Grups de recerca - SGR

 

Tecnologies digitals per una arqueologia social (TEDAS 2017 SGR 243)

Línies de recerca: Anàlisi i caracterització del canvi social prehistòric des d’una perspectiva diacrónica utilitzant tecnologies digitals. Integració de diversos estudis de les humanitats, les ciències socials i les ciències formals. Desenvolupament d’un espai únic de col·laboració multidisciplinar i intersectorial, en el qual els membres del grup no estaran confinats a un sol sector o disciplina. En aquest grup s’inclouen investigadors amb perfils de diverses disciplines dins de les Ciències/Humanitats, Ciències Naturals y Física que treballaran junts.

IP: Juan Antonio Barceló Álvarez

Membres: Raquel Piqué, Jordi Estévez, Pedro Castro, Ermengol Gassiot, Miquel Colobran, Xavier Vila, Joaquim Fort, Joaquim Pérez, Josep Manel Rueda, Antoni Palomo, Ramón Buxó, Karen Hardy, Núria Morera, Vasiliki Andreaki, Robert Carracedo, Sara Díaz, Neus Isern, Esmeralda Úbeda, José Manuel Cobo, Anna María Garrido, Núria Molist, Joan Muñoz, Mari Carmen Rovira, Isabel Moreno, Igor Bogdanovic, Laura Mameli, Oriol Lópa Bultó, Jordi Revelles, Ivan Campana, Laura Obea, David Rodríguez Antón, David García Casas.

Web: https://tedas.telearchaeology.org/es/

 

Grup de Recerca arqueològica a la mediterrània i al pròxim orient (GRAMPO 2017 SGR  1302)

Línies de recerca: Estudi i excavació arqueològica de jaciments de dos grans àmbits geogràfics, com són, el Mediterrani Oriental i Occidental, mitjançant el desenvolupament de projectes en cooperació amb institucions i equips de recerca d'àmbit internacional. A partir de l’estudi de jaciments localitzats a Síria, Iraq, Turquia i a Catalunya la tasca del grup es centra en la qüestió del canvi tecnològic i del canvi social en les primeres comunitats neolítiques i constribuint al coneixement de les primeres societats pageses i la seva consolidació.

IP: Miquel Molist Montañà

Membres, coordinació: Maria Saña, Xavier Clop, André Colonese, Anna Bach Gómez, Josep Bosch,  Roger Alcàntara, Vanessa Navarrete, Salva Pardo, Adrià Breu, Walter Cruells, Buchra Taha, Maria Bofill, Silvia Calvo, Alejandro Sierra, Josep Miquel Faura, Javier Camara, Anabel Ortiz, Marc Piera, Juan Antonio Sanchez,  Sergio Taranto, Nadia Tarifa, Oriol Vicente, Lidia Fabregas, Joaquim Pons, Carmen Lara, Elisabet López, Mònica Oliva, Josep Anfruns, Ivan Gironés, Andreu Monforte, Joaquim Sisa, Olga Palacios, Xavier Collell,  Lidia Fàbregas, Irene Peix, Hadia Faissal, Sara Ortiz, Erik Villaroya, Javier Gonzalez, Sandra Picart, Joaquim Fernandez, Alfons Figuls.

 

Web: https://grupsderecerca.uab.cat/grampo/content/inici

 

Grup de Recerca d'Arqueoecologia Social Mediterrània (2017 ASOME SGR  1044)

Línies de recerca: L'objectiu general de la nostra activitat científica és la investigació del funcionament i de la dinàmica de les relacions econòmiques, socials i polítiques desenvolupades per les societats mediterrànies durant la prehistòria recent, i també l'avaluació de l'impacte ecològic de les estratègies productives practicades a ritmes diferents i a escales temporals. Les regions on es centren els treballs de camp i d'anàlisi són el sud-est de la Península Ibèrica i les Illes Balears. Malgrat que la disciplina científica que caracteritza el nostre estudi és l'arqueologia (principalment l'arqueologia prehistòrica), l'activitat científica del grup prioritza l'interdisciplinarietat amb altres branques del coneixement, com ara l'antropologia física i diverses especialitats dins de les ciències naturals (geologia, biologia, química).

IP: Rafael Micó Pérez

Membres, coordinació i gestió de projectes: Vicente Lull, Rafael Micó, Cristina Rihuete, Roberto Risch;  Paula Maria Amengual, Bárbara Bonora, Eva Celdrán, Selina Delgado, María Inés Fregeiro, Lara Gelabert, Claudia Molero, Adriè Moreno, Camila Oliart, Carles Velasco; Col·laboracions analítiques i tècniques: Mireia Ache, Lourdes Andúgar, Neus Cirer, Nicolau Escanilla, Elena Molina, Ignacio Soriano; Doctorands/es: Francesca D'Apruzzo, Joana Bruno, José Andrés Carrillo, Carla Garrido, Álex Gonzales, Anna Martí Anguera, Adyar Martín Prats, Pablo Méndez-Quirós, Marcello Peres, Anna Priskin, Paolo Sferazza, Elena Sintes; Treballs de Fi d’Estudis (TFG i TFM): Caterina Ballester, Judit Brià Casarramona, Vanessa Cornago, Walter Zegarra.

