Presentació

Durant l'any 2015 va tenir lloc la primera edició del postgrau en Antrozoologia. La rebuda de la diplomatura va ser molt bona i de fet va superar les nostres expectatives amb més d'una vintena d'alumnes matriculats. Els perfils dels nostres alumnes són variats, donada la naturalesa multidisciplinària de l'antrozoologia. El postgrau enriqueix l'oferta de formació en tot allò que té a veure amb els animals de companyia. Prova del caràcter complementari dels estudis que en aquests moments ofereix la UAB és el fet que 2 dels nostres alumnes estan cursant de forma simultània el Màster en Dret Animal i el Diplomatura de postgrau en Antrozoologia.

La meitat de les famílies del nostre país tenen al menys un animal de companyia.

Conviure amb un animal té efectes positius per la salut física i mental de les persones. Així, la majoria de propietaris d'un animal de companyia el considera part de la seva xarxa social i una font de suport emocional. Aquests valors són presents ja en els nens, que a més troben en el gos una oportunitat per aprendre aspectes tan rellevats com la responsabilitat i l'empatia.

En els darrers anys, aquests beneficis s'han traslladat a l'àmbit terapèutic en forma de les anomenades teràpies assistides amb animals.
La convivència amb animals de companyia presenta també aspectes negatius. En primer lloc, els animals de companyia poden ser objecte de maltractament, si es troben en famílies amb un historial de violència domèstica.
En segon lloc, algunes formes de tinença no responsable poden tenir a veure amb perfils psicopatològics concrets, com ara els anomenats acumuladors d'animals.
En tercer lloc, l'abandonament és avui el principal problema relacionat amb el benestar dels animals de companyia. L'abandonament és en definitiva el fracàs de la convivència entre l'animal i la família que l'havia acollit. Així doncs, entendre els mecanismes d'aquesta convivència és clau també per poder reduir l'abandonament.

L'antrozoologia té com a objectiu l'anàlisi científic de les relacions entre els animals i les persones, fonamentalment a partir de l'ús d'eines psicomètriques i de tests d'avaluació del comportament.
La diplomatura de postgrau d'antrozoologia es centra en l'estudi científic de la relació que s'estableix entre les persones i els animals de companyia, des de la perspectiva de l'anàlisi del comportament humà.
El Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB acull des de 2012 la Cátedra Fundación Affinity Animales y Salud, dedicada a l'estudi científic de tot allò que té a veure amb las relacions entre les persones i els animals de companyia.
Des de la Càtedra hem pogut copsar l'interès en un programa de formació d'aquestes característiques, tant per part dels nostres col.laboradors i estudiants, com també de les institucions col.laboradores.

Objectius

Adquirir un coneixement actualitzat de tots aquells aspectes que expliquen la relació dels éssers humans amb els animals de companyia, des de la perspectiva de la psiquiatria i la psicologia.

Requisits d'accés

- Llicenciats de l'àrea de ciències de la salut: medicina, veterinària, biologia, psicologia, etc.
- Altres titulacions universitàries.
- En casos justificats, es pot permetre l'accés d'estudiants no titulats amb demostrada experiència professional i en cas de superar el programa rebran un certificat.

Sortides professionals

- Avaluació científica de la relació entre els animals i les persones en qualsevol àmbit on aquesta pugui ser d'interès.
- Tasques de gestió i comunicació en centres d'acollida d'animals de companyia.
- Tasques de gestió i comunicació en entitats de protecció animal.
- Intervencions tècniques relacionades amb els animals per professionals de l'administració.
- Recerca en l'àmbit de l'antrozoologia.

Contacte

Paula Calvo Soler

Telèfon: 933160451

Correu electrònic: Jaume.Fatjo@uab.cat

Postgrau UAB

5a Edició
Places: 25
Orientació: Recerca, Professional
37 ECTS
Codi de l'estudi: 3385/5
Preu: 2075 ¤

Veure el detall del preu

Modalitat: Presencial
Lloc: Campus Mar UAB c/Doctor Aiguader 80, 08003 Barcelona.
Horaris: Dilluns i Dimecres de 17 a 20 hores.
Dates: del 14/01/2019 al 18/12/2019
Idioma de docència:
Castellà (100%)
Centres responsables:
Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal
Centres col·laboradors:
Ajuntament de Barcelona
Títol que s'obté:
Diploma de Postgrau Antrozoologia

Contacta directament amb la coordinació del programa *Camps obligatoris

Rebràs còpia de la teva consulta per e-mail immediatament i a més t'adjuntem un PDF amb tota la informació del programa.