Josep Puy publica el llibre 'Samuel Morera, alcalde republicÓ de Terrassa'
Portada llibre Morera 03.04.2019 Divulgaciˇ  -  Samuel Morera va ser alcalde de Terrassa durant cinc períodes diferents de la segona república espanyola. L'historiador Josep Puy, professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, ha publicat un volum biogràfic sobre la figura de Morera que va ser guardonat amb la beca d'estudis històrics President Macià.
Josep Puy, professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, ha publicat l'obra Samuel Morera, alcalde republicà de Terrassa, guanyadora de la beca d'estudis històrics President Macià, que convoca la Fundació Josep Irla, editora del llibre, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Samuel Morera i Ribas (Monistrol de Montserrat, 1889 - Ciutat de Mèxic, 1969) va créixer en una família protestant que el va predisposar a una actitud crítica cap al poder constituït. De jove va marxar a Argentina per evitar el servei militar durant les guerres colonials al Nord d'Àfrica. Havent tornat a Catalunya, va introduir-se en la maçoneria tot incorporant-se a la Fraternitat Republicana de Terrassa, en representació de la qual va participar a la fundació d'Esquerra Republicana de Catalunya. Va ser alcalde de Terrassa en cinc etapes diferents de la segona república espanyola, entre 1931 i 1937. Després de la Guerra Civil, es va exiliar primer a França i després a Mèxic, on continuà sent un membre actiu d'ERC i va col·laborar amb l'Orfeó Català.

Puy és doctor en història contemporània. A més de ser docent a la UAB, és mestre de català, i ha estat director pedagògic a secundària i professor d'història i filosofia de batxillerat. La seva recerca s'ha centrat en la restauració i en l'obrerisme i el caciquisme a Terrassa i Catalunya, així com en la pobresa, la beneficència i el món assistencial. Ha estat pioner en l'estudi de la figura d'Alfons Sala, primer comte d'Ègara i president de la Mancomunitat de Catalunya als anys vint del segle passat. Una síntesi de la seva tesi es publicà amb el títol Pobres, desvalguts i asilats. Caritat i Beneficència a la Catalunya del segle XIX (2009). En els darrers anys ha orientat la seva recerca cap al republicanisme i la tragèdia de l'exili. És autor del volum Domènec Palet i Barba. Prohom de la Terrassa republicana (2015).
 
Anar a NotÝcies

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament d'Hist˛ria Moderna i ContemporÓnia
Edifici B
08193 Bellaterra (Cerdanyola del VallŔs)
TEL +34 93 581 11 86
TEL +34 93 581 1186

d.h.modernaarrobauab.cat

 

 

 

 

2019 Universitat Autònoma de Barcelona