un gran nombre d’actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic arreu Catalunya.

El programa complet es pot consultar al web:
https://setmanaciencia.fundaciorecerca.cat/


PROGRAMA D’ACTIVITATS AL CAMPUS DE LA UAB


Converses online sobre la carrera científica

L’ICMAB organitza, al llarg de tota la Setmana de la Ciència, trobades virtuals amb investigadors i investigadores ofertes a estudiants d’entre 17 i 18 anys (segon de batxillerat), orientades a ajudar l’estudiant en l’elecció dels seus estudis superiors. Són converses de 30 minuts on els investigadors i les investigadores expliquen la seva trajectòria i com han esdevingut científics i científiques. Per reservar una visita, contactar amb amay@icmab.cat

Concurs de memes

Al llarg de tota la Setmana de la Ciència l’Institut de Neurociències (INc-UAB) organitza un concurs de memes de divulgació de les neurociències per Instagram. Els participants al concurs enviaran un meme que expliqui algun concepte de neurociències i es podrà votar mitjançant un sistema de likes.

•    12 de novembre

Portes obertes i xerrades de l’Institut de Neurociències (INc-UAB)

Alumnes de Batxillerat de l'Institut de Sant Pol de Mar visiten els laboratoris de l’Institut de Neurociències. En petits grups i seguint les recomanacions sanitàries, podran veure les instal·lacions i els investigadors els explicaran en què consisteix la seva recerca. A més, el grup de Neurobiologia de l'Alzheimer farà una xerrada a l'Institut Domus D'Olivet de Canovelles sobre malalties neurodegeneratives a dos grups d'alumnes d'ESO.

•    13 de novembre

Taller “La DefeNsA de les plantes”

El Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i el CRECIM de la UAB organitzen un taller experimental destinat a grups d’alumnes de 1r de batxillerat de l’Institut Escola Industrial de Sabadell. El taller es diu “La DefeNsA de les plantes” i els alumnes hauran de resoldre un repte científic relacionat amb un bacteri patògen que ataca els vegetals.
 
Més informació:
https://www.cragenomica.es/outreach/science-week

•    14 de novembre

Llançament del web SanitatVegetal2020

El CRAG farà el llançament del web divulgatiu SanitatVegetal2020, amb exemples de recerques que es porten a terme al CRAG en relació a la sanitat vegetal. La pàgina web està destinada a un públic jove i adult no especialista, en català i castellà.

Més informació:
https://www.cragenomica.es/outreach/science-week

•    15 de novembre

Concurs literari “Històries fòssils”

L’ICP farà el tret de sortida del concurs literari “Històries fòssils”. Per als apassionats i apassionades de l’escriptura, amb interès per la paleontologia, l’evolució o els dinosaures, s’obre el termini per lliurar els relats de l’edició d’enguany d’aquest concurs literari intantil i juvenil.

Bases del concurs:
http://www.icp.cat/attachments/museu/bases_histories_fossils_2021.pdf

•    16 de novembre

Virtual Escape

A partir del 16 de novembre, l’ICMAB prepara un “Virtual Escape” sobre la recerca al centre, sobre els materials del futur en energia, superconductors, materials magnètics, electrònica molecular i biomaterials, relacionat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. L’activitat està adreçada a estudiants de secundària, cicles formatius i educació especial.

Més informació:
https://matheroes.icmab.es/

Conferències i vídeos divulgatius sobre ciència de materials

Amb motiu de la fira EXPOMINER, aquesta edició en versió online, des de l'ICMAB s'ha preparat una selecció de conferències i vídeos de divulgació que es publicaran al canal de YouTube a partir del 16 de novembre. “Nanochemistry and solar light: towards an energy revolution”, amb Mariona Coll; “Crystals growth and characterization - Become a detective of materials!” amb Anna Crespi, Judith Oró i Roberta Ceravola; i “The sand we find on the beach hides a lot of information! - Become a detective of materials!” amb Anna Crespi, Judith Oró i Roberta Ceravola.

