Nou Portal de Memòries personals
14.11.2011 La recerca  - 

Després d'anys de coneixement i treball a partir de fonts diverses i des d'àmbits diferents com ara la història, la literatura, l'art o la ciència, els especialistes han vist que Catalunya és, possiblement després d'Itàlia, un dels territoris més rics en aquest tipus de documentació. Els escrits personals són un material primari, que complementa de manera fonamental altres fonts històriques més conegudes o emprades generalment, i poden ser usats per a l'estudi de la llengua, o que parlen de fenòmens diversos, tenint en compte que parteixen de l'observació directa de l'autor.


L'origen de la base de dades remunta a un inventari bastit pels membres del grup Manuscrits del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona gràcies a un projecte d'investigació del Ministerio. En els darrers anys, i per mitjà d'un projecte CTP coordinat entre la Universitat Autònoma, l'Aragó i la regió Midi-Pyrénées, s'ha desenvolupat un treball en equip i comparatiu entre els diferents territoris, amb la idea de consensuar visions, comparar recerques i extreure'n resultats. Com a conseqüència de tot plegat, s'ha establert un estret lligam amb la Universitat de Tolosa-Lo Miralh, la Universitat de Girona i l'Instituto de Estudios Altoaragoneses (amb la col·laboració del Centre d'Estudis Ribagorçans), i s'han estudiat i desenvolupat aspectes històrics, filològics i antropològics del material motiu d'estudi. La tasca ha continuat amb la voluntat de difondre i posar a l'abast d'un públic més ampli l'existència d'aquest material. Per aquesta raó, i gràcies a un acord amb el projecte LletrA de la Universitat Oberta de Catalunya, així com a la col·laboració de la Biblioteca d'Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona i moltes altres entitats, s'ha pogut posar en funcionament aquesta base de dades, mirant d'unificar el motor de recerca, així com incrementant la documentació digitalitzada per facilitar cada vegada més el seu accés.

La posada en marxa d'aquest projecte resulta fonamental, atenent al gran nombre d'investigadors i grups de recerca que, de manera autònoma, fa anys que treballen amb aquests textos. Així, aquesta base de dades es presenta com un producte de tothom i per a tothom: des de la comunitat científica fins a tota mena de públic que hi pugui estar interessat.

Més informació
"Memòria Personal"
 
Anar a Notícies

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament d'Història Moderna i Contemporània
Edifici B
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)
TEL +34 93 581 1186

d.h.modernaarrobauab.cat

 

 

 

 

2021 Universitat Autònoma de Barcelona