Arqueologia

Arqueologia

Recerques per aprendre

Un dels objectius del Programa Argó de l’ICE de la UAB és apropar la universitat a l’alumnat de secundària i batxillerat. La UAB és una universitat que, entre altres aspectes, destaca per la seva recerca d’excel·lència. Recerques per aprendre és una nova modalitat Argó que té la finalitat de donar a conèixer les recerques que es fan des de diferents àrees de coneixement de les diverses facultats de la UAB. Aquesta activitat va dirigida a alumnat de 1r i 2n de Batxillerat i és en format conferència.

La Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, en col·laboració amb el Programa Argó de l'ICE, organitza aquesta activitat amb dues conferències per difondre algunes de les seves línies de recerca.
Si us interessa conèixer els indrets on han viscut els homes i les dones que han ocupat la població o el territori en què actualment viviu; si us interessa conèixer les conseqüències d’un canvi climàtic; si voleu entendre el món actual a través de l’estudi de la cultura material conservada d’èpoques anteriors (no només la prehistòria o l’antiguitat), veniu a aquesta jornada “arqueològica”. Us mostrarem les grans possibilitats que ofereix l’exploració del passat, a través de la investigació que duem a terme.
 

Activitat anul·lada a causa del confinament per la Covid-19.


Programa
10:00 Conferència

 

Com descobrim les històries no escrites de la humanitat
a càrrec de Maria Saña, professora del Departament de Prehistòria

L’arqueologia és una ciència experimental necessària a la societat. Aporta coneixement sobre la nostra Història a partir de les restes materials del passat. I, per tant, és imprescindible per fer front als grans reptes actuals com són el canvi climàtic o les desigualtats de gènere i socials en general.
Fer arqueologia no és només excavar el sòl. L’arqueologia és una ciència molt transversal que integra coneixements de moltes disciplines; així, actualment parlem de geoarqueologia, bioarqueologia, paleomolècules, etc. Els avenços metodològics i tècnics experimentats per l’arqueologia en les darreres dècades són revolucionaris i permeten accedir a branques del coneixement fins ara inabastables.
 

11:30 Pausa

Un tresor sota l'aigua de Guissona
Durant la pausa o quan acabeu l’activitat podreu visitar l’exposició “Un tresor submergit” que actualment és a la Sala de Revistes de la Facultat, just davant l’auditori on assistireu a les conferències.
 

12:00 Conferència

Arqueologia en acció: del camp al laboratori
a càrrec de Joaquim Pera, professor del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana

L'arqueologia no desenterra objectes. L’arqueologia desenterra i rescata de l'oblit els homes i les dones que ens han precedit i que coneixem a través de les restes que van deixar. Analitzant aquests vestigis els arqueòlegs ens convertim en detectius del passat amb l’objectiu d’il·luminar uns fets que no van quedar recollits en els textos escrits... O potser per corroborar el que aquests textos ens expliquen.
Qui eren, com vivien, què menjaven, quins valors tenien, com morien, són alguns dels interrogants a resoldre. En aquesta ocasió us oferim de fer-ho a través de la ciutat romana de Iesso, amagada sota l'actual Guissona. Aquí és on la UAB té un dels laboratoris experimentals per excavar i fer recerca; és una part més del nostre campus a disposició de l'alumnat universitari, però també del de batxillerat.
Us en presentarem restes úniques en el país. Restes que no podeu ni imaginar. Si les voleu conèixer, veniu.


13:30 Final de l'activitat

Data: dimecres 1 d'abril de 2020
Lloc: Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres

Activitat gratuïta. S'assignaran les places per ordre d'inscripció.
S'assignarà un màxim de dos grups/classe per centre.