Nou projecte per estudiar la cultura carolíngia a Septimània i Catalunya
Nou projecte per estudiar la cultura carolíngia a Septimània i Catalunya 08.10.2020  -  Un projecte d'ICREA-UAB i de l'Acadèmia de Ciència d'Àustria estudiarà el patrimoni textual carolingi i la seva influència en la construcció d'identitats religioses, culturals i polítiques a Septimània i Catalunya entre els segles IX i XI i permetrà restituir el paisatge literari carolingi a aquests territoris durant l'Edat Mitjana.

El Fons Austríac per a la Ciència (FWF) ha concedit finançament per a un projecte de recerca bilateral de quatre anys entre Viena i Barcelona, que duu per títol “Carolingian Culture in Septimania and Catalonia: The Transformation of a Multi-Ethnic Middle Ground of the Euro-Mediterranean World”. El projecte, dotat amb un import de 600.000 euros, es realitza sota la coordinació de Walter Pohl, director de l’Institute for Medieval Research de l’Acadèmia de Ciències d’Àustria, i Matthias M. Tischler, professor de recerca d’ICREA al Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana de la UAB. 

“L’objectiu és investigar el ric –però molt desconegut– patrimoni textual carolingi i el seu potencial pel que fa a la construcció d’identitats religioses, culturals i polítiques a Septimània i Catalunya entre els segles IX i XI. Aquest patrimoni és clau per comprendre la formació de la identitat catalana a l’edat mitjana i més enllà. Per això és important desenterrar i divulgar aquest tresor gairebé desconegut fins ara”, assenyala  Matthias M. Tischler.

El projecte centrarà especialment l’atenció en la transmissió comuna de la Bíblia llatina, la seva exegesi, la litúrgia i la historiografia. Amb aquesta finalitat, està elaborant una base de dades completa dels manuscrits, fragments i altres petges medievals i modernes supervivents, així com la bibliografia científica exhaustiva que se’n deriva. 

El grup de recerca inclou membres alemanys, austríacs, txecs i catalans i compta amb el suport d’altres experts externs de França i dels Països Baixos. Entre altres accions, el projecte oferirà diversos tallers a Viena i Barcelona.

 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana
Edifici B Facultat de Filosofia i Lletres 08193 Bellaterra (Barcelona)
+34 93.581.23.84
d.c.antiguitat@uab.cat
 

 

 

2022 Universitat Autònoma de Barcelona