Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés
Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés 28.02.2019 El departament  -  L’InCom-UAB organitza l’homenatge, el 25 de març a les 10 h a l’Aula Magna
L'Institut de la Comunicació (InCom-UAB) organitza una sessió per retre homenatge a la fotògrafa catalana Joana Biarnés (1935-2018). Aquesta activitat està programada el dilluns 25 de març de 2019, de 10 a 12 hores, a l'Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.
 
La sessió, titulada "Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés", té com a finalitat reflexionar sobre el fotoperiodisme des de la perspectiva de gènere, tenint en compte també la qüestió transgeneracional. Silvia Omedes, fundadora i directora de la Fundació Photographic Social Vision, i la fotoperiodista Sandra Balsells són les dues ponents convidades a l'acte.
 
L'acte té el suport de la Diplomatura de Fotoperiodisme de la UAB i la fundació Photographic Social Vision. A més, compta amb la col·laboració de l'Observatori de la Comunicació a Catalunya, la Càtedra UNESCO de Comunicació InCom-UAB i la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. 

Joana Biarnés va nèixer l’any 1935 a Terrassa. Quan era petita ajudava el seu pare, el fotògraf esportiu Joan Biarnés, al laboratori. Va cursar els Estudis de Periodisme a l’Escola de Periodisme de Barcelona entre 1956 i 1959 i, en paral·lel, va començar a cobrir esdeveniments esportius. Pel fet de ser dona, va ser objecte d'una forta hostilitat i va viure situacions incòmodes, com quan un àrbitre va aturar un partit de futbol per mirar d'impedir que una dona fes fotos al camp malgrat que tenia les acreditacions necessàries.

L'any 1962 va fer un extens reportatge sobre les riuades a Terrassa i un altre sobre Barcelona per al diari “Pueblo”. El diari li va oferir d'anar a Madrid a treballar com a fotògrafa i ella va acceptar. Va ser la primera reportera professional del diari Pueblo a Madrid (1963-1972). L’any 1965, va ser l’única fotògrafa que va aconseguir fer un reportatge en exclusiva del viatge i estada dels Beatles a Barcelona. L’any 1972 col·labora a l’ABC i Blanco y Negro, i l’any 1975 funda l’agència Sincro Press. 

L’any 1985, amb cinquanta anys, es retira del fotoperiodisme, en desacord amb l'estil groc que s'havia imposat a la professió i, amb el seu marit - el periodista Jean Michel Bamberger-, obrí un restaurant a Eivissa. En jubilar-se es va tornar a instal·lar al Vallès, concretament a Viladecavalls.

Joana Biarnés va poder retratar al cantant Raphael a diverses gires, Carmen Sevilla, Tom Jones, Roman Polanski, Luis Buñuel, Santiago Bernabéu, Antonio Gades, Massiel a Eurovision l’any 1968, Miguel Bosé, Orson Welles, Pilar Miró, Salvador Dalí, Jackie Kennedy, Camilo José Cela, Raquel Welch,... Aquesta és una llarga llista. Ella savia molt bé com guanyar-se la confiança dels famosos i moltes de les seves fotografies es caracteritzen per estar fetes a espais privats.

La Generalitat de Catalunya li concedí la Creu de Sant Jordi el 2014 i, aquell mateix any, es va fer la seva primera exposició individual, El rostre, l'instant i el lloc, a la Sala Muncunill, Ajuntament de Terrassa. La Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals, a La Nit de les Revistes i la Premsa en Català 2016, li va concedir el premi especial en reconeixement de la seva trajectòria professional.

Podeu consultar el programa de la sessió a http://observatoricomunicacio.cat/biarnes/


 
 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat
Edifici I. Campus de la UAB. 08193 Bellaterra - Spain - N41º29.952' - E2º06.277'
+34 93 581 15 88 / 30 29
d.com.audiovisual@uab.cat
 

 

 

2024 Universitat Autònoma de Barcelona