Sala de premsa Premsa i mitjans

Victoria Reyes-García rep una beca Proof of Concept

Neurones i símptomes: avenços en la Síndrome de Leigh
Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'ICTA-UAB ha rebut una de les 76 beques Proof of Concept atorgades per l’ERC. La subvenció ajudarà a crear una Xarxa Indígena d'Observació d'Impactes del Canvi Climàtic (ICCION), orientada a portar el coneixement i les perspectives indígenes als fòrums de polítiques sobre el canvi climàtic.

10/01/2020

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès). Aquest finançament addicional s'atorga als científics que ja són beneficiaris d'una beca ERC amb l'objectiu que puguin explorar el potencial d'innovació dels seus descobriments científics i acostar al mercat i a la societat els resultats de la seva investigació transfronterera. Aquesta última injecció de 11,4 milions d’euros eleva a 200 el nombre total de projectes finançats per les Proof of Concept ERC durant l'any 2019. Amb aquesta subvenció addicionals, els investigadors poden, per exemple, investigar oportunitats de negocis, establir drets de propietat intel·lectual, realitzar validació tècnica, o explorar els beneficis socials de les seves troballes de recerca de frontera.

La nova subvenció ajudarà a l'equip LICCI de l'ICTA-UAB, liderat per Victoria Reyes-García, a crear una Xarxa Indígena d'Observació d'Impactes del Canvi Climàtic (ICCION) orientada a portar el coneixement i les perspectives indígenes als fòrums de polítiques sobre el canvi climàtic.

El projecte ERC "Indicadors locals dels impactes del canvi climàtic" (LICCI) explora el potencial del coneixement indígena i local (ILK) per contribuir a la investigació climàtica, però només aborda tangencialment la posició de marginació a la qual han de fer front els pobles indígenes i les comunitats locals (IPLC) per aportar el seu coneixement i perspectives a la recerca sobre canvi climàtic i als fòrums de polítiques. Aquest nou projecte contribuirà a portar el coneixement i les perspectives dels IPLC als fòrums de política sobre canvi climàtic mitjançant el compromís amb els IPLC per al codisseny d'una xarxa digital indígena d'observació d'impactes del canvi climàtic (ICCION) així com mitjançant la interacció amb la Plataforma de les Comunitats Locals i els Poble Indígenes (LCIPP) de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC), que té el mandat d'enfortir el paper desenvolupat pels IPLC en l'abordatge i les accions de resposta al canvi climàtic.
La beca Proof of Concept ascendeix a un total de 150.000 euros per un període de 18 mesos, que en aquest cas es destinarà a la creació d'una Xarxa Indígena d'Observació de Impactes del Canvi Climàtic.

ICCION és una resposta innovadora a la crida de l'IPCC per obtenir més dades de base, ja que ampliarà la cobertura geogràfica i temporal de la recopilació de dades sobre els indicadors locals dels impactes del canvi climàtic. A més, l'associació amb els IPLC i les organitzacions internacionals constitueix una innovació social important, ja que aquestes aliances podrien facilitar la participació efectiva dels IPLC en fòrums de política científica sobre canvi climàtic. Finalment, ICCION innova en el desenvolupament de solucions tecnològiques per abordar problemes tècnics (és a dir, de baix accés a internet) i socials (és a dir, sobirania de dades indígenes) que són de particular rellevància per als IPLC, però que sovint s'han descuidat en altres desenvolupaments tecnològics.

L'establiment a llarg termini de la xarxa d'observació que proposen contribuirà a donar als IPLC una veu més rellevant en els fòrums de política climàtica global, no només informant sobre la investigació de l'impacte del canvi climàtic, sinó també fent-la més socialment acceptable.