Sala de premsa Premsa i mitjans

"Treure bones notes és qüestió de constància"

Arnau Noguera Segura 'Treure bones notes és qüestió de constància'
Arnau Noguera Segura, procedent de l'Institut Antoni Torroja (Cervera), ha estat l'estudiant que ha accedit a un grau de la UAB amb la nota més alta, un 13,866. Cursarà Genètica el curs vinent.

23/07/2019

L’Arnau Noguera ha entrat a la UAB amb la nota d’accés més alta aquest curs acadèmic: 13,866. Hi cursarà el grau de Genètica. Quedem amb ell a l’entrada de la Facultat, i ens sorprèn la seva senzillesa i humilitat, tot i l’esforç i treball que imaginem que hi ha darrere d’aquesta nota.

Parlem amb ell uns minuts abans de matricular-se. És un noi molt rialler, amb un marcat accent lleidatà. Ningú pot negar que ve d’on ve: de Cervera, a Lleida.

Durant el curs ha estudiat anglès, i quan tenia temps jugava a bàsquet, després de les classes a l’Institut Antoni Torroja, un centre públic de secundària, on també ha estudiat l’alumne que enguany ha tret la nota més alta a la selectivitat de tot Catalunya. Ell ha estat la segona més alta, un 9,8.

-Què té l’Institut Antoni Torroja d’especial perque alguns dels seus alumnes siguin tant excel.lents?
-Jo diria que, ja d’entrada, la nostra promoció, el nostre grup, ha estat molt bona en tots els sentits. Hi ha una altra noia que ha tret també més de 9 a la selectivitat. L’insittut ens ha preparat i ajudat molt, fent-nos fer examens de selectivitat d’altres anys.m I a més el professorat també està molt preparat en tots els àmbits.

-Per què has triat la UAB per iniciar el teu camí a la universitat?
-Primer de tot, sincerament, ha estat perquè Genètica només es fa aquí. I després també perquè em va agradar el campus, tot ple de gespa i arbres, quan vaig venir amb l’Institut per Portes Obertes i amb la família el Dia de la Família. Està molt bé això que sigui com una ciutat universitària.

 -T’has matriculat de Genètica. L’elecció ha estat vocacional?
-No ben bé. De fet, fins després de fer la selectivitat no em vagi acabar de decidir. Sabia al Batxillerat que volia fer alguna cosa de Biociències però no tenia clar del tot el què. I per què va ser Genètica? Doncs no ho sé ben bé, potser perquè era la més concreta…També vaig dubtar de si agafar una cosa més genèrica, com Bioquímica, i després especialitzar-me, però finalment vaig optar per Genètica.

-A què t’agradaria dedicar-te en un futur?
-Una opció interessant és fer recerca d’algun tipus, a algun laboratori, però no ho sé segur, no ho tinc clar encara. No sé si realment és el que m’apassiona. És molt aviat. He de veure com va tot.

-Hi ha algun projecte o persona que faci investigació en el camp de la Genètica que destacaries?
No conec gaires investigadors però sí que vaig fer un treball a Batxillerat sobre la científica Barbara McClintock, que em va interessar i sorprendre molt. Vaig trobar les seves investigacions molt interessants. Aquesta investigadora va trobar un tipus de gens que es podien desplaçar, una cosa molt novedosa en el seu moment. Era una genetista que va ser guardonada amb el Premi Nobel de medicina l’any 1983. Té molt mèrit el que va fer. I es va tardar molt a reconèixer-la, suposo que pel fet que era dona i perque va descobrir que els gens podien ser alterats; va creaer una teoria trencadora.

-Quins aspectes de la genètica consideres importants?
La genètica és molt important en aquests moments perquè la cura del càncer o d'altres malalties passen per la genètica. Al cap i  a la fi, els gens ens regulen tot el nostre cos, i és molt important en molts àmbits. Però s’han de descobrir moltes coses encara! No es coneix suficient tot el món de la genètica, és un camp obert que segur que ens aporta molt.

-Com ho has fet per treure aquesta nota per entrar a la universitat? Quina metodologia has seguit?
Doncs, la veritat, no he seguit cap metodologia o estratègia concreta. Vaig estudiar com sempre, de forma constant, i la setmana dels exàmens, més. No vaig parar de sortir, encara que si tens exàmens una setmana, aquells dies t'ahs de concentrar en ells. El que sí que s’ha de ser és molt, molt  constant. No deixar res per a l’últim dia. I sobretot a l’institut jo diria que ens van preparar molt bé, fèiem proves d’altres anys sovint. I a més, em vaig concentrar allò que portava més fluix; en el meu cas, per exemple, en Història, perquè les matèries de Ciències les portava molt millor.

-En el teu temps lliure, què fas?
Com a extraescolar, l’únic que feia era anglès, però l’he acabat justament la setmana passada, que vaig fer l’examen del Proficiency. L’he aprovat! A més, si tinc temps, també jugo a bàsquet. M’agrada aquest esport. I també m'agrada llegir. 

-Quin llibre t’estàs llegint ara mateix?
M'estic llegint el llibre "Los cien", que és de ciència ficció i aventures, i ve d'una sèrie de televisió que es diu així, també "Los cien".

-Què esperes d’aquesta etapa, a la universitat?
Espero aprendre molt sobre la matèria que he escollit, la genètica, i les biociències, en general, i també vull passar-m’ho molt bé.

-Quin consell donaries a un futur alumne universitari que ara estigui a Batxillerat?
Li diria que sigui molt constant, és la clau, perquè quan arribi la selectivitat només haurà de repassar. I també que faci examens d'anteriors selectivitats. Per a mi, tot això, tot plegat, ha estat primordial.