Sala de premsa Premsa i mitjans

MitoTreat obté el premi al millor projecte innovador del Programa de Generació d’Idees

MitoTreat
El Parc de Recerca UAB i la Xarxa d’R+D+I en Biotecnologia de Catalunya han lliurat el premi al projecte guanyador de la novena edició del Programa de Generació d’Idees. El projecte guanyador proposa el reposicionament d’un fàrmac –ja aprovat per la FDA- per al tractament de la malaltia minoritària mitocondrial.

28/06/2019

El Parc de Recerca UAB i la Xarxa d'R+D+I en Biotecnologia de Catalunya han lliurat el premi al projecte guanyador de la novena edició del Programa de Generació d’Idees, una iniciativa per dotar d'eines al personal investigador i doctorand en la creació de solucions innovadores en el sector de la biotecnologia industrial i la biomedicina.

D’entre els sis projectes presentats, MitoTreat ha estat seleccionat com la millor iniciativa innovadora. Aquest projecte proposa el reposicionament d’un fàrmac per al tractament de la malaltia mitocondrial, un grup de patologies mortals minoritàries que afecten un de cada 5.000 naixements i que estan causada per alteracions greus de la maquinària mitocondrial, implicada en la generació d'energia de les cèl·lules. Els òrgans més afectats per aquestes alteracions són aquells que requereixen una elevada quantitat d'energia, com els músculs i el sistema nerviós.

A dia d’avui, els tractaments per aquesta malaltia no estan basats en l'evidència i, principalment, són suplements, vitamines o pal·liatius. Impulsat pels investigadors de l’Institut de Neurociències de la UAB Albert Quintana, Emma Puighermanal i Elisenda Sanz, MitoTreat ha identificat el Cannabidiol (CBD), un compost químic extret de Cannabis que presenta propietats antiinflamatòries, antioxidants, analgèsiques i neuroprotectores i anticonvulsives i que, d’aquesta manera, es converteix en un candidat per millorar de la qualitat de vida i l'esperança de vida dels nens afectats per patologies mitocondrials.

A més, aquest fàrmac –que ja ha estat aprovat per la FDA- no indueix efectes psicoactius o cognitius i és ben tolerat amb efectes secundaris lleus en humans, cosa que el converteix en un agent terapèutic adequat.

Els investigadors han mostrat la seva eficàcia en models animals de la malaltia, augmentant la supervivència i la millora dels dèficits socials i clínics. Han sol·licitat un patent europea per a l’ús d’aquest compost per tractar la malaltia mitocondrial i, ara, pretenen continuar amb el desenvolupament preclínic del producte

El projecte ha obtingut un premi de 1.500€ i 6 mesos d’incubació a l’Edifici Eureka del Parc de Recerca UAB, el que li permetrà avançar en l’enfocament i transferència cap al mercat.

La 9a edició del Programa de Generació d’Idees
La novena edició del Programa de Generació d’Idees s’ha centrat en el sector de la biomedicina i la biotecnologia industrial i s’ha organitzat juntament amb la Xarxa de Referència en Biotecnologia. Ha comptat amb el patrocini de Palex, Laboratoris ERN, Barcelona Synchrotron Park, Uriach i Minoryx Therapeutics. Aquestes empreses han plantejat diversos reptes tecnològics, com per exemple, l’aplicació de microbioma digestiu en el tractament d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, la identificació o desenvolupament de dispositius mèdics per al diagnòstic i la detecció de biomarcadors en fluids corporals, o noves molècules actives per ser aplicades a cosmètica, entre d’altres.

Hi ha participat una quinzena d’investigadors i investigadores de l’Esfera UAB com, l’Institut de Neurociències de la UAB, l’Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC, la Facultat de Ciències i l’Escola d’Enginyeria de la UAB, o la Facultat de Farmàcia de la UB i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili.

Des de la primera edició, el Programa de Generació d’Idees ha generat 89 projectes, dels quals han sorgit 8 patents i s’han creat deu noves empreses innovadores: Ovatec, AEInnova, Bioeclosion, Crowdmobile, Axia, Mass Factory, Make-R, Pump-it, Sensing Solutions i Visual Tagging Sevices.

Més informació: Fotografies del Programa