Musicologia

Musicologia

Recerques per aprendre

Un dels objectius del Programa Argó de l’ICE de la UAB és apropar la universitat a l’alumnat de secundària i batxillerat. La UAB és una universitat que, entre altres aspectes, destaca per la seva recerca d’excel·lència. Recerques per aprendre és una nova modalitat Argó que té la finalitat de donar a conèixer les recerques que es fan des de diferents àrees de coneixement de les diverses facultats de la UAB. Aquesta activitat va dirigida a alumnat de 1r i 2n de Batxillerat i és en format conferència.

La Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, en col·laboració amb el Programa Argó de l'ICE, organitza aquesta activitat amb dues conferències per difondre algunes de les seves línies de recerca.
Si us interessa el món dels musicals, si estudieu en alguna Escola Municipal de Música, si esteu rumiant dedicar-vos a la tecnologia musical, si punxeu música en algun local els caps de setmana, aquesta activitat us obrirà horitzons en el món de la musicologia i potser us ajudarà fer el cop de cap que dubteu. Nosaltres hem decidit dedicar-hi moltes hores de la nostra vida. Val la pena analitzar el món amb els ulls de la música.

Activitat anul·lada a causa del confinament per la Covid-19.


Programa
10:00 Conferència

 

A escena en deu minuts!
a càrrec de Francesc Cortès, professor del Departament d'Art i Musicologia

Els regidors a cura de les sales d’òpera o teatre musical avisen els cantants perquè es preparin a sortir a l'escenari. Us exposarem uns quants exemples per mostrar-vos com la recerca pot intervenir en les representacions musicals. Veureu, doncs, que els musicòlegs investiguen perquè els espectadors d’aquest tipus de teatre puguin gaudir millor de les representacions.
Al final de la xerrada l’alumnat haurà de resoldre un enigma sense que es necessitin coneixements musicals per fer-ho.


11:30 Pausa

Un piano de cua a l'abast
Si sabeu tocar el piano, en la pausa podreu tocar a plaer el piano de cua que hi haurà a l’entrada de l’auditori on seguireu les conferències. A més, si ho desitgeu, una vegada acabada l’activitat, podreu quedar-vos-hi i seguir tocant-lo, fins a les 18.00h.
I si no sabeu tocar el piano, però sou estudiants d’un altre instrument, porteu-lo. Segur que hi haurà algú que us podrà acompanyar en un duo o trio. Animeu-vos.


12:00 Conferència

Dels enregistraments històrics al trap: la producció musical com a línia temporal per a la recerca musicològica
a càrrec de Jordi Roquer, professor del Departament d'Art i Musicologia

Quan a finals del segle XIX Edison patentà el fonògraf no s'imaginava fins a quin punt l'enregistrament sonor modificaria la història de la música. Des dels primers enregistraments de música clàssica, blues i jazz fins a l'actual utilització d'eines com l'autotune en estils com el reggaeton o el trap, la tecnologia musical i l'estudi d'enregistrament han esdevingut crucials per al desenvolupament de qualsevol música que vulguem estudiar. Un breu recorregut per les principals tecnologies associades a la producció musical del darrer segle ens permetrà anar visitant diversos estils, artistes i músiques per entendre de quina manera la recerca actual aborda aquestes perspectives.
 

Data: 31 de març de 2020
Lloc: Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres

Activitat gratuïta. S'assignaran les places per ordre d'inscripció.
S'assignarà un màxim de dos grups/classe per centre.