La profesora del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant
Gara Villaba 14.12.2018 El departament  -  Gara Villalba ha estat guardonada amb una d'aquestes Beques de Consolidació per dur a terme el projecte "Anàlisi de sistemes integrats de vegetació i agricultura urbana" (URBAG).El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació. Aquests investigadors d'alt nivell rebran un total de 573 milions d'euros procedents del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea que permetran la creació d'equips de treball i un impacte de gran abast.

La profesora del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant per dur a terme el projecte "Anàlisi de sistemes integrats de vegetació i agricultura urbana" (URBAG). Aquest ajut ERC permetrà posar en marxa el laboratori "Investigació metabòlica i atmosfèrica integrada per a la sostenibilitat urbana", format per 3 postdoctorats, 3 doctorands i 1 tècnic.

En l'actualitat, moltes ciutats estan implementant infraestructures verdes malgrat tenir poc coneixement quantitatiu i integral sobre quines estratègies d'infraestructura són més efectives per promoure la producció d'aliments, millorar la qualitat de l'aire i la temperatura, i reduir l'impacte ambiental.

La investigació de Gara Villalba pretén descobrir com aquestes infraestructures urbanes verdes podrien ser més eficients en la seva contribució a la sostenibilitat urbana, amb l'objectiu de millorar el funcionament de les ciutats així com la qualitat de vida dels seus habitants i els seus entorns. Per això avaluarà quines combinacions d'agricultura urbana, periurbana i verda permeten un millor acompliment en termes d'impacte ambiental local i global.

Gara Villalba farà servir una nova anàlisi que integra els impactes del cicle de vida dels recursos necessaris per a les infraestructures verdes amb la comprensió de com aquestes infraestructures verdes afecten a la interacció de l'atmosfera urbana. Aquest enfocament integral permet capturar el metabolisme urbà per optimitzar el nexe aliment-energia-aigua. En treballs anteriors, els impactes només havien estat estudiats individualment.

L'anàlisi consistirà en un model geo-referenciat d'ús de la terra per optimitzar la producció d'aliments en zones urbanes i periurbanes en termes de nutrients, aigua i energia, tenint en compte la morfologia urbana, i determinant els impactes del cicle de vida, així com un marc per a l'anàlisi quantitativa espacial i temporal, i la simulació d'infraestructures verdes per determinar els efectes directes i indirectes en l'ambient urbà i regional.

La recerca es durà a terme en dues ciutats amb diferents perfils, Barcelona i Oslo. L'estudi pretén reunir evidència quantitativa substancial en infraestructures verdes i sostenibilitat, contribuint a cobrir la bretxa existent en els treballs anteriors. Tant el projecte, com la guia prevista que desenvoluparan "Infraestructures verdes: una guia per als planificadors de la ciutat i els responsables polítics" són molt necessaris i urgents. Aquesta Guia prevista contindrà eines basades en l'evidència per crear estratègies d'infraestructura verda, ajudar a complir els objectius de sostenibilitat i promoure beneficis socials més amplis i difusos.
L'objectiu general és social: millorar la forma en què funcionen les ciutats, la qualitat de vida dels seus habitants i els seus entorns. Específicament, el projecte d'investigació examina com i en quina mesura les infraestructures urbanes verdes poden ser una font d'aliments sostenibles, reduir els impactes ambientals i promoure un ús més eficient dels recursos. Entre les disciplines utilitzades en aquest estudi es troben la ciència i tecnologia ambientals, l'agronomia i l'enginyeria, la planificació urbana, la política i la ciència. La ciència atmosfèrica, la ciència del carboni i el modelatge del cicle de vida també són sub-disciplines involucrades en aquesta investigació.

Gara Villalba és professora agregada del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental i investigadora del Institut ICTA-UAB de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva llicenciatura és de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (1998) i el seu doctorat de la Universitat de Barcelona (2003), tots dos en enginyeria química. La seva  investigació està destinada a l'estudi i l'optimització del metabolisme dels recursos, una àrea multidisciplinària àmplia on aplica les seves habilitats d'enginyeria química a mètodes d'ecologia industrial com l'Anàlisi de flux de materials i l'Anàlisi del cicle de vida. Les aplicacions d'aquesta investigació centrada en els sistemes són diverses i multidisciplinàries, com l'avaluació de la sostenibilitat de les noves tecnologies que utilitzen metalls no renovables i escassos; quantificar el consum de material, energia i aigua a escala urbana per establir protocols de comptabilitat d'emissions de GEH de referència; Optimització i avaluació de residus en energia per millorar la gestió de residus sòlids municipals.

Les beques ERC Consolidator s'atorguen a investigadors excel·lents de qualsevol nacionalitat i edat, amb almenys set i fins a dotze anys d'experiència després del doctorat, i un historial científic prometedor. La investigació s'ha de dur a terme en una organització de recerca pública o privada situada en un dels estats membres de la UE o països associats. El finançament (una mitjana de 2 milions d'euros per subvenció), s'atorga fins per cinc anys i cobreix principalment la contractació d'investigadors i personal per consolidar els equips.
 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Actualitat UAB
Les notícies més destacades i l'agenda de la UAB
UAB Divulga
Revista de divulgació científica de l'Autònoma
Departament d'Enginyeria Química
Escola d'Enginyeria. Edifici Q
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)
TEL +34 93 581 10 18
d.eng.quimica.biologica.ambiental@uab.cat
 

 

 

2019 Universitat Autònoma de Barcelona