Olimpíada Jove 2022

Informació del calendari i del contingut de l'activitat

Des del Programa Argó de l’ICE de la UAB us presentem l’Olimpíada Jove, activitat adreçada a alumnat de 3r i 4rt d'ESO que cursi Llatí o Cultura Clàssica i que consisteix en passar un matí a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB per endinsar-se en el món grecoromà i participar en tallers on s’experimentarà una aproximació a la societat i la cultura antigues.

L'Olimpíada Jove neix amb els objectius de fomentar l’estudi de les llengües i la cultura clàssiques a l'educació secundària i d'oferir un punt de trobada entre l’ensenyament secundari i la universitat.

Data: 8 d'abril de 2022
Horari: 9:30 a 14 h.

09:30 - 10:30 Benvinguda i conferència El mundo del simposio griego (o el mundo en un simposio), a càrrec d'Emilio Suárez de la Torre, catedràtic de Filologia grega de les Universitats de Valladolid i Pompeu Fabra.

  • Així com ara la comunicació interpersonal té una eina fonamental amb les “xarxes socials”, a la Grècia antiga hi va haver dues institucions de gran importància per cobrir aquest objectiu: la festa pública i el simposi. El simposi era molt més que una reunió destinada a la diversió. És clar que podia ser només això, però hem de pensar que una bona part de la poesia grega antiga va estar en principi destinada al simposi, que en aquestes reunions sorgien debats sobre les relacions socials, la teoria poètica, les decisions polítiques, la vida, l'amor i el pensament filosòfic. Tot era allà, sota la mirada de Dionís. Per això podem parlar del “món en un simposi”. TALLERS Taller 1: Escriptures antigues (a càrrec dels membres de l’equip Argó) La sessió s’iniciarà amb una breu introducció sobre l'alfabet grec i algunes pràctiques d’escriptura a l’antiga Grècia mitjançant una mostra de diferents tipus de textos epigràfics: marques de propietat, làpides funeràries, inscripcions públiques, comercials, cartes privades, grafits, malediccions, etc.. Com a activitat final, els participants hauran de decorar un plat petit de terrissa amb el seu nom en alfabet grec.

10:30 - 11:00 Descans.

11:00 - 12:00 Tallers 1 i 2.

12:00 - 13:00 Tallers 1 i 2.

13:00 - 14:00 Kahoot.


Tallers

Taller 1: Escriptures antigues
La sessió s’iniciarà amb una breu introducció sobre l'alfabet grec i algunes pràctiques d’escriptura a l’antiga Grècia mitjançant una mostra de diferents tipus de textos epigràfics: marques de propietat, làpides funeràries, inscripcions públiques, comercials, cartes privades, grafits, malediccions, etc.. Com a activitat final, els participants hauran de decorar un plat petit de terrissa amb el seu nom en alfabet grec.

Taller 2: Gladiatoria. Taller de gladiadors
Las lluites de gladiadors, amb tota la seva cruesa i brutalitat, van ser uns espectacles molt apreciats en el món romà. Per això mateix són nombroses les representacions que ens n’han perviscut sobre suports i formats molt diferents (pintura, ceràmica, escultura, mosaic). El cinema no ha fet sinó engrandir encara més la fama dels gladiadors fins al punt que la seva imatge ha esdevingut una de les més emblemàtiques de l’antiga Roma. En aquest taller aprendreu a identificar els diferents tipus de gladiadors i a confeccionar la panòplia d’un gladiador traci. Tot seguit, us proposem que us disfresseu de gladiadors.


Preu per estudiant: 3 €.

Places exhaurides

El criteri de selecció serà per ordre d'inscripció.
Es faran gravacions i fotos, que després es publicaran a les pàgines de la UAB.