Jeroen van den Bergh, 'honoris causa' per la Universitat Oberta dels Països Baixos

Jeroen Van den Bergh

L'economista Jeroen van den Bergh, professor d'investigació ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, ha estat nomenat doctor honoris causa per la Universitat Oberta dels Països Baixos. La cerimònia d'investidura tindrà lloc el proper mes de setembre.

03/07/2019

La Universitat Oberta dels Països Baixos ha nomenat doctor honoris causa l'economista ambiental Jeroen van den Bergh, professor d'investigació ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i professor d'economia del medi ambient i recursos a la Vrije Universiteit Amsterdam.

Van den Bergh serà reconegut per les seves contribucions pioneres al debat sobre la política ambiental, basades en els coneixements profunds obtinguts en combinar elements de l'economia evolutiva i del comportament i l'economia ambiental. El títol de doctor honoris causa s'atorgarà el proper 26 de setembre a Heerlen, Països Baixos.

El canvi climàtic és un tema d'actualitat i urgent amb moltes complicacions. Com podem abordar un problema tan complex? Com podem estimular la innovació tecnològica, restringir les emissions i garantir el suport públic i polític a les polítiques implementades? Durant dècades, Van den Bergh s'ha ocupat d'aquests temes, i emfatitza que hauríem de veure a la societat humana com un sistema complex en el qual la regulació condueix a moltes conseqüències imprevistes que poden soscavar l'efectivitat de la política. Alguns exemples són l'efecte rebot de l'estalvi d'energia, la fugida d'emissions a altres països i fins i tot el canvi dels problemes ambientals. Aquestes reaccions es produeixen a través dels canals del comerç internacional, la reubicació de negocis, les reaccions dels mercats petroliers, etc. Van den Bergh presta especial atenció al paper de la racionalitat limitada i les interaccions socials tant dels consumidors com de les empreses. Això garanteix unes recomanacions més sòlides, precises i completes per a la política ambiental i climàtica.

L'alt nivell científic del seu treball li ha comportat la concessió del premi Royal/Shell de la Reial Acadèmia de les Arts i les Ciències dels Països Baixos (KNAW) i la concessió d'una ERC Advanced Grant, el finançament en recerca més prestigiós de Europa per al desenvolupament del projecte "Anàlisi evolutiva-conductual de la política climàtica: racionalitat limitada, mercats i interaccions socials". El seu últim llibre L'evolució humana més enllà de la biologia i la cultura: ciències socials, ambientals i polítiques evolutives recull un compendi de les seves teories.

Els arguments de Van den Bergh per a una política climàtica intel·ligent marquen la pauta i tenen influència, entre d'altres, en el debat holandès sobre un impost econòmic al CO2. És un orador incansable que imparteix moltes conferències i també és actiu en les xarxes socials, per garantir que el debat polaritzat sobre el canvi climàtic es realitzi sobre la base dels arguments correctes.

Més informació: ICTA-UAB

 

Notícies relacionades

Totes les notícies