Presentació

El programa de Postgrau en periodisme local, comarcal i social organitzat des de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, pretén facilitar als i les periodistes i a les persones que treballen en l'àmbit comunicacional local i comarcal, l'accés a estudis que possibilitin una formació permanent en la línia de la renovació professional i acadèmica per adequar-se als nous temps i a les noves necessitats que ens planteja la Societat de la Informació i la informació pública de qualitat.

L'equip director d'aquest Postgrau disposem d'una àmplia experiència en aquest camp donat que tenim una llarga trajectòria en l'organització de Postgraus de comunicació local. En efecte hem fet set edicions d'aquest Postgrau, a més de cinc edicions del Postgrau de Comunicació Local: Producció i Gestió, 2 edicions del Postgrau de Periodisme Temàtic i de Proximitats, i una edició del Postgrau de Periodisme de Revistes.


Renovem per desena vegada aquesta edició amb continguts actualitzats davant els canvis que es produeixen en la societat i especialment en el món comunicatiu a partir de la implantació de les TIC'S, del panorama del sector del periodisme català, afectat per la crisis estructural i de model i la necessitat de nous horitzons professionals així com el repte de fer un periodisme públic més àgil, proper, amb continguts que ajudin a les institucions a ser més transparents, base per la construcció d'una democràcia participativa. També renovem en el sector del periodisme de dades, el seu tractament i visualització gràfica. Les noves narratives i el periodisme de precisió.

La nostra experiència ens permet, per tant, proposar per desena vegada un programa prou ampli i amb recorreguts quasi personals per satisfer les diferents demandes.

Objectius

- Formar professionals que puguin adquirir uns coneixements adequats als nous temps i a les noves professions.
- Definir coneixements bàsics de la informació local i comarcal i criteris per elaborar les informacions que es produeixen en un entorn de proximitat.
- Formar a persones que vulguin reciclar els seus coneixements en el sector de la comunicació local, pública i/o privada.

- Dotar de les eines fonamentals perquè l'alumne sàpiga interactuar en un entorn informatiu clarament local i/o comarcal, però connectat globalment, és a dir glocal.
- Posar les bases de l'exercici periodístic de fons, i que l'alumne aprengui les característiques d'aquesta informació, la més propera a la comunitat.
- Tractar les peculiaritats, els mètodes i la bona praxis per exercir la professió en col·lectius diversos i també en els diferents formats i llenguatges.
- Plantejar els reptes i els canvis estructurals propis del nou segle i que el periodisme local i comarcal, en constant evolució i transformació, requereix.
- Introduir els nous discursos i els nous relats, amb un llenguatge en canvi i adaptabilitat, i amb un disseny renovat.
- Discutir els nous formats multimèdia, en els que conviuen l'audiovisual, el digital i la premsa escrita.
- Identificar l'exigència de la formació adaptada als criteris de valoració informativa que demanda un mercat global i local cada cop més competitiu, i per això aproparem a l'alumne el glossari de termes, els consells dels i les professionals de més renom i les fonts de les quals es nodreixen.

Requisits d'accés

- Llicenciats i llicenciades, diplomats i diplomades, doctors i doctores.

- Llicenciats en Ciències de la Informació i la Comunicació preferentment. Altres disciplines com Història, Filologia, Filosofia, Ciències Polítiques, Sociologia i Relacions Internacionals.

- Persones que treballen en mitjans de comunicació locals, amb una certa base en matèria periodística o només interessades en el periodisme.

- En el cas de ser persones que no tenen cap titulació universitària,un cop finalitzat el programa i feta l'avaluació, obtindran únicament un certificat d'assistència.

Sortides professionals

La perspectiva de treball especialitzat es pot trobar a les publicacions catalanes, i en les seves corresponents versions digitals, organitzades a l’entorn d’associacions com l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) així com en tot l’ampli sector de la comunicació local pública, des del gabinets de premsa fins les publicacions que s’editen.

Contacte

Marta Corcoy

Telèfon: 655476819

Correu electrònic: marta.corcoy@uab.cat

Postgrau UAB
10% de descompte Alumni Premium

11a Edició
Places: 20
Orientació: Professional
35 ECTS
Codi de l'estudi: 1591/11
Preu: 1960 ¤

Veure el detall del preu

Modalitat: Semipresencial
Lloc: Escola de Postgrau, Campus UAB. Bellaterra (Barcelona)
Dates: del 09/11/2018 al 08/05/2020
Idioma de docència:
Català (80%), Castellà (20%)
Centres responsables:
Facultat de Ciències de la Comunicació
Centres col·laboradors:
Grup de Recerca Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural
Títol que s'obté:
Diploma de Postgrau Periodisme Local, Comarcal i Social

Contacta directament amb la coordinació del programa *Camps obligatoris

Rebràs còpia de la teva consulta per e-mail immediatament i a més t'adjuntem un PDF amb tota la informació del programa.