Obertes les inscripcions a la segona edició dels 'Dissabtes de les Cičncies Ambientals'
Seminaris
08.11.2013  -  L'equip de Coordinació de Ciències Ambientals de la UAB posa en marxa la segona edició d'Els Dissabtes de les Ciències Ambientals, una activitat que inclou quatre seminaris destinats a alumnes i professors de Batxillerat, però també obert a estudiants de Ciències Ambientals i professionals del sector. Es faran durant els mesos de febrer i març de 2014 però les inscripcions ja es poden realitzar a través d'aquesta pàgina web.

Les Ciències Ambientals estudien, des d’una perspectiva interdisciplinar, el conjunt de qüestions relacionades amb el medi ambient i ofereixen eines per resoldre-les. Entenem el medi ambient com el conjunt d’interrelacions que es produeixen entre el medi físic i biològic per una banda i les societats que l’habiten i transformen. És per això que els estudis en Ciències Ambientals incorporen coneixements tant de ciències experimentals (biologia, enginyeria, medicina, física, matemàtiques química o geologia) com de ciències socials (economia, geografia, ciències polítiques, dret o sociologia).

La UAB fou la primera universitat espanyola en implantar els estudis de Ciències Ambientals l’any 1992. És una universitat de referencia internacional (CEI, Campus d’Excel·lència Internacional). Al pla d’estudis hi ha un equilibri entre les ciències experimentals i les ciències socials per tal d’assolir una formació global i interdisciplinar per abordar els problemes ambientals. El seu professorat és reconegut i expert.

Segons el rànquing de les millors universitats espanyoles, el Grau de Ciències Ambientals de la UAB es el número 1 en el seu àmbit, per la seva qualitat, visió interdisciplinar i per promoure amb el Departament de Geologia la doble titulació de Ciències Ambientals i Geologia. També hi ha continuïtat dels estudis de grau amb un Màster oficial en Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Socialde i un programa de Doctorat, ambdós amb menció de Qualitat. També ofereix el European Master in Environmental Studies: Cities and Sustainability conjuntament amb Technische Universität Hamburg-Harburg (Alemanya), l'Universidade de Aveiro (Portugal) i l'Aalborg University (Dinamarca). Finalment, disposa d’un dels millors centres de recerca internacionals en ciències ambientals com és l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA).


Objectius d'Els Dissabtes de les Ciències Ambientals
L’objectiu d'aquest conjunt de seminaris és donar a conèixer els darrers progressos en les Ciències Ambientals i apropar-los als estudiants i professionals interessats en els temes ambientals més actuals, presentats per reconeguts professors i investigadors de la UAB.

Programa de les sessions

Seminari 1: 15 de febrer 2014
Negociació de conflictes ambientals
Ponent: Núria Font i Marc Grau, professors del Grau de Ciències Ambientals i membres del Departament de Ciència Política de la UAB.
Sinopsi: La negociació ha esdevingut un aspecte essencial en l'elaboració i gestió de les polítiques ambientals i, en general, d'aquelles orientades a millorar la sostenibilitat. L'objectiu de la Negociació Ambiental, que s’ofereix al Grau de Ciències Ambientals, és introduir l'estudiant en la teoria i les tècniques de negociació en el marc de conflictes ambientals o processos de disseny i implementació de polítiques públiques des de l’Administració. Els conflictes ambientals sovint apareixen quan diferents actors, ja siguin governamentals o no-governamentals, tenen interessos divergents en relació a la gestió de recursos escassos, com ara l’aigua, l’aire o els boscos. La negociació ambiental consisteix en reunir a les diferents parts involucrades en el conflicte amb la finalitat d’identificar solucions consensuades que minimitzin el problema ambiental.

Vols participar en una simulació de negociació ambiental? En aquesta sessió farem un tastet dels principals continguts en matèria de processos de formulació i implementació de polítiques públiques i de negociació. A partir d’aquí, l’activitat central de la sessió serà la realització d’un joc de rol o simulació de negociació, a partir d’un cas de conflicte ambiental concret.


