Col·loqui internacional MUME
Col·loqui internacional De Munic a París (1938-1940) 05.04.2019 Divulgació  -  Col·loqui internacional Munic a París (1938-1940). De la guerra civil espanyola a la Nova Europa alemanya. Organitzat pel Museu Memorial de l'Exili (MUME). El Grup de Recerca sobre l'Època Franquista (GREF-CEDID) n'és un dels col·laboradors.
Tindrà lloc els dies 30 i 31 de maig i 1 de juny 2019 a la Junquera

Entre el setembre de 1938 i el juny de 1940, Europa va implosionar en una nova guerra continental atiada pels feixismes i el nazisme i facilitada pels errors i les pors de les democràcies occidentals. Mentre Espanya acabava de viure la guerra criminal que la gran coalició contrarevolucionària, encapçalada pel general Francisco Franco, havia imposat el juliol de 1936 contra el poder constitucional, representat en la Segona República, a Europa el feixisme italià i el nazisme duien a terme, pas a pas, els seus plans expansionistes i agressius, mentre a França i la Gran Bretanya es passava de l’apaivagament d’aquests feixismes i de l'«Abans Hitler que Stalin», a la urgència d’intentar tancar una aliança amb la Unió Soviètica per posar fre a les agressions alemanyes i italianes.

Tot va ser debades. El feixisme, en la seva versió espanyola, fet d’integrisme catòlic, nacionalisme radical i falangisme, va guanyar la guerra el març de 1939. Immediatament es va obrir un doble procés de repressió brutal i exili massiu; Catalunya en va patir unes conseqüències singulars. Praga i Tirana van caure la primavera de 1939 a mans dels feixismes europeus. La Unió Soviètica va apostar per la seva supervivència. Els Estats Units s’ho miraven de lluny.

Res ni ningú va poder, o no va voler, aturar la nova guerra europea. El 3 de setembre, el conflicte ja era oficial. El 20 de juny de 1940, la III República francesa desapareixia del mapa continental.

Vuitanta anys després de l’inici del conflicte, els convidem a revisitar, rellegir i recordar aquesta història europea.

Programa complet i detalls sobre la inscripció
 
Anar a Notícies

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament d'Història Moderna i Contemporània
Edifici B
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)
TEL +34 93 581 11 86
TEL +34 93 581 1186

d.h.modernaarrobauab.cat

 

 

 

 

2019 Universitat Autònoma de Barcelona