Open Access

Publicar

Un cop heu creat el vostre REO el podeu publicar a plataformes o repositoris com el Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD), MERLOT o OERCommons, d’aquesta manera queda a disposició de la comunitat educativa en obert. Cal que hi assigneu una llicència que en detalli els usos que es permeten, sense que se n'hagi de demanar permís.

La UAB posa a la vostra disposició el DDD per publicar-hi el vostre REO. La recomanació és que ho feu sota una llicència Creative Commons CC-BY-NC-SA (Reconeixement (BY), no comercial (NC) i compartir igual (SA))Llicència CC Reconeixement, no comercial i compartir igual

Si reutilitzeu materials, recordeu comprovar la compatibilitat entre llicències:

Creative Commons compatibilitat

(Font: Wiki/cc license compatibility)

La UAB recomana també llicències per altres materials: Llicències Creative Commons recomanades a la UAB

Per saber com publicar al DDD, consulta la nostra guia: Com lliurar documents al Dipòsit Digital de Documents de la UAB.

La llicència Creative Commons per a materials docents recomanada a la UAB és la de reconeixement (BY), no comercial (NC) i compartir igual (SA) que permet complir amb tots els requeriments dels REO. 

El web de Propietat Intel·lectual i Accés Obert us facilita resposta a les preguntes més freqüents relacionades amb docència i material docent. Consulteu-lo i si no trobeu la resposta que voleu feu una pregunta directament a través de la mateixa pàgina.  

És important que la llicència estigui incorporada dins del recurs i poder-la identificar fàcilment. També és necessari que vagi adjuntada al logotip de la UAB.

Per generar la llicència podeu seguir els passos següents:  

 1. Aneu al Generador de llicències.
 2. A l’apartat Característiques de la llicència, trieu allò que voleu permetre fer amb els vostres materials. La UAB recomana per als REO compartir sota la mateixa llicència sense usos comercials: 
  Característiques de la llicència
 3. A l’apartat Llicència escollida, cliqueu l'enllaç Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional per generar la llicència:
  Llicència CC generada
 4. Copieu la URL https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ i enllaceu-la a la imatge de la llicència Llicència CC Reconeixement, no comercial i compartir igual

1. Abans de començar:

 • Prioritzeu l’ús de recursos amb llicències obertes. 
 • Comproveu si us podeu acollir al dret de cita o si heu de demanar permís. 
 • Citeu els materials de tercers. 

2. Durant l’elaboració:

 • Afegiu a la portada: autoria, filiació, data, logotip de la UAB, llicència d'usos permesos (associada al logotip de la UAB).
 • Títol clar i descriptiu. 
 • Adreça de correu de contacte, millor que sigui l’adreça institucional. 

3. A l’hora de publicar:

 • Utilitzeu un format de fitxer obert, preferentment pdf, mp4, jpg, etc. 
 • Escolliu una llicència oberta. 
 • Publiqueu al repositori institucional de la UAB (DDD) o a un repositori específic per a materials docents. Si heu creat un llibre de text, podeu valorar publicar-lo a Open Book Publishers (filiació UAB) o al Servei de Publicacions de la UAB.
 • Utilitzeu l’enllaç permanent per difondre el vostre REO a les xarxes socials i al Campus Virtual (Com compartir un enllaç al Campus Virtual). 
 • Publiqueu també les versions actualitzades dels materials.