Open Access

2019

Setmana Internacional de l'Accés Obert 2019

Del 21 al 27 d'octubre se celebra arreu del món la International Open Access Week, una iniciativa anual per promoure l’accés obert (AO) en el món acadèmic i de la recerca.
A continuació us detallem les diferents activitats que hem preparat aquest any les biblioteques de la UAB per promoure l’accés obert:

Escape room sobre l’accés obert!

 

By Katrine Sundsbø

Vine a jugar amb nosaltres! Som al 2100 i tota la recerca es publica sense costos per als lectors o autors. Resol un seguit d’enigmes que ens ajudaran a derrotar el dolent que ha tancat totes les investigacions a la Universitat Autònoma de Barcelona . Durant el joc aprendreu els conceptes bàsics de l’Accés Obert i la vostra tasca consistirà en desbloquejar la recerca i que  torni a ser pública i gratuïta.

Data: dijous 24 d’octubre durant tot el dia
Lloc: Digital Lab de la UAB Open Labs, Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats


Xerrada: Publica en accés obert a MDPI!

Aquest any, la UAB s’ha afiliat al Institutional Open Access Program (IOAP) de l’editor Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI) oferint als investigadors i als estudiants de la UAB un important incentiu per a publicar en les revistes de MDPI a costos més assequibles. Aquest editor suís, pioner en la publicació de revistes acadèmiques en accés obert, ofereix un 25% de descompte als membres de la comunitat UAB per a publicar en qualsevol de les més de 200 revistes científiques multidisciplinàries que té. Totes són en accés obert amb llicència CC-BY.

En aquesta xerrada el Sr. Marcos Arranz, editor de MDPI i Genes ens explicarà com publicar a les  revistes de MDPI.
Vinculat a l’editorial des de fa 2 anys, Marcos ha dirigit més de 20 projectes editorials, ha processat més de 100 articles de la revista i ha  representat MDPI i Genes en 5 conferències a nivell internacional.


Jordi Sort Viñas, professor de recerca ICREA i Editor-in-Chief de la Secció "Nanocomposite thin films and 2D Materials" de la Revista "Nanomaterials” de MDPI (I.F. 4.034),  ens aportarà una visió més personal, en base a la seva experiència, del que implica la publicació en obert.

Després de les seves intervencions deixarem un temps per què els assistents puguin preguntar i debatre sobre l’accés obert.

Data: 22 d’octubre
Hora: 11-13h
Lloc: Sala de Graus. Edifici B. Facultat de Filosofia i Lletres


Publica en accés obert i guanya visibilitat i impacte!

El Servei de Biblioteques de la UAB participa en un micro-MOOC a Twitter sobre Ciència Oberta!

Aquest any, durant l’Open Access Week, 18 universitats espanyoles i el CSIC – coordinats per la Universitat Oberta de Catalunya – participaran en un MicroMOOC a Twitter per a difondre tots els aspectes relacionats amb la ciència oberta.

    
                
Entre el 21 i el 25 d’octubre s’aniran fent piulades informatives a través del compte @moocmicro cada dia de la setmana, les piulades tractaran un aspecte diferent de la ciència oberta: introducció ciència oberta (dilluns), publicació en accés obert (dimarts), dades de recerca en obert (dimecres), investigació participativa (dijous)i avaluació de la investigació (divendres) amb l’objectiu d’oferir informació útil i de qualitat sobre aquesta matèria.

Els horaris d’aquesta iniciativa són:
 

  • 9h MicroMOOC en anglès amb el hashtag #OpenScienceMOOC19
  • 10h MicroMOOC en català amb el hashtag #CiènciaObertaMOOC19
  • 11h MicroMOOC en castellà amb el hashtag #CienciaAbiertaMOOC19
  • 12h MicroMOOC en gallego amb el hashtag #CienciaAbertaMOOC19
  • 13h MicroMOOC en euskera amb el hashtag #ZientziaIrekiaMOOC19


Preguntes Més Freqüents (PMF) sobre l’accés obert
Si vols tenir resposta a ...
 


... i altres preguntes relacionades amb l'accés obert, consulta les noves Preguntes Més Freqüents sobre l'accés obert del Blog de Propietat Intel·lectual i Accés Obert.

Maximitza la visibilitat de la teva recerca publicant en accés obert!