Sala de premsa Premsa i mitjans

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, a la UAB

DonaNenaCiencia
La UAB celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, que té lloc l'11 de febrer a nivell estatal. La Facultat de Ciències acull una jornada-taller el divendres, 10 de febrer, al voltant d'aquesta temàtica, a la Sala d'Actes de l'Edifici C; i alhora exhibeix dues mostres sobre les dones científiques.

07/02/2017

El divendres, dia 10 de febrer, la Facultat de Ciències acull la Jornada-Taller "Kit bàsic de la carrera científica", oberta a tota persona interessada en la carrera científica i en les politiques d’equitat en ciència, organitzada per la Facultat de Ciències, l'Observatori per a la Igualtat de la UAB i l'Associació de dones investigadores i tecnològiques de Catalunya (AMIT).

Els objectius són donar a conèixer el sistema actual de la carrera investigadora i les alternatives existents, generar material per ajudar en la carrera professional, discutir els indicadors i les limitacions del sistema d’excel·lència actual i discutir estratègies socioculturals per assolir l’equitat. Per cada sessió hi haurà una presentació curta i un debat entre el públic.

La jornada s'inaugurarà a les 9.30 del matí, i s'allargarà fins a les 13.40 hores. A les 9.45 hores tindrà lloc la xerrada "Les dones a la ciència en el sistema científic actual", moderarda per Assumpció Vila, de la Institució Milà i Fontanals, CSIC, i presidenta de l'AMIT-CAT, on la professora Maite Paramio, de la Facultat de Veterinària, explicarà "Les xifres sobre l’estat de les dones a la ciència a Catalunya i España", i la professora Gemma Garcia, de la Facultat de Ciències, parlarà de "Com progressar en el sistema científic actual. Mèrits i excel·lència".

A les 11.45 hores, la professora Ana M.González, de l'Internet Interdisciplinary Institute de la UOC, moderarà el debat "Les polítiques d’igualtat", on la directora de l’Observatori per a la igualtat de la UAB, Joana Gallego, parlarà de "Les polítiques i mesures d'igualtat de la UAB", i la professora titular jubilada de la UAB i del grup de recerca QUIT, Teresa Torns, parlarà de "Més enllà de les polítiques d‘igualtat".

DUES EXPOSICIONS
Per celebrar aquesta dia internacional, la Facultat de Ciències acull també dues exposicions. D'una banda, la mostra titulada "Con A de Astrónomas" -de la Sociedad Española de Astronomía-, formada per diversos panells que fan un recorregut per les principals fites de l'astrofísica i expliquen el paper bàsic que ha tingut la dona, des de l'antiguitat fins el dia d'avui.

D'altra banda, l'exposició "Dones de Ciència" -que prové de l'Institut Català de les Dones-,  mostra la participació de les dones al món científic i tecnològic, una participació que les dades denoten "que és clarament insuficient, i una realitat que és, a més d'injusta, perillosa per a la ciència i l'assoliment dels objectius de qualitat en una societat del coneixement", assenyalen els organitzadors de l'exposició. La mostra dóna a conèixer la feina de dones com la naturalista Àngels Ferrer i Sensat, la matemàtica Maria Capdevila d'Oriola, la física Juliana Morell, la infermera Adela Simó Pera, l'arquitecta Margarita Brender, i les metgesses Maria Elena Maseras Ribera o Dolors Aleu i Riera.

El 2015 l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l'11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, amb l'objectiu d'arribar a aconseguir l'accés i la participació plena equitativa en la ciència per a les dones i les nenes. En el marc d'aquesta diada, un grup de científiques i docents han posat en marxa la inciativa 11 de febrero, on proposen realitzar activitats que ajudin a visibilitzar el treball de les científiques.

L'informe ‘Científiques en xifres.2015 ’, presentat aquest dimarts, 7 de febrer, per la secretària d'Estat d'Investigació, Carmen Vela, mostra que continua havent una gran desigualtat. Entre els alumnes de grau, les dones dominen amb fins al 57% del percentatge total, i en les tesis doctorals aprovades la paritat és total (meitat homes, meitat dones), però en les places de catedràtics la bretxa s'obre: el 79% són homes.

PROGRAMA "KIT BÀSIC DE LA CARRERA CIENTÍFICA"