Sala de premsa Premsa i mitjans

Castells: "no hi ha un model" únic de democràcia sinó "éssers humans a la cerca de la seva humanitat"

La UAB investeix Manuel Castells com a doctor 'honoris causa'
El catedràtic de sociologia de la Universitat Oberta de Catalunya Manuel Castells ha estat investit doctor honoris causa per la UAB a proposta de la Facultat de Ciències de la Comunicació. A la seva lliçó magistral, Castells ha reflexionat sobre les causes de la crisi de la democràcia.

19/12/2017

Manuel Castells ha estat investit avui doctor honoris causa per la UAB en una cerimònia en què ha ofert una lliçó magistral sobre la crisi de la democràcia. Per al sociòleg, "la democràcia, com a dignitat, no consisteix en procediments, sinó en la defensa dels drets humans bàsics" segons les circumstàncies de cada lloc i cada moment.

El catedràtic de sociologia de la Universitat Oberta de Catalunya ha estat presentat per Joan Manuel Tresserras, padrí juntament amb Enric Marín (professors tots dos del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura), com "l'autor amb més influència dels darrers vint anys en teoria crítica, particularment en comunicació". Tresserras, que ha glossat la seva trajectòria acadèmica, l'ha qualificat com "un intel·lectual fonamental en una etapa decisiva".

Reformular la democràcia

A la seva lliçó magistral, Castells ha ofert "algunes conclusions i idees" sobre la seva recerca actual referent al que ha qualificat com a "centre dels conflictes i contradiccions del nostre món caòtic", és a dir, la crisi de la democràcia. El sociòleg ha dissertat sobre la crisi de legitimitat de la democràcia representativa i les fonts socials de la crisi (com ara les mancances de la separació de poders, el fet que es faci política de cara als mitjans o la percepció de la corrupció com un fenomen generalitzat).

A continuació, el nou doctor honoris causa ha parlat sobre les tentatives de "reformular la democràcia" tant pel que fa a reformes de la democràcia representatitva (controlar la influència dels diners en la política, incrementar la proporcionalitat dels sistemes de representació o democratitzar els partits) com a plantejar alternatives com ara la democràcia participativa, la democràcia electrònica o l'ús d'internet. Finalment, ha reflexionat sobre el futur de la democràcia tot partint de la constatació que "'dignitat' és la paraula clau pronunciada per tots els moviments socials recents". Per a Castells, "les institucions de dignitat, les han de construir els subjectes humans que viuen en les seves circumstàncies específiques". I ha continuat: "seran les demos, cada una de les múltiples demos, les que decidiran la seva pròpia cràcia".

Autonomia universitària

Per la seva banda, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha tancat l'acte lloant "la gran capacitat analítica" de Castells i traslladant les reflexions de la seva lliçó magistral a l'àmbit universitari. Ha defensat l'autonomia de les universitats per definir la seva forma de govern perquè, segons ha afirmat, "hem de ser capaços de pensar en les millors estructures i sistemes de direcció" per tal d'assolir un govern "que s'adapti als compromisos democràtics i representatius" que caracteritzen una institució com la UAB.

L'actuació del Cor de la UAB, que ha interpretat la canço de Raimon D'un temps, d'un país i el tema Universitas, de Poire Vallvé i Rafel Simó, ha amenitzat un acte en què han estat presents, entre altres autoritats acadèmiques i institucionals, la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació, María José Recoder; el rector de la UOC, Josep A. Planell; i l'expresident del Parlament, Ernest Benach.

Més informació: Manuel Castells, doctor 'honoris causa'