Sala de premsa Premsa i mitjans

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

Antoni Rosell-Melé
Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un ajut Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

04/04/2019

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un ajut Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN), l'objectiu del qual és investigar el rang natural de variabilitat de la circulació de Hadley durant episodis passats de calor i fred extrems.

L'ERC ha donat a conèixer els destinataris de la seva convocatòria. Al 2019, 222 científics d'alt nivell a Europa utilitzaran aquestes subvencions finançades per la Unió Europea, per un valor de 540 milions d'euros, per explorar les seves idees de recerca més innovadores i atrevides. La demanda de subvencions ERC continua sent molt elevada: en aquesta ocasió es van presentar 2.052 propostes de recerca, de les quals prop del 11% van ser seleccionades per al seu finançament. Els projectes AdvGr estan destinats a científics d'alt nivell que estan ben establerts en les seves carreres i són líders en els seus camps.

Els climes tropicals estan canviant ràpidament en les regions més poblades del planeta. Els canvis són conseqüència, en gran part, d'alteracions en la circulació de Hadley impulsades per factors naturals i antropogènics, els rols relatius i variabilitat temporal no estan clars. Aquestes llacunes de coneixement es deuen en part a la manca de mètodes per estudiar la circulació atmosfèrica abans de la posada en marxa de les observacions instrumentals i satel·litals, i es veuen agreujades per les contradiccions entre els models i les dades paleodinàmics.

L'objectiu del projecte és desenvolupar un enfocament innovador utilitzant pròxims climàtics per investigar el rang natural de variabilitat de la circulació de Hadley durant episodis passats de calor i fred extrems. L'enfocament es basa en l'explotació com a indicador climàtic d'un material molt comú i sense explotar científicament en sediments marins: el carboni pirogènic (PyC) derivats d’incendis de sabana i praderies als tròpics, i transportat pel vent.

Mitjançant la caracterització espacial geoquímica i isotòpica del PyC, juntament amb l'anàlisi de pols mineral al oceà tropical profund modern, i un model biogeoquímic del PyC, es construirà un marc interpretatiu de la deposició del PyC en els sediments de les aigües profundes. La seva aplicació en les seqüències del Pliocè-Plistocè de l'Atlàntic i el Pacífic permetrà la reconstrucció dels canvis meridionals i zonals passats a la Zona de Convergència Intertropical i els vents de l'hemisferi sud, així com acotar la variabilitat natural de la circulació de Hadley i els hidroclimes associats.

PALADYN és possible gràcies a la combinació de dades geoquímics i satel·litals d'avantguarda, i metodologies GIS, amb una àmplia experiència interdisciplinària en l'estudi paleoclimàtic de sediments marins. L’objectiu és proporcionar nous conjunts de dades importants del PyC d'aigües profundes transportats pel vent per provar i refinar els models de predicció de la circulació atmosfèrica, el cicle del carboni, la precipitació i els incendis forestals, qüestions que són d'importància mundial des del punt de vista científic i social.