Els microbis i jo

Informació del calendari i del contingut del curs

Adreçat a: alumnat de 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat i Cicles Formatius
Calendari: del 4 al 8 de juliol de 2022
Horari: de 9.30 a 14 h
Professorat: Olga Sánchez Martínez i Elena Hernández del Amo 
Lloc de realització: Facultat de Biociències
Preu: 90 €

PLACES EXHAURIDES

 

Presentació
Els microbis són invisibles a l’ull humà i d’ells se’n té poca informació, malgrat la seva importància en el funcionament del nostre planeta i la seva influència en un gran nombre d’activitats humanes. En aquest curs pretenem familiaritzar els estudiants amb el món microbià mitjançant tota una sèrie d'activitats pràctiques. Veurem de forma senzilla com es treballa amb els microbis al laboratori.
Prepara’t per endinsar-te en l’univers microbià, un món invisible que governa la vida!

Objectius

  • Introduir els estudiants al món dels microbis.
  • Situar els microbis en la jerarquia dels éssers vius.
  • Analitzar el paper dels microbis des d’un punt de vista ambiental, industrial i de salut.
  • Fer ús d’instruments i aparells per l’observació de microbis.
  • Estudiar les tècniques bàsiques de treball i manipulació de microbis en el laboratori.
  • Realitzar aïllament i recompte de microbis.
  • Observar els microbis en una varietat de mostres naturals.
  • Despertar interès i curiositat pel món de la ciència.

Continguts

Les classes pràctiques estaran constituïdes per diferents sessions en què s'introduirà primer als alumnes els coneixements bàsics per treballar en un laboratori de microbiologia (mètodes d'esterilització, tècniques asèptiques de manipulació de microbis, funcionament i observació amb el microscopi òptic). Després, les pràctiques constaran d'una sèrie d'activitats dirigides a mostrar la ubiqüitat i diversitat del món microbià en diferents tipus de mostres (cos humà, sòl, aire, aliments), així com l'efecte de substàncies antimicrobianes sobre els microorganismes. En algunes mostres caldrà aplicar tècniques de tinció per poder observar-les millor al microscopi. D'altra banda, es familiaritzarà als estudiants amb els mètodes més habituals de sembra i recompte de microbis. 

Metodologia
El curs és eminentment pràctic, i per això totes les activitats es duran a terme en els Laboratoris Integrats de la Facultat de Biociències. Les classes s’acompanyaran de breus explicacions introductòries per a cada pràctica i en finalitzar aquesta, es recopilaran les dades del grup i es discutiran els resultats a través d’un feedback amb els/les estudiants, que hauran d'omplir un qüestionari sobre cada pràctica. Es propiciarà el treball en parelles.

Observacions
L'alumnat inscrit hauria de portar una bata d'un sol ús, ulleres de protecció, retolador de vidre i un encenedor.

 

Inscripció: en el moment de fer la matrícula s'haurà d'adjuntar una còpia del document d'identitat de l'estudiant (anvers i revers). A més, l'alumnat menor de 18 anys haurà d'adjuntar el document d'autorització paterna/materna degudament emplenat i signat.