Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB imparteix els primers MOOC en castellà sobre 'big data' de Coursera

Big Data - Uso práctico de datos masivos
La UAB acumula prop d'un milió d'inscripcions i trenta MOOC a la plataforma Coursera. En una trobada a Mèxic per celebrar el tercer aniversari de Coursera en espanyol, la UAB presentarà la seva oferta, inclòs el primer programa en castellà sobre big data de la plataforma.

30/10/2018

La UAB imparteix aquest curs, per primer cop, el programa d'especialització "Big Data - Uso práctico de datos masivos", el primer programa de MOOC de la plataforma Coursera que s'imparteix en castellà i que està centrat específicament en l'àmbit de les dades massives o big data. Des del 2013, la UAB ofereix cursos massius, en línia i gratuïts (o massive open online course, MOOC) de diferents àmbits acadèmics a Coursera, plataforma de referència a nivell mundial en aquest camp. El programa especialitzat en big data serà presentat durant una trobada a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic que tindrà lloc els dies 5 i 6 de novembre per commemorar el tercer aniversari de la plataforma Coursera en espanyol. La UAB, que acumula prop d'un milió d'inscripcions als seus MOOC a Coursera, hi serà present juntament amb les universitats més importants d'Amèrica Llatina.

El programa d'especialització "Big data - Ús pràctic de dades massius" consisteix en quatre cursos i un projecte final. S'ha començat a impartir aquest mes d'octubre i es planteja com a porta d'entrada al món de les dades massives i el seu tractament:

1. Big data: l'impacte de les dades massius en la societat actual
2. Big data: adquisició i emmagatzematge de dades
3. Big data: processament i anàlisi
4. Big data: visualització de dades
5. Big data: capstone project (projecte final)

En acabar el programa, l'estudiant és capaç de, entre altres habilitats, entendre la procedència i les característiques de les dades massives, adquirir i gestionar grans conjunts de dades, extreure-hi informació i contestar una pregunta ben formulada en funció de la informació disponible.

Els cursos són impartits per un ampli professorat interdisciplinari provinent tant de l'àmbit universitari com del sector professional, i està coordinat per José Manuel Pérez Tornero, catedràtic de periodisme i coordinador acadèmic dels cursos MOOC de la UAB; Elena Valderrama, catedràtica del Departament de Microelectrònica i Sistemes Electrònics de la UAB; i Ana Ripoll, catedràtica d'arquitectura i tecnologia de computadors i exrectora de la UAB. Col·laboren en els cursos professors de l'empresa Synergic Partners, de l'Escola d'Enginyeria de la UAB, del Servei d'Estadística de la UAB, del Centre de Recerca Matemàtica, del Port d'Informació Científica de la UAB i de la Universitat Oberta de Catalunya.

Els cursos, a excepció del projecte final, es poden rebre de forma gratuïta, sense dret a certificació, i es poden realitzar en qualsevol ordre i de forma selectiva, encara que es recomana respectar l'itinerari establert. Per realitzar el projecte final, centrat en l'anàlisi de dades cosmològics, cal haver superat i certificar-se en tots els cursos.

Aquest programa és fruit de l'acord entre l'Escola de Postgrau de la UAB i la plataforma Coursera, signat amb l'objectiu d'apropar les dades massives a la comunitat de parla hispana. El big data té cada vegada més importància en la societat actual, en la qual s'emmagatzema una quantitat immensa d'informació que requereix un tractament correcte. La demanda de professionals amb coneixements en aquesta àrea és cada vegada més gran degut no només a la creixent quantitat de dades que es registren sinó també al seu caràcter transversal. Aquest programa de MOOC podria posar les bases per a un projecte de nou màster de la UAB especialitzat en la matèria.

Més de trenta cursos

Els MOOC són cursos en línia, de caràcter obert i oferts a una quantitat il·limitada d'estudiants. Coursera va ser fundada el 2012 per dos professors de la Universitat de Stanford (Estats Units), Andrew Ng i Daphne Koller, i en pocs mesos es va consolidar com la plataforma de cursos MOOC amb una major base d'usuaris. Poc després, el 2013, la UAB es va incorporar a aquesta iniciativa amb el llançament de dos cursos sobre egiptologia i precàlcul, convertint-se així en la primera universitat a Espanya en entrar a Coursera i una de les primeres d'Europa. Des de llavors, la UAB ha llançat més d'una trentena de cursos que acumulen gairebé un milió d'inscripcions.

Més informació: Coursera UAB