Les restes del passat. Un viatge pels laboratoris arqueològics de la UAB

Informació del calendari i del contingut del curs

Adreçat a: alumnat de 3r i 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat i Cicles Formatius
Calendari: del 27 de juny a l'1 de juliol de 2022
Horari: de 9.30 a 14 h
Professorat:  Clara Masriera Esquerra, Oriol Vicente Campos, Maria Antònia Majó Ortin, Igor Bogdanovic Rakic, Laura Obea Gómez i Ermengol Gassiot Ballbé
Lloc de realització: Facultat de Filosofía i Lletres
Preu: 90 €

 

Presentació
Conèixer i entendre el passat a través de l'arqueologia és un món apassionant però lluny queda la visió d'aquesta disciplina com anar a la cerca de tresors. L'arqueologia és una ciència que investiga les restes materials, com la ceràmica, i orgàniques, com les restes de llavors, els ossos d'animals, etc..., per crear hipòtesis de com es vivia. L'arqueologia s'assembla més a la feina d'un detectiu/va, ja que a partir de les restes reconstruïm l'”escena del crim".

Objectius

El curs té per objectiu general que l'alumnat de secundària tingui una primera aproximació a la recerca arqueològica en l'àmbit dels laboratoris, on es porta a terme l'anàlisi de les restes trobades. Com a objectiu secundari, seria desenvolupar el pensament crític amb la creació d'hipòtesis de vida a partir de l'estudi de les restes materials del passat.

Continguts

1r dia: Presentació i excavació simulada per aprendre les tècniques de camp 

2n dia: Bioarqueologia (estudi dels ossos humans) 

3r dia: Escaneig i impressió 3D de restes arqueològiques 

4t dia: Arqueobotànica i material ceràmic 

5è dia: Arqueologia vertical o de paraments al Museu - Monestir de Sant Cugat del Vallès 

Metodologia
La metodologia que s'aplicarà tindrà una part explicativa i una gran part experimental i vivencial, per tal de ser motivadora i significativa.

Observacions
L'alumnat ha de portar carpeta i llapís.

 

Inscripció: en el moment de fer la matrícula s'haurà d'adjuntar una còpia del document d'identitat de l'estudiant (anvers i revers). A més, l'alumnat menor de 18 anys haurà d'adjuntar el document d'autorització paterna/materna degudament emplenat i signat. 

 

Matrícula tancada