Sala de premsa Premsa i mitjans

Els centres espanyols de postgrau i formació contínua es reuneixen a la UAB

RUEPEP
Els reptes que planteja el futur de l'ocupabilitat en l'àmbit de la formació permanent i de postgrau seran el tema de la reunió d'enguany de la xarxa RUEPEP, que tindrà lloc a UAB Casa Convalescència i al campus de Bellaterra entre els dies 27 i 29 de març.

25/03/2019

Del 27 al 29 de març, l'Escola de Postgrau de la UAB organitza la trobada anual de la Xarxa Universitària d'Estudis de Postgrau i d'Educació Permanent (RUEPEP), que es desenvoluparà a la seu de l'Escola, a la Facultat de Dret i a UAB Casa Convalescència, a Barcelona sota el títol "Qualitat i ocupabilitat: reptes actuals en els estudis de postgrau i en la formació permanent".

La RUEPEP promou el contacte entre les universitats espanyoles en el tema específic dels estudis de postgrau i l'educació permanent, tant des del punt de vista acadèmic com el de la seva gestió especialitzada. En la trobada d'enguany, es debatrà sobre el paper de la gestió i certificació de la qualitat en la formació permanent, els models de formació orientats a l'ocupabilitat i la dimensió social d'aquesta formació. L'objectiu és plantejar com les universitats poden oferir programes de formació permanent transversals, interdisciplinaris, socials, innovadors i tecnològics, davant la perspectiva d'un món futur on el lloc de treball serà molt canviant i els professionals hauran de reciclar-se molt sovint.

"Vital per a les universitats"

La trobada va començar el dia 27 amb l'assemblea general de la RUEPEP, a UAB Casa Convalescència (Barcelona). Els dies 28 i 29, es desenvolupen els debats i ponències a la Facultat de Dret i a l'Escola de Postgrau, al campus de Bellaterra. A la inauguració oficial de la trobada, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha felicitat els assistents per la feina desenvolupada a les seves universitats respectives i ha afirmat que "el futur de la formació contínua és vital" per a la universitat perquè "el mercat de treball serà tan variable que caldrà donar resposta amb rapidesa i flexibilitat". Per la seva banda, la comissionada de la rectora per a l'Escola de Postgrau i de la Qualitat Docent, María Valdés, i el president sortint de RUEPEP, Juan Ramón Velasco, han defensat el sistema de control de qualitat de les universitat i han convidat els participants a aprofitar aquesta trobada per intercanviar experiències.

Seguidament, el secretari general d'Universitats del govern espanyol, José Manuel Pingarrón, ha ofert la conferència inaugural, titulada "Acreditació de títols propis. Sistema d'acreditació de centres", en què ha dissertat sobre l'oferta de titulacions de les universitats i la relació d'aquest tema amb la carrera acadèmica, l'ocupabilitat dels titulats o la regulació de les pràctiques externes. Pingarrón ha afirmat que ara "és el moment perquè els títols universitaris creixin més qualitativament que quantitativa" i ha defensat que les universitats programin titulacions amb "flexibilitat, autonomia i corresponsabilitat", incidint especialment en la necessitat que els sistemes interns de qualitat estiguin degudament acreditats.

El programa continuarà amb sessions sobre l'acreditació de la qualitat en la formació permanent, experiències i bones pràctiques en estudis de postgrau i educació permanent, i ocupabilitat. El dia 29, a més, Neus Pons, directora gerent de la Fundació BCN Formació Professional, presentarà un llibre sobre postgrau i formació continuada de la RUEPEP i SIGMA. La conferència final que clausurarà la trobada serà impartida per Joan Subirats, catedràtic en Ciència Política de la UAB, a les 12 h, i es titularà "Impacte social i ocupabilitat dels estudis propis".

Més informació: XVIII trobada RUEPEP