La UAB participa en el projecte Europeu OXIPRO desenvolupant productes més eco-sostenibles
Researchers of the OXIPRO project 02.06.2022  - 

El grup d’Enginyeria de Bioprocessos i Biocatàlisi Aplicada del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB és un dels participants del projecte OXIPRO, que te com a objectiu contribuir al desenvolupament de processos més “verds” en la indústria tèxtil.


La societat europea manifesta una creixent preocupació per la protecció del medi ambient. Aquest perfil de consumidors mostra especial preocupació pels detergents, els productes cosmètics, els productes d’alimentació i els tèxtils.

Recollint aquesta preocupació social i industrial, 15 organitzacions expertes, han unit forces dins del marc del projecte Europeu OXIPRO per tal d’aportar solucions a aquesta demanda. El projecte té com a objectiu contribuir a la transició cap a la producció de detergents, tèxtils, cosmètics i nutricèutics més respectuosos amb el medi ambient mitjançant el desenvolupament i aplicació de nous enzims; en concret oxidoreductases. OXIPRO farà importants avenços cap al desenvolupament de protectors solars, tèxtils, nutricèutics i detergents més “verds”, contribuent a una major sostenibilitat i competitivitat de la bioeconomia europea.

El grup d’Enginyeria de Bioprocessos i Biocatàlisi Aplicada del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB és un dels participants d’OXIPRO. El principal objectiu de la UAB és contribuir al desenvolupament de processos més “verds” en la indústria tèxtil. En concret, el grup desenvoluparà un procés de blanquejament de cotó més sostenible mediambientalment. Per a assolir aquest objectiu, es faran servir oxidoreductases modificades genèticament per l’equip d’OXIPRO, les quals seran produïdes a la Planta Pilot de Fermentació de la UAB per ser finalment aplicades en el desenvolupament d’un procés de bioblanquejament, el qual utilitzarà aigües residuals generades en els passos previs del procés del tractament del cotó. Aquest nou procés de bioblanquejament permetria reduir el consum d’aigua oxigenada, de sosa càustica i d’àcid acètic en un 70%, la demanda energètica en un 70% i la d’aigua en un 45%, contribuent d’aquesta manera a incrementar la circularitat mitjançant el reaprofitament d’aigües residuals.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and Innovation programme under grant agreement No 101000607. The present document reflects only the author's view and that the Agency and the Commission are not responsible for any use that may be made of the information it contains.

Logo EU & OXIPRO

 

 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Actualitat UAB
Les notícies més destacades i l'agenda de la UAB
UAB Divulga
Revista de divulgació científica de l'Autònoma
Departament d'Enginyeria Química
Escola d'Enginyeria. Edifici Q
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)
TEL +34 93 581 10 18
d.eng.quimica.biologica.ambiental@uab.cat
 

 

 

2023 Universitat Autònoma de Barcelona