Comenša un estudi prÓctic sobre la vespa asiÓtica a la UAB
Trampes per a vespa asiÓtica 28.02.2020  -  La Unitat de Zoologia del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia desenvoluparà una campanya de detecció i captura de reines de vespa asiàtica al campus, amb estudiants del Grau de Biologia Ambiental.
La vespa asiàtica (Vespa velutina) es una espècie exòtica invasora originària d’Àsia que va ser detectada per primera vegada a Europa l’any 2004, a França. Posteriorment, a l’any 2012 es va trobar a Galicia, nord de Portugal, País Basc i Navarra, i aquest mateix any es van detectar les primeres vespes asiàtiques a Catalunya (Vall d’Aran i Alt Empordà). Un any després, es troben nius a la Garrotxa, la Selva i Ripollès iniciant un procés d’expansió per diversos territoris de Catalunya.

La presència d’aquesta espècie invasora al nostre territori produeix importants afectacions a l’apicultura, al depredar sobre l’abella de la mel, però també sobre altres pol·linitzadors de conreus i flora silvestre. Igualment, té efectes sobre la salut pública, creant una percepció d’inseguretat en la població pel risc de les seves picades.

Per aquest motiu, la Unitat de Zoologia del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (BABVE) desenvoluparà un estudi pràctic d’aquesta plaga al campus de la UAB dins de la docència de l’assignatura de Gestió de Recursos Animals i Plagues (GRAP) del Grau de Biologia Ambiental. Un grup d’estudiants, dirigits pel professorat de l’assignatura, iniciaran una campanya de detecció i captura de reines de vespa asiàtica. L’objectiu d’aquesta campanya és detectar la presencia de les reines d’aquesta espècie i eliminar el major nombre d’individus que podrien donar lloc a nous nius al nostre campus, ajudant així a evitar els riscos que genera la seva presència en àrees habitades i la proliferació d’aquesta espècie invasora.

Per això, des de principis de març fins a finals de maig s’instal·laran, per tot el campus, diverses trampes per capturar les reines d’aquestes vespes. Aquestes trampes capturen les reines de la vespa asiàtica i no generen cap risc per a les persones, ja que un cop hi han entrat les vespes no poden sortir-ne. Per poder assolir l’objectiu de la campanya, és molt important que es respectin i no es manipulin les trampes col·locades.  

 
 
Anar a NotÝcies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia
Edifici C Facultat de BiociŔncies
08193 Bellaterra (Barcelona)
TEL +34 93 581 37 86
FAX +34 93 581 13 21
d.bave@uab.cat
 

 

 

2021 Universitat Autònoma de Barcelona