Montse Bonet i David Fernández Quijada publiquen a l'European Journal of Communication
logo european journal of communication 11.05.2021  - 

European Journal of Communication


L’article té com a objectiu estudiar com la ràdio privada europea s'està convertint en internacionalment comercial a través de l'expansió de les marques de ràdio més enllà del seu mercat nacional. És la primera anàlisi de les estratègies d'expansió dels grups de ràdio a tot Europa, inclosa la seva petjada en cada mercat on operen, des de l'economia política de les indústries culturals. L’article mostra els principals grups de ràdio d’Europa, analitza a fons els campions internacionals i n’estableix tres tipus principals.

Després de repassar les principals estratègies de creixement i de fer una proposta tipològica de grups europeus de ràdio, l’article analitza en profunditat la mostra escollida, formada per Bauer Media, NRJ, i RTL (Bertelsmann Group).

L’anàlisi repassa la historia, estructura i expansió radiofónica dels tres grups escollits per tal de saber en quins països operen, aplicant quines estratègies i amb quins resultats.

Com queda demostrat per l’anàlisi, la desregulació, la caiguda dels monopolis públics i l'aparició del sector privat van ser el primer pas perquè el sistema dual europeu es desenvolupés en un context favorable, en el qual les emissores de ràdio comercial poguessin iniciar l'aplicació d'estratègies específiques d'altres sectors, com ara el creixement extern o intern, la diversificació o la internacionalització.

Gràcies a les possibilitats d’un mercat desregulat, reforçant el paper de la marca i el format, els acords i la col·laboració amb altres grups, la ràdio ha superat els obstacles que, històricament, van dificultar la seva expansió transfronterera.

 

Referència: Bonet, M. and Fernández-Quijada, D. (2021) Sounds without borders: Exploring the cross-national expansion of commercial European Radio Groups. European Journal of Communication.

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/02673231211012142

 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat
Edifici I. Campus de la UAB. 08193 Bellaterra - Spain - N41º29.952' - E2º06.277'
+34 93 581 15 88 / 30 29
d.com.audiovisual@uab.cat
 

 

 

2022 Universitat Autònoma de Barcelona