Recerques per aprendre

Lletres i Humanitats

Recerques per aprendre és una modalitat Argó que té la finalitat de donar a conèixer les recerques que es fan des de diferents àrees de coneixement de les diverses facultats de la UAB.

Aquesta activitat va dirigida a alumnat de 1r i 2n de Batxillerat i és en format presencial.

Lloc: Auditori de Lletres

Inscripció gratuïta
 
PROGRAMA
 
Dimarts, 26 d’abril de 2022


9:45 a 10:00 h Recepció

10:00 a 10:15 h Presentació dels estudis de la Facultat

10:15 a 11:15 h Conferència a càrrec de Xavier Roqué: EINSTEIN A PORT AVENTURA
Si només hagués estudiat Física, Albert Einstein mai no hauria descobert la teoria de la relativitat. També li agradava la literatura de ciència ficció, la filosofia i el cinema. Einstein va combinar de manera creativa idees molt diferents i va imaginar situacions increïbles: Com ens sentiríem a l’espai interestel·lar? Què sentim en caure lliurement? Avui la tecnologia ens permet experimentar algunes d'aquestes situacions, des dels vols de Zero G a l’Hurakan Condor. Amb l'ajut de la nostra intuïció i de YouTube podem seguir el camí d'Einstein cap a la relativitat, una teoria que, com va confessar al seu millor amic, "en el fons és molt senzilla”. 

11:15 a 11:45 h Descans

11:45 a 12:45 h Conferència a càrrec de Maria Garganté: DIVERSITAT(S): UNA APROXIMACIÓ DES DE LES HUMANITATS
L'objectiu de la xerrada és veure com des de les Humanitats podem abordar el concepte de "diversitat" en un món global des de múltiples aspectes: diversitat de gènere, diversitat corporal, diversitat funcional, diversitat psicosocial o diversitat ètnica/cultural. Com s'ha expressat al llarg del temps aquesta diversitat? Quina mirada hi hem projectat? En definitiva, com en un món que sovint es vol homogeni, les diversitats de tot tipus han trobat escletxes per fer-se visibles i reivindicar la seva existència. 


Dijous, 28 d’abril de 2022
 

9:45 a 10:00 h Recepció

10:00 a 10:15 h Presentació dels estudis de la Facultat

10:15 a 11:15h Conferència a càrrec de Joan Carbonell: L’EXPLOSIÓ VOLCÀNICA MORTAL DE L’ANY 79 DC
El mes d’octubre de l’any 79 el Vesuvi va explotar i en 24 hores va acabar amb la vida de milers de persones. Gràcies a aquest desastre coneixem millor l’antiguitat romana (la història, les restes materials, la llengua, la vida quotidiana). Una desgracia aprofitada.
 
11:15 a 11:45 h  Descans

11:45 a 12:45 h Conferència a càrrec d’Anna Corral: MOLIÈRE IRREVERENT: DE LA JOIA EN EL TEATRE 

Pocs són els dramaturgs que puguin expressar de manera més gloriosa el gaudi en l’art i en el teatre com Jean-Baptiste Poquelin, més conegut com a Molière. Les imatges bucòliques de la seva troupe recorrent diferents regions de França i la posterior llarga presència a la cort de Lluís XIV, fan d’ell, si més no, un personatge palpitant. Però Molière és també un autor mordaç que, a través de les seves comèdies, posa en evidència els vicis i defectes de la condició humana. Riallades amples, somriures maliciosos i molta mofa faran de Molière un dramaturg irreverent, del segle XVII i del nostre.

 

Sol·licitud de places: fins al 22 d'abril de 2022

 

 

Formulari de sol·licitud

El criteri de selecció serà per ordre d'inscripció. Cada centre podrà assistir un dels dos dies de l'activitat. 
Es faran gravacions i fotos, que després es publicaran a les pàgines de la UAB.