Web: https://grupsderecerca.uab.cat/asome/ca

 

Títol: Public Archaeology: Human evolution, Prehistory and societies (PAHEPS 2017 SGR 1357)

Línies de recerca: El grup està vinculat des del seu inici al Centre d’Estudis de Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria, un centre especial de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, creat l’any 2002. Té una vocació interdisciplinària i internacional amb la incorporació d’expertes en el camp de l’educació, la museologia i amb la coordinació i participació en projectes internacionals en el camp de la recerca básica i la recerca aplicada. La recerca bàsica es concreta en l’estudi dels grups humans prehistòrics: cognició, relacions socials i subsistència; així com l’estudi de la cultura material de les societats prehistòriques i protohistòriques. La recerca aplicada desenvolupa estratègies relacionades amb la dimensió social, educativa, divulgativa i turística del l'arqueologia i el patrimoni cultural, amb especial èmfasi en la dimensió de gènere.

IP: Rafael Mora Torcal

Membres: Paloma González Marcén, Jorge Martínez Moreno, Clara Masriera Esquerra, Rafael Mora Torcal, Aníbal Nevado, Marina Picazo, Javier Sánchez Martínez.

Web: https://ddd.uab.cat/pub/posters/2019/208117/PAHEPS.pdf

 

Grups - UAB

Bioarqueologia Humana

Línies de recerca: Osteoarqueologia humana, bioarqueologia, arqueotanatologia

IP: Cristina Rihuete Herrada

Membres: Camila Oliart, Mª Inés Fregeiro, Elena Sintes, Joana Bruno, Adyar Martí

Web: https://grupsderecerca.uab.cat/asome/ca

 

ARCHAEOM

Línies de recerca:

1) L’inici i el desenvolupament de la producció (matèries primeres, tècniques de modelat, tractaments de les superfícies, sistemes decoratius, morfologies) i ús de ceràmiques durant la Prehistòria Recent al Pròxim Orient, la conca de la Mediterrània i la Península Ibèrica;
2) Anàlisis arqueomètriques d’artefactes arqueològics;
3) El megalitisme i les pràctiques funeràries col·lectives;
4)  La “qüestió” campaniforme: un fenomen paneuropeu;
5)  L’inici i el desenvolupament del neolític a la plana occidental de Catalunya

IP: Dr. Xavier Clop García

Membres: Javier Cámara, Elisabet López, Ariadna Benavides, Mònica Oliva, Aureli Álvarez, Mª. Rita Estrada, Laure Salanova, Angélique Nonza-Micaelli

Web: https://grupsderecerca.uab.cat/archaeom/content/linies-investigacio

 

Grup de Recerca del Laboratori d'Arqueozoologia (GRLA)

Línies de recerca: La zooarqueologia (també anomenada arqueozoologia) és la disciplina que s'encarrega de l'estudi de les restes animals que es troben en contextos arqueològics. Aquesta disciplina pot aplicar-se a l'estudi de tots els períodes de la història, en els quals els éssers humans s'han relacionat amb els animals.

IP: Maria Saña

Membres, coordinació: Maria Saña, Andre Colonese, Jordi Estévez; Investigadors postdoctorals: Vanessa Navarrete, Alejandro Sierra; tècnics de laboratori: Roger Alcàntara, Krista McGrath, Joaquim Ripoll; Doctorands/es: Amaia Aguirre, Thiago Fossile, Alba Ruiz, Daniel Tonda, Kaveh Yousef-Pouran.

Web: https://grupsderecerca.uab.cat/arquezoologia/

 

Grup d'Arqueologia de l'Alta Muntanya (GAAM)

Línies de recerca: Arqueologia del paisatge i territori, SIG, traceologia, arqueologia ambiental, arqueologia social, prospecció arqueològica, excavació arqueològica, arqueologia funerària en zones de muntanya, art rupestre, Pirineus centrals

IP: (veure membres)

Membres del Departament de Prehistòria de la UAB: Ermengol Gassiot Ballbè, David Rodríguez Antón, Laura Obea Gómez, Sara Díaz Bonilla, Guillem Salvador Baiges; De la Institució Milà i Fontalas - CSIC: Ignacio Clemente Conte, Niccolò Mazzucco; Del Instituto de Ciencias del Patrimonio - CSIC: David Garcia Casas; Investigadors/es independents: Javier Rey Lanaspa, Tona Majó Ortín, Sabina Lapedra Grau.

Web: https://arqueologiademuntanya.wordpress.comhttps://tedas.telearchaeology.org/ ; https://www.asd-csic.es/


    FORMACIÓ DE RECERCA
Master
Doctorat

 


          RECURSOS UAB
Parc de Recerca
Cataleg
Biblioteques

 

Escola de postgrau
DDD

 


         ALTRES RECURSOS
ISI
Scopus

 

Tesis
Egreta

 


              INSTITUCIONS
Agaur
Servei d'Arqueologia
   de la Generalitat

 

Museu Arqueològic de
__Catalunya (MAC)

Ministerio de
__Educación


 

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament de Prehistòria
Edifici B Facultat de Filosofia i Lletres 08193 Bellaterra (Barcelona)
TEL +34 93 581 4333

d.prehistoriaarrobauab.cat

 

 

 

 

2022 Universitat Autònoma de Barcelona