Investigadors de la UAB desenvolupen un sistema de detecció de gens de resistència a antibiòtics
Sistema de detecció de gens de resistència a antibiòtics 08.10.2018  -  L'equip de l'investigador Albert Quintana ha creat un mètode per conèixer de manera ràpida i senzilla el patró de resistència a antibiòtics d'una mostra clínica. Aquest sistema, mereixedor d'un ajut Proof of Concept de l'ERC, permetrà que un metge pugui triar el tractament antibiòtic més adient per als pacients afectats per infeccions bacterianes serioses, evitant així l'ús indiscriminat d'antibiòtics.
L'equip de l'investigador Albert Quintana, del Departament de Biologia Cel·lular i de l'Institut de Neurociències de la UAB, ha creat un mètode per conèixer de manera ràpida i senzilla el patró de resistència a antibiòtics d'una mostra clínica. Aquest sistema, mereixedor d’un ajut Proof of Concept de l'ERC (European Research Council), permetrà que un metge pugui triar el tractament antibiòtic més adient per als pacients afectats per infeccions bacterianes serioses, evitant així l'ús indiscriminat d'antibiòtics.

L'abús indiscriminat d'aquests fàrmacs ha fet augmentar molt l'aparició de soques resistents o multiresistents a antibiòtics. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la Comissió Europea o el Center for Disease Control (CDC), la resistència als antibiòtics és actualment una de les amenaces més importants en l'àmbit social i mèdic. Els patògens resistents (AMR) causen unes 700.000 morts anuals al món, i es preveu que, en els pròxims 30 anys, s'arribi a deu milions, situant-se en un context similar als temps anteriors al descobriment de la penicil·lina. Són més necessàries que mai, doncs, tècniques que ajudin a subministrar medicaments de forma més dirigida.

A més, per als casos més complicats d'infecció bacteriana es necessita una resposta terapèutica ràpida i efectiva. Segons dades de l'OMS, uns sis milions de persones moren actualment de sèpsia bacteriana. Molts d'aquests pacients no han rebut un tractament adequat a temps. Sistemes de diagnòstic com el que ha desenvolupat Quintana permetrien salvar moltes d'aquestes vides.

El mètode de l'equip de Quintana, format per deu investigadors pre i postdoctorals, combina mètodes immunoquímics amb genòmics i permet conèixer en poques hores els gens de resistència que està expressant un bacteri patogen d'una mostra clínica.

Amb l'ajut obtingut de l'ERC (European Research Council), de 150.000 euros per a un període de 18 mesos, podran dedicar-se a preparar el kit de detecció i comprovar que el mètode efectivament funciona per a un ampli espectre d'espècies i soques bacterianes. En paral·lel estan treballant, conjuntament amb l'Oficina de Valorització i Patents de la UAB, en el disseny i implementació d'un full de ruta que permeti optimitzar i agilitzar la transferència d'aquesta tecnologia a la societat.

Els ajuts Proof of Concept exploren el potencial social o comercial dels resultats de recerca finançats en convocatòries anteriors de l'ERC, en el marc del programa de recerca i innovació de la Unió Europea Horitzó 2020. L'European Research Council ja va coincidir l'any 2014 un ajut ERC a Quintana per desenvolupar el projecte "NEUROMITO: Elucidating neuronal susceptibility to mitochondrial disease". Basant-se en aquest projecte, el seu grup de recerca va obrir una nova línia d'investigació centrada en un dels desafiaments més importants per als pròxims anys: la crisi dels antibiòtics.
 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia
Edifici M, Avinguda de Can Domènech
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)
TEL +34 93 581 18 39
d.b.cel_lular@uab.cat
 

 

 

2024 Universitat Autònoma de Barcelona