Sala de premsa Premsa i mitjans

Un virus del microbioma humà, present en un terç de països del món

Microbioma
Una recerca internacional amb participació de la UAB demostra que la presència d’un virus bacterià del microbioma humà, anomenat crAssphage, és comú en les aigües residuals de més d’un terç dels països del món, tot i que amb variacions genètiques segons la regió geogràfica de procedència. L’estudi s’ha publicat a Nature Microbiology.

09/07/2019

El treball ha estudiat l’origen, l’evolució i l’epidemiologia del virus crAssphage, descobert a l’any 2014 i que infecta bacteris anaeròbics del tracte digestiu. Ho ha fet analitzant mostres fecals humanes i de primats, aigües residuals i metagenoma de la microbiota intestinal d’adults i infants d’arreu del món, en una col·laboració global de més de 115 científics procedents de 65 països de sis continents.

Bas Dutilh, professor adjunt de la Universitat d’Utrecht (Holanda) i co-líder del projecte, comenta el que explicaria la presència generalitzada del virus arreu del món: “crAssphage sembla no tenir cap benefici directe, per exemple, per a la nostra salut. Però hem trobat virus molt relacionats en mostres fecals de goril·les, micos i altres primats salvatges. Basant-nos en aquests resultats, considerem que ha evolucionat amb nosaltres durant milions d’anys i s’ha difós amb els éssers humans per tot el planeta”. L’investigador destaca el fet que aquesta sigui “la primera vegada que s’ha constatat que els virus de l’intestí humà poden ser almenys tan antics com el llinatge humà”.

El líder del projecte, el professor Robert Edwards, de la Universitat Estatal de San Diego a Califòrnia, s’ha manifestat “en deute amb tots els companys de tot el món que ens han ajudat a explorar la diversitat global d'aquest virus únic”, tot destacant la “primícia mundial” que representa “quant a l’abast i la naturalesa global del projecte".

Per part de la UAB hi han col·laborat les doctores Montserrat Llagostera i Maria Pilar Cortés, membres del grup de Microbiologia Molecular del Departament de Genètica i de Microbiologia.

Altres institucions de l’Estat, els experts de les quals hi han participat, han estat la Universitat de Barcelona i la Universitat d’Alacant.

Per als experts, crAssphage és un potent indicador de contaminació fecal i d’impacte humà i potser en un futur podrà ajudar els científics a manipular el microbioma intestinal dirigint-se cap a bacteris nocius. És, precisament, en l’ús de virus bacterians com a agents terapèutics (teràpia fàgica) en el que està treballant el grup de Microbiologia Molecular de la UAB.

Referència: Global phylogeography and ancient evolution of the widespread human gut virus crAssphage. 2019. Nature Microbiology.Volume 4 Issue 7. doi: 10.1038/s41564-019-0494-6