Sala de premsa Premsa i mitjans

La Generalitat i el Parc de Recerca UAB premien el projecte Greene3D, com a millor iniciativa en economia circular

Greene3D
El projecte Greene3D, impulsat per Laura López Mir, doctora en física de Materials per l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), i Beatriz Espinosa Aquino, doctoranda a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA), es basa en el desenvolupament de material sostenible destinat a la impressió 3D a partir de residus orgànics i bioplàstic.

06/07/2018

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Parc de Recerca UAB han lliurat els premis als dos projectes guanyadors de la vuitena edició del Programa de Generació d’Idees, una iniciativa per dotar d'eines al personal investigador i doctorand en la creació de solucions innovadores en economia circular.

El primer premi, guardonat amb 2.500 euros i sis mesos d'incubació a l'edifici Eureka del Parc de Recerca UAB, ha estat per al projecte Greene3D, que combina innovació i economia circular. Laura López Mir, doctora en física de Materials per l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), i Beatriz Espinosa Aquino, doctoranda a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA), han proposat el desenvolupament de material sostenible destinat a la impressió 3D a partir de residus orgànics i bioplàstic.

Utilitzen com a residu el pinyol d'oliva, un recurs molt abundant i accessible a l’estat espanyol. Actualment, el pinyol d'oliva ja es fa servir com biocombustible, com a additiu per a ciment i ceràmica o com a filtre de metalls pesats. Les dues emprenedores li afegeixen l'avantatge de la fabricació a mida que ofereix la tecnologia 3D. Entre les potencials aplicacions del material es troben l'absorció de metalls pesants, el filtratge d'aire o les peces industrials lleugeres amb propietats d'aïllament acústic i tèrmic.

El segon premi del Programa, que consta de 1.500 euros i 6 mesos d’incubació a l’edifici Eureka, se l’ha endut Cerclab, impulsat per Marta Santamaría, investigadora de la Universitat Politècnica de Barcelona i Gerardo Ezequiel i Erica Volpini, socis fundadors de Semilla. Es tracta d’un laboratori 4.0 que té l'objectiu d'aprofitar el plàstic reciclat per crear nous productes de valor. Des d’una perspectiva d’innovació social i col·laborativa, Cerclab inclou un espai físic de recuperació i transformació de plàstic reciclat dels residus d’envasos.

A més a més, també contempla una plataforma web d’innovació oberta on s’impartiran cursos d’innovació social i tecnològica i es fomentarà la col·laboració i sinèrgies entre usuaris promocionant la inclusió sociolaboral de persones amb diversitats o en risc d’exclusió.
 
Els projectes han estat valorats per un jurat format per Iván Martinez, vicegerent de Recerca de la UAB; Mireia Cañellas, responsable de Desenvolupament Sostenible del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; Konstantinos Kourkoutas, coordinador del CORE Ciutats Intel·ligents i Sostenibles de la UAB, i Joan Fresno, responsable tècnic del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.

Més projectes innovadors en economia circular

En el marc del Programa de Generació d’Idees també s'han desenvolupat tots aquests altres projectes:

ACUREM: Aquest projecte ha desenvolupat un producte biològic que permet descontaminar aqüífers contaminats per compostos organoclorats. Està impulsat per Ernest Marco, professor del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB, i Romina Avila, doctoranda de la UAB. El tractament que proposen es basa en un consorci natural altament enriquit amb bacteris que poden transformar compostos tòxics i cancerígens com el tricloroetilè i diclorometà, en compostos inofensius com l'etilè i acetat. 

BeWater: Silvia Chellini, Beatriz Corzo i Pablo Bou han ideat una planta de dessalinitzadora flotant descentralitzada, que permet obtenir aigua potable a partir d'aigua del mar. Es tracta d’una plataforma mòbil situada al mar prop de la costa i alimentades per molins eòlics que podrà abastir les demandes d'aigua estacionals de les ciutats costaneres.

Water Filter & Feathers: El projecte té l'objectiu d'ampliar la vida útil de les plomes d'aus de corral a través d'un sistema d'economia circular. Proposa utilitzar les plomes com a filtres per netejar les aigües residuals de la indústria tèxtil, permetent la seva reutilització dins del procés de fabricació. Està impulsat per les investigadores del Departament de Química de la UAB, Cristina Palet, Montse Resina, Iris H. Valido, Mara Jesús Sánchez i Montserrat López-Mesas, i Fernando Carrillo, del Departament d’Enginyeria Química de la UPC.

ZIN: Es basa en la creació d’una única xarxa multilingüe d’operadors de serveis de recursos humans i de turisme de negoci que sigui al màxim sostenible, responsable socialment i d’acord amb l’economia circular, de serveis de certificacions, com també en l’avaluació i foment d’aquests criteris. Darrere aquest projecte hi ha les emprenedores Vera Stegun, Amanda Martínez i Raúl Punzano.