Error: manca enllaç de capçalera a la plana

Escollits els cinc projectes finalistes del Programa de Generació d'Idees

PGI_finalistes_2015

OISensing, Smart CodingTech, Stars, 2D EDGE i Pump It són els cinc projectes finalistes del Programa de Generació d’Idees, que organitza el Parc de Recerca UAB. Els projectes han estat escollits per la seva capacitat per transformar-se en solucions de mercat del sector aeroespacial.

23/11/2015

La quarta edició del Programa de Generació d’Idees ja té finalistes. Els cinc projectes finalistes s’han donat a conèixer el divendres 20 de novembre després d’una jornada en la qual tots els projectes s’han presentat davant d’un jurat format per Tània Sagaste, directora de LaSalle Technova Barcelona; Carlos Raga, tècnic de l’Oficina de Valorització i Patents de la UAB, i Albert Ventura, emprenedor i inversor.

Els cinc projectes seleccionats, d’entre els 9 presentats al Programa, són:

• Organic Infra Sensing és un projecte que ha desenvolupat un nou material anomenat “Bi-Layer” Film, completament orgànic i sensible a la radiació infraroja. Les característiques d’aquest material el fan òptim per a la fabricació de sensors de detecció d’objectes llunyans IR amb un cost més econòmic, de consum més baix i sense necessitat de refrigeració. Aquest material ha estat desenvolupat pels investigadors Victor Lebedev i Jaume Veciana de l’Institut de Ciències Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), la Doctora Anna Magraso, de l’Institut Català de Nanociències i Nanotecnologia (ICN2) i Fredi Fernandez, especialista en ventes i màrqueting.

• Smart CodingTech és una tecnologia de codificació intel·ligent per a comunicacions avançades espai-terra. Ofereix una solució innovadora per a la transmissió ràpida de dades i l’emmagatzematge eficient. Aquesta iniciativa ha estat impulsada pels investigadors Joan Serra-Sagristà, Ian Blanes, Sara Álvarez-Cortés, del grup de Codificació Interactiva d’Imatges de la UAB (GICI) i Stefan Pahon, especialista en finances.

• Stars és un sistema de control basat en Intel·ligència Artificial per a la planificació dinàmica de tasques en infraestructures espacials, molts cops inaccessibles. Aquesta solució, dissenyada pels investigadors Josep Colomer, Álvaro García i Josep Sanz, de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC-CSIC), permet operar en observatoris i satèl·lits de forma autònoma, eficient i cooperativa i prendre decisions a mig i llarg termini.

• 2D EDGE vol aconseguir una plataforma de producció contínua de grafè de qualitat. La capacitat de produir làmines de grafè de manera contínua permet optimitzar els costos de producció així com facilitar la utilització del grafè en un ampli ventall d'aplicacions tecnològiques. Entre elles, les del sector de l'electrònica, de l'energia fotovoltaica i del sector aeroespacial. Aquest projecte ha estat impulsat per Damià Viana, de l’Institut Català de Nanociències i Nanotecnologia (ICN2), Sergi Claramunt i Ferney Chaves, del Departament d’Enginyeria Electrònica de la UAB i Axel Sanz, emprenedor.

• Pump It és un sistema multifuncional per a dispositius de microfluídrica que implementa materials piezoelèctrics extremadament precisos com a mecanisme de bombeig. El sistema ha estat idea de Carlos Rubio, investigador de l’Institut Català de Nanociències i Nanotecnologia (ICN2), els doctors Francesc Xavier Muñoz i Mar Álvarez, de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) i Andreu Enfedaque, advocat i economista.

El proper 3 de desembre es coneixeran els 3 guanyadors que seran escollits per un jurat d’experts en valorització d’idees de negoci i obtindran un primer premi de 2.500 €, sis mesos d’incubació a l’Edifici Eureka del Parc de Recerca UAB i assessorament, un segon premi de 1.500€ i un tercer premi de 1.000 €.

Aquests guardons reconeixen la viabilitat tecnològica i econòmica dels projectes, a més d’altres factors com el grau d’innovació, l’estat de desenvolupament, el model de negoci, l’equip, la necessitat del mercat i la qualitat de la presentació. En definitiva, es tracta d’ajudar els investigadors a fer el pas que els separa del mercat, guiant-los en el procés de transformació d’un projecte de recerca en un projecte empresarial.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies