Sala de premsa Premsa i mitjans

Anne Cheng relata el "retorn de Confuci" a la Xina actual

3Q Anne Cheng
La UAB ha esdevingut la primera universitat d'Espanya que ha investit doctora honoris causa una persona especialitzada en el camp acadèmic dels estudis d'Àsia Oriental. Anne Cheng, catedràtica del Collège de France, va pronunciar la lliçó magistral "El retorn de Confuci a la Xina d'avui".

28/11/2019

Anne Cheng va parlar de la influència del pensament de Confuci al llarg del temps a la lliçó magistral que va pronunciar en la cerimònia d'investidura com a doctora honoris causa de la UAB, que va tenir lloc al Rectorat el 28 de novembre passat. La rectora, Margarita Arboix, va qualificar com "un glop d'aire fresc per a les nostre ments" l'aportació acadèmica de la sinòloga francesa, que ens ajuda a "aprendre el camí del passat per fer el camí cap al futur". El padrí de la doctorand, Joaquín Beltrán, va remarcar que es tracta del primer doctorat honoris causa atorgat a Espanya a una experta de l'ambit acadèmic dels estudis d'Àsia oriental.

A la seva lliçó magistral, Cheng va explicar breument les idees centrals del pensament confucià, on "aprendre és aprendre a fer d'un mateix un ésser humà", i va relatar com el pensament de Confuci ha passat, al llarg de les darreres dècades, de ser una tradició filosòfica que havia estat progressivament apartada durant més d'un segle a ser recuperada tant a nivell polític com mediàtic i intel·lectual.

La nova doctora honoris causa va descriure com han proliferat els estudis acadèmics sobre confucianisme o com ha penetrat aquesta filosofia en l'àmbit educatiu. Seguidament, va incidir especialment en la utilització de Confuci per part del règim xinès, que l'ha instrumentalitzat per "refer la identitat nacional al voltant d'una figura icònica". Es tracta, segons Cheng, de "vincular artificialment la tradució cultural i la modernitat". I va ironitzar sobre la idea de basar-se en el pensament tradicional xinès per bastir una "societat d'harmonia socialista", segons l'expressió encunyada pel president Hu Jintao.

En la intervenció que va tancar la cerimònia, la rectora Arboix va qualificar com un "gran encert" el nomenament de Cheng com a doctora honoris causa a proposta de la Facultat de Traducció i Interpretació, ja que es tracta d'una dona "que ha aportat una perspectiva crítica al coneixement sobre la Xina i el seu pensament". Arboix va subratllar que l'obra de Cheng "ens apropa" a un món "culturalment llunyà però que cada cop ens resulta més proper" i va reflexionar que el pensament de Confuci "servirà per respondre moltes preguntes que planteja la globalització".

La cerimònia va comptar amb les actuacions musicals de Yang Lingbo, que va interpretar vàries peces tradicionals xineses a l'erhu (instrument musical de dues cordes), i del cor de cambra de la UAB, que va interpretar la cançó tradicional Zài nà yáo yuan de dì fang i el cant universitari Gaudeamus igitur. A més, hi va haver un servei d'interpretació simultània a càrrec de l'alumnat del Màster Universitari en Interpretació de Conferències.

Més informació: Doctora 'honoris causa' Anne Cheng