Seminari 2: 22 de febrer 2014
Mart a Catalunya? Podem veure en el subsòl? Exemples dels nous reptes de les Ciències de la Terra i del Medi Ambient
Ponents: Rogelio Linares, Mario Zarroca i Joan Bach, membres del Departament de Geologia i professors del Grau de Ciències Ambientals.
Sinopsi: La superfície de la Terra se’ns fa petita. L’exploració d’altres planetes i del nostre propi subsòl ens situen en uns nous i, alhora apassionants, escenaris geoambientals. A través de la presentació Mart a Catalunya? us volem mostrar els principals resultats assolits a les nostres darreres recerques hidrològiques i ensenyar-vos com podeu fer una passejada vosaltres sols per la superfície del planeta vermell.
Després, tornarem a la Terra, i durant la presentació Podem veure en el subsòl? aprofundirem en el coneixement de les tècniques i mètodes d’exploració geofísica. En aquest cas us presentarem, a través de cassos d’estudi, com amb aquestes “radiografies” es podem “visualitzar”, per exemple, a on són els jaciments minerals, per on circulen les aigües subterrànies o com evolucionen les zones contaminades.


Seminari 3: 8 de març 2014
Vida vegetal també en l'ambient aire
Ponent: Jordina Belmonte, professora de Botànica i directora de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Coordinadora del Punt d’Informació Aerobiològica (PIA).
Sinopsi: En aquesta conferència parlarem de com l’aire és un ambient on passen part de la seva vida alguns elements vegetals, com són els grans de pol·len i les espores de fongs, líquens, molses i falgueres. I també parlarem de tot allò que té de bo i allò que pot complicar-nos la vida aquesta presència. I de com ho estudiem i quines aplicacions té aquesta recerca en el que s’anomena “aerobiologia”. I us podeu preguntar: jo puc col·laborar amb els aerobiòlegs? Parlem-ne també!


Seminari 4: 15 de març 2014
Ecodissenyant les ciutats del futur. Visitarem l’edifici sostenible ICTA-ICP de la UAB
Ponents: Dr. Joan Rieradevall, professor de Ciències Ambientals del Departament
d’Enginyeria Química i investigador del grup de recerca Sostenipra de l’ICTA-UAB; i Roger Todo i Claudi Aguiló, arquitectes. Co-autors del projecte edifici ICTA-IPC i professors de l’Escola Arquitectura del Vallès de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Sinopsi: Les ciutats en el mon tenen un elevat ritme de consum de recursos i impactes ambiental. Un dels reptes del nostre segle és com ecodissenyar les ciutats perquè puguin satisfer les seves necessitats socials i econòmiques dels seus habitants amb harmonia amb el medi ambient. Un dels subsistemes clau de les ciutats son els edificis.
En aquesta jornada tractarem d’aproximar-vos aquest futur presentant i visitant un edifici sostenible de recentment construcció en el campus de la UAB (ICTA-ICP). Observarem els darrers materials reciclats i renovables aplicats a l’estructura de l’edifici. Visitarem les darreres instal·lacions en eficiència energètica i energia geotèrmica i les darreres infraestructures d’aprofitament d’aigua de pluja i grises i les noves instal•lacions d’agricultura urbana. Analitzarem s’ha realitzar l’ integració d’aquest a l’entorn natural i l’adaptació dels espais interiors per afavorir el màxim benestar als seus usuaris.


Informació pràctica i inscripcions
Les xerrades es realitzaran a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències (Edifici C) de la UAB, a Cerdanyola del Vallès. Sempre es faran en dissabte, de 10 a 13h.
Les places són limitades, pel que requereixen inscripció prèvia, que ja es pot formalitzar a través d'
aquest formulari.
L'assistència a tres o més seminaris dóna dret a un diploma de reconeixement.
Per saber com arribar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en tren, autobús o transport privat, us recomanem consultar aquest
web.
Més informació
Programa Dissabtes de les Cičncies Ambientals 2014
 
Anar a Notícies
 

 

 

2021 Universitat Autònoma de Barcelona