Sala de premsa Premsa i mitjans

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Hatton
Un estudi de l'ICTA-UAB, publicat aquesta setmana a la revista científica PNAS, assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius. Segons la recerca, moltes de les característiques més importants de la vida segueixen lleis universals.

09/10/2019

La diversitat de la vida és sorprenent. Des de les algues microscòpiques fins als elefants, la vida ha ideat innombrables formes d'obrir-se camí en tots els entorns del planeta. Tot i que els biòlegs han tendit a centrar-se en les moltes i variades formes que les espècies han desenvolupat, l'era del "Big Data" ofereix una visió sense precedents d'algunes característiques sorprenentment comuns que comparteixen totes les criatures, tant les grans com les petites.

Un nou article de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) publicat aquesta setmana a la revista científica PNAS, compila dades de milers d'estudis per demostrar que, malgrat la infinita varietat d'éssers vius, moltes de les característiques més importants de la vida segueixen lleis universals.

El treball, dirigit per l'investigador de l'ICTA-UAB Ian Hatton, mostra com el metabolisme, l'abundància, el creixement i la mortalitat segueixen relacions extraordinàriament coherents amb la mida del cos, des dels bacteris més petites fins a la balena blava.

"El fet que trobem aquestes simples relacions matemàtiques que abasten tota la vida, apunta l'existència d'un procés fonamental en el cor dels sistemes vius que encara no entenem completament", explica Hatton.

Donar la volta a la teoria existent

L'estudi també presenta evidències que suggereixen que una de les teories més prominents de l'ecologia, anomenada Teoria Metabòlica de l'Ecologia, hauria de ser de reexaminada. Aquesta teoria ha tingut un paper important en el pensament ecològic, basat en la idea que la taxa metabòlica d'un organisme és el límit principal de molts altres trets vitals, inclosa la velocitat de creixement.

"Un dels nostres troballes clau és que els límits a la velocitat a la qual pot créixer un organisme semblen frenar el metabolisme, en lloc de a l'inrevés", explica Eric Galbraith, investigador de l'ICTA-UAB i coautor de l'estudi. "Això situa el creixement com a element principal per comprendre aquests patrons a gran escala ".

Atès que el creixement és subjacent a tot, des del desenvolupament juvenil fins al càncer, i des de la productivitat dels recursos fins al cicle global del carboni, comprendre el creixement en general podria resultar de gran importància.

"El que resulta sorprenent és que no importa on miris ni de quin tipus de sistema viu es tracti, tot sembla seguir la mateixa llei de creixement", diu Hatton. "Encara no podem explicar-ho, però sabem que té profundes implicacions".

El document, que també inclou coautors de la Universitat de Princeton, la Universitat Charles de la República Txeca i el CNRS a França, ofereix una nova perspectiva sobre les característiques més fonamentals de la vida i l'extraordinària unitat que impregna la diversitat de la vida.

Article:
Ian Hatton, Andy Dobson, David Storch, Eric Galbraith and Michel Loreau, Linking scaling laws across eukaryotes, Proceedings of the National Academy of Sciences, USA. www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1900492116