Nou concepte de “clau magnètica intel·ligent” ultra-segura i eficient energèticament
IMG_NOT_040220_ClauMagnetica 04.02.2020  - 
Un equip d’investigadors del Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona, encapçalats pels Drs. Jordi Sort i Enric Menéndez, estan desenvolupant un nou sistema d’obertura de pany magnètic d’alta seguretat controlat per aplicació de voltatge elèctric. Aquesta recerca està sent subvencionada per la Generalitat de Catalunya, dins del programa Impulsa-Llavor. 


L'objectiu general d'aquest projecte és construir un prototip d'un dispositiu d'emmagatzematge on les dades i avaluar el seu potencial de mercat com a solució a la protecció de dades sensibles, mitjançant: (i) avaluació de la viabilitat comercial de la tecnologia de memòria, (ii) demostració de la rellevància industrial i escalabilitat de la nostra tecnologia en termes de grandària de node, i (iii) desenvolupament d’estratègies de mercat, de negoci i financeres. 

A més de ser altament eficient des d'un punt de vista energètic, la solució proposada també oferirà un mètode de codificació ultra-segur. La tensió elèctrica s'aplicarà selectivament a algunes àrees (patrons) de la targeta (clau magnètica) i només aquestes zones exhibiran una reorientació magnètica basada en el voltatge aplicat (veure Figura 1). Aquesta reorientació es detectarà amb un sensor magnètic, amb resolució espacial, permetent que la targeta accedeixi a realitzar la seva funció. El sensor s’està desenvolupant en col·laboració amb l'empresa 'Ingeniería Magnética Aplicada' (IMA S.L.) (https://www.ima.es/). Aquest nou concepte es pot adaptar a una varietat d'ambients i sistemes de bloqueig d'alta seguretat.Aquest projecte aborda dues necessitats socials: (i) disminució del consum d'energia en dispositius magneto-elèctrics i (ii) falta de robustesa i seguretat dels sistemes de seguretat magnètics actuals. La nostra proposta tecnològica es basa en la possibilitat de controlar les propietats magnètiques dels aliatges magnètics nanoporosos mitjançant voltatge, sense necessitat de corrents elèctrics aplicats. Gràcies a l'absència d’escalfament per efecte Joule, es millorarà l'eficiència energètica, el que comportarà una important reducció de costos. 

En el marc del projecte, estem definint els objectius de l’estudi de mercat i generant un camp de treball empaquetat professionalment que conduirà el posicionament de mercat de la nostra tecnologia cap als principals grups d'interès. Això generarà un valor afegit més enllà del projecte Llavor, establint les bases sobre les quals es construirà l'estratègia empresarial.  

El nostre sistema de targeta magnètica de seguretat serà competitiu. Les tècniques i materials de fabricació són rendibles. També s'ha dut a terme un estudi de valoració de la tecnologia per estimar els beneficies a obtenir a través de la llicència de la tecnologia. L'estudi es basa en els preus de mercat, considerant el sector i el seu grau de maduresa, així com acords específics ja publicats. 

El nostre projecte té una component tecnològica molt rellevant que fa que sigui un “technology push project” en comptes d’un “product-oriented project”. No obstant, al llarg del Programa Impulsa-Llavor, estem identificant una oportunitat de negoci en l’àmbit de les targetes magnètiques per a l’identificació personal o per a les transaccions monetàries (per exemple, les targetes de crèdit o de dèbit). A mesura que es millori la tecnologia, el projecte pot evolucionar i mirar de buscar oportunitats de negoci en l’àmbit de la codificació d’informació. A partir de les reunions amb el mentor assignat, Raúl Aragonés Ortiz de l’empresa AEInnova, i d’un estudi del mercat corresponent a l’àmbit de la tecnologia de la informació, podríem pivotar pel que fa al producte i passar de les targetes magnètiques a claus personals d’ultra alta seguretat per a caixes fortes. No obstant, atès que el projecte té una component tecnològica molt rellevant, el nostre model de negoci s’encamina més cap a la venda/cessió de la tecnologia.  

Aquest projecte (2018 LLAV 00032) ha estat cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i consta amb suport de la Secretaria d'Universitats i Recerca del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Figura de la noticia: esquema del dispositiu de ‘pany magnètic’ proposat en el nostre projecte Impulsa-Llavor.

Més informació: Dr. Enric Menéndez (enric.menendez@uab.cat); Dr. Jordi Sort (jordi.sort@uab.cat). Veure també: https://jsort-icrea.uab.cat/
 
 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Notícies de la UAB
Totes les notícies de la Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Física

Edifici C
08193 Bellaterra
(Cerdanyola del Vallès)
TEL +34 93 581 21 77
FAX +34 93 581 21 55
Secretaria
d.fisica@uab.cat
Direcció
direccio.d.fisica@uab.cat


 

 

 

2021 Universitat Autònoma de Barcelona