Vés al contingut principal

Tesis doctorals

Els investigadors sènior adscrits a l'Institut té una àmplia experiència en la direcció de tesis doctorals en els seus àmbits de coneixement. En l'àmbit de l'esport, s'han dirigit més de 50 tesis doctorals. Actualment, s'estan dirigit 13 tesis doctorals relacionades sobre esport.

Coneix alguns dels trebals doctorals en curs:


Influencia de l’entrenador/a en el desenvolupament d’esportistes
Doctorant: Marta Borrueco
Directors: Yago Ramis, Susana Pallarès i Jaume Cruz

El context esportiu representa una gran oportunitat per promoure el desenvolupament psicosocial dels esportistes. La figura de l’entrenador/a constitueix una part essencial de l’entorn esportiu, ja que la seva tasca influeix en el desenvolupament dels esportistes. L’objectiu general d’aquesta tesi és el d’explorar les experiències en relació als recursos i barreres que perceben els i les entrenadors/es d’equips/esportistes en etapes d’iniciació esportiva en la realització de la seva tasca. A més, des d’una perspectiva de pràctica basada en l’evidència, es pretén desenvolupar un programa de formació orientat a oferir recursos per aquests/es entrenadors/es.

_____

Redes sociales, violencia y fútbol: Los ultras españoles a través de Facebook y Twitter en la temporada 2017/2018 de La Liga
Doctorant: Oriol Figuera Godoy
Directora: Natividad Ramajo Hernández

La tesi doctoral analitza l'activitat generada pels ultres dels equips que van disputar La Lliga en la temporada 2017/2018 a Facebook i Twitter, a partir de tècniques d'estudi del big data. Aquesta recerca pretén desgranar l'ús que donen a les xarxes socials els seguidors radicals del futbol espanyol. Centrant el focus en les particularitats de Facebook i Twitter amb la finalitat d'esbrinar la naturalesa i la tipologia del contingut que generen els ultres. L'anàlisi permetrà mostrar quins són els grups més actius en la xarxa i veure si aquesta presència a Internet té relació amb la violència en les graderies.

_____

El paper de les creences al llarg del cicle vital dels i les esportistes d’elit
Doctoranda: Anna Jordana 
Directors: Miquel Torregrossa i Yago Ramis

La transició de júnior a sènior i la de retirada esportiva, són dues de les etapes que comporten un major repte en la trajectòria dels/les esportistes d’elit. La incertesa sobre aquestes transicions i els seus resultats, promou que els/les esportistes generin creences disfuncionals (rígides, extremes, inconsistents amb la realitat) davant les situacions que han/hauran d’afrontar. Com a conseqüència d’aquestes creences, les emocions, els pensaments i les conductes que se’n deriven acaben interferint en el benestar psicològic i en l’assoliment dels objectius, entre d’altres. El propòsit general de la tesi doctoral és el de desenvolupar un programa formatiu en funcionalització de creences, dirigit a millorar el benestar psicològic i l’assoliment d’objectius dels/les (ex)esportistes d’elit. 

_____

Carrera Dual de Estudiantes-Deportistas Vulnerables
Doctorant: José Mejías Riquelme
Director: Miquel Torregrossa Álvarez

La recerca doctoral té per objectiu descriure i analitzar l'entorn en el qual desenvolupa una carrera dual dels estudiants-esportistes de poblacions vulnerables. La intenció d'emfatitzar la meva feina en elles és visibilitzar poblacions poc estudiades en investigacions sobre carrera dual. Basant-me en la psicologia cultural de l'esport, i utilitzant metodologies qualitatives innovadores de recerca, busco contribuir a la generació de coneixement culturalment inclusiu, desafiant els supòsits tradicionals, amb l'objectiu de promoure interpretacions contextualitzades de temes marginats i identitats culturals. Actualment em trobo realitzant una revisió sistemàtica d'investigacions qualitatives en esportistes amb discapacitat.
_____

Big data aplicado a la gestión de la marca personal de la estrella deportiva: los casos de Cristiano Ronaldo y Messi
Doctorant: Adolfo Nieto Losada
Director: Emilio Fernández Peña

La tesi analitza la gestió de la marca personal esportiva de la superestrella futbolística a través de les xarxes socials. Estudia les formes d'interacció de dos dels majors referents d'aquest esport com són Cristiano Ronaldo i Lionel Messi a Facebook i Twitter, els seus fans i la relació d'interès mutu amb les marques associades a la seva imatge emprant tècniques de big data.

___

Anàlisi i avaluació de l'impacte sobre la planificació territorial i urbanística del segle XXI
Doctorant: Valerio della Sala
Director: Francesc Muñoz Ramírez

L’objectiu és demostrar com les implicacions sociourbanes, l’impacte, el llegat i la sostenibilitat són aspectes fonamentals a tenir en compte a l’hora de planificar i avaluar els Jocs Olímpics. L’anàlisi de la Vila Olímpica també descriurà els obstacles que suposa la creació d’un nou barri i la xarxa d’enllaç a la futura ciutat olímpica.El projecte inclou una metodologia multidisciplinària i interdisciplinària que, mitjançant un enfocament d’anàlisi crítica, pretén desenvolupar una nova manera d’estudiar els Jocs Olímpics. 

___

La comunicació multilingüe futbolística: la torre de Babel sobre la gespa
Doctorant: Tianqi Zhang
Directores: Anna Aguilar-Amat i Olga Torres Hostench

El futbol és un dels esports més influents de l'món, i ha donat lloc a una gran quantitat de fenòmens multilingües. Sigui en una organització oficial com FIFA o UEFA, en lligues professionals de futbol com La Lliga, Premier League, Chinese Super League, o en clubs de futbol professional com FC Barcelona, Manchester City FC o Guangzhou Evergrande FC, es maneja una gran quantitat d'activitats multilingües relacionades en la comunicació diària. La traducció, al seu torn, és un mètode essencial en la comunicació multilingüe. Per tant, podem dir que l'alt desenvolupament i la popularitat generalitzada el futbol a nivell global han promogut la comunicació multilingüe entre una gran quantitat de professionals en la indústria de futbol i, com a conseqüència, han generat una gran quantitat de necessitats de traducció. Com proporcionar una traducció de futbol precisa i eficient és una condició necessària per garantir la comunicació multilingüe entre els professionals de el futbol, i aquesta ha estat la motivació d'aquest treball acadèmic com a tesi doctoral.