Més informació:
https://www.icmab.es/outreach/

Xerrada online “Detectiu de roques: Descobrim les roques a través d'activitats. EarthLearningIdea Project”

A les 16.30h tindrà lloc aquesta xerrada online, a càrrec de la doctoranda del Departament de Geologia de la UAB Anna Anglisano, Field Officer Supporter de la  European Geoscience Union; i Xavier Juan, Field Officer de la European Geoscience Union.

Més informació:
http://www.expominer.com/minermat-2020

LABENCLASS: L’energia del futur, del laboratori a l’aula

LabEnClass és un projecte de divulgació científica que porta la recerca de l’ICMAB en el camp de l'energia des dels laboratoris a les aules de les escoles primàries i secundàries a partir del 16 de novembre. El projecte, elaborat en col·laboració amb Funbrain i amb l'investigador de l'ICMAB Mariano Campoy-Quiles, va ser guardonat amb una beca FGCSIC 'Compte la Ciència' en 2019. El projecte té com a objectiu apropar la recerca realitzada en els laboratoris de l’ICMAB a les aules amb atractius experiments relacionats amb l'energia, preparats especialment per als escolars.

Més informació:
https://www.icmab.es/outreach/labenclass

•    20 de novembre

Taller “La DefeNsA de les plantes”

El Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i el CRECIM de la UAB organitzen un taller experimental destinat a grups d’alumnes de 1r de batxillerat de l’INS Matadepera. El taller es diu “La DefeNsA de les plantes” i els alumnes hauran de resoldre un repte científic relacionat amb un bacteri patògen que ataca els vegetals.

Més informació:
https://www.cragenomica.es/outreach/science-week


Xerrada online “Minerals al patrimoni cultural material”

A les 16h tindrà lloc aquesta xerrada online a càrrec del professor del Departament de Geologia  Lluis Casas. A la xerrada es presentaran i comentaran diversos minerals que apareixen en el patrimoni material moble i immoble. En particular es tractaran: pigments minerals; objectes decoratius i/o pràctics fets de minerals; materials arquitectònics/escultòrics peculiars a causa del seu contingut mineral; i microminerals formats en vidrats ceràmics.

Més informació:
http://www.expominer.com/minermat-2020


•    27 de novembre

Xerrada online “Primers auxilis psicològics: o com fer-li el boca a boca al nostre cervell”

La Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de Barcelona (UTCCB) presenta la xerrada “Primers auxilis psicològics: o com fer-li el boca a boca al nostre cervell”, a càrrec d’Ignasi Caminals. Disponible a YouTube des de les 00h del 27 de novembre, comptarà amb un xat per interactuar en directe.

Enllaç al vídeo:
https://www.youtube.com/watch?v=SlVL_RykQxg

Madame Chatelet i els seus seguidors d’instagram

L’ICMAB publicarà al seu canal de YouTube la lectura dramatitzada sobre les dones científiques “Madame Chatelet i els seus seguidors d’instagram”.

Més informació:
https://madamechatelet.icmab.es/

Xerrada online “Trauma vs. Record: què passa quan patim una indigestió cerebral”

La Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de Barcelona (UTCCB) oferirà la xerrada “Trauma vs. Record: què passa quan patim una indigestió cerebral”, a càrrec d’Alicia Álvarez, a les12:20h. La conferència serà retransmesa per vídeo pel canal de youtube de La Nit de la Recerca.

Enllaç al vídeo:
https://www.youtube.com/watch?v=vfJ3--994Qo

Xerrada online “Las Tierras Raras: El oro del S.XXI que controla la tecnología”

A les 16h tindrà lloc aquesta xerrada online a càrrec de Dídac Navarro, professor associat del Departament de Geologia de la UAB i professor del Departament de Mineralogia, Petrologia i Geologia Aplicada de la UB.

Més informació:
http://www.expominer.com/minermat-2020