Error: manca enllaç de capçalera a la plana

Infraestructures de biotecnologia industrial de primer nivell obertes a investigadors i empreses

Planta pilot de fermentació
Planta pilot de fermentació de la UAB.
Ja està oberta la primera convocatòria del projecte europeu IBISBA 1.0 (Industrial Biotechnology Innovation and Synthetic Biology Accelerator 1.0), que posa a disposició d'investigadors i empreses instal·lacions punteres de recerca de biotecnologia industrial, de nou estats membres de la UE, de forma gratuïta.

27/09/2018

El període de sol·licitud estarà obert fins al pròxim 19 d'octubre al web del projecte.

IBISBA reuneix infraestructures de setze universitats i centres d'investigació europeus, entre elles la UAB, que posa a disposició del projecte la Planta Pilot de Fermentació i diferents laboratoris del Departament d'Enginyeria Química Biològica i Ambiental. L'objectiu del projecte, que durarà quatre anys i té un pressupost de cinc milions d'euros, és desenvolupar projectes innovadors que augmentin l'eficiència, competitivitat i sostenibilitat dels bioprocessos i, alhora, promoure la transició cap a la bioeconomia.

En aquesta activitat hi tindrà un paper rellevant el Parc de Recerca UAB, que serà l'encarregat de dinamitzar la transferència de coneixement entre el personal investigador i la indústria.

Institucions participants
A més de la Universitat Autònoma de Barcelona, formen part del projecte IBISBA 1.0 el Centre d'Investigacions Biològiques (CIB) i el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB) del Consejo Superior de Investigacions Científicas (CSIC); l'Institut National de Recerca Agronòmica (INRA), l'Institut Nacional de Ciències Aplicades de Toulouse (INSA), la Universitat de Nantes i el Comissariat d'Energia Atòmica i Energies Alternatives (CEA) i l'INRA Transfert S.A, de França; l'Institut Flamenc d'Investigació Tecnològica (VITO), de Bèlgica; Fraunhofer-Gesellschaft i les empreses Knime.Com i Lifeglimmer, d'Alemanya; el Centre d'Investigació Tècnica de Finlàndia (VTT), el Consell Nacional de la Recerca (CNR), d'Itàlia; la Universitat Tècnica Nacional d'Atenes, de Grècia; la Universitat de Manchester, del Regne Unit, i la Universitat de Wageningen, dels Països Baixos.

Exemples i casos d'èxit
Els productes que poden desenvolupar-se per mitjà de la biotecnologia industrial són molt variats. Per exemple, permet crear processos a partir de matèries primeres renovables d'origen vegetal en substitució d'altres basades en el petroli i els seus derivats, tant per obtenir biocombustibles com productes químics. Altres àmbits d'aplicació són els conservants, els additius en l'alimentació i els productes farmacèutics d'ús massiu, com els antibiòtics.

Alguns casos d'èxit que ja s'han fet a les infraestructures de l'IBISBA són el desenvolupament d'una tecnologia enzimàtica més eficient i sostenible per a la biodegradació de plàstics, el disseny d'una ruta metabòlica més òptima per a obtenir la molècula DHB (important per a la indústria d'alimentació animal), l'optimització d'un procés industrial per produir amoebae (un biocida natural capaç d'eliminar el risc de legionel·la present en els biofilms), el desenvolupament de processos enzimàtics en medis no aquosos, la producció d'enzims recombinants coneguts com a ‘lipases' (presents en alguns productes de neteja), o el desenvolupament d'un llevat capaç d'utilitzar el CO2 per produir diferents molècules d'alt valor en la indústria química.

Més informació: Web del projecte