Inaugurat el nou Espai Miquel Crusafont de l'ICP
Inauguració de l'ICP 28.09.2010 Divulgació  -  La seu de l'Institut Català de Paleontologia (ICP) va ser inaugurada a Sabadell el 28 de setembre passat, amb la presència del director de l'ICP, Salvador Moyà, la rectora de la UAB, Ana Ripoll, el director general de recerca del Departament d'Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Joan Roca, i l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos. El nou Espai Miquel Crusafont es marca entre un dels seus objectius la generació de vocacions científiques en paleontologia.

Durant la inauguració, el director de l'ICP, Salvador Moyà, es va referir a la nova etapa que s’inicia, en la que es posa de manifest l’especial interès de l’Institut per la divulgació: “Els científics de l’ICP sempre hem tingut clar que el retorn a la societat dels resultats de recerca mitjançant la divulgació científica és una obligació i una necessitat”. Per la seva part, la rectora de la UAB, Anna Ripoll, va expressar el seu desig que la col·laboració entre la Universitat i l’ICP, “es mantingui i s’incrementi” i va posar aquesta col·laboració com un exemple del que han de ser les relacions entre institucions: “unint capacitats, per continuar amb la recerca bàsica i la transferència de coneixement a la societat, ajudant a formar els millors especialistes en paleontologia del futur i treballant per un futur comú”.

La rehabilitació de l’Espai Miquel Crusafont, hereu de l’antic Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, ha estat possible gràcies al programa operatiu Feder de Catalunya 2007-2013, en cofinançament de la Generalitat de Catalunya i fons europeus. La inversió total, superior als 2 milions d’euros, ha permès repensar aquest espai tot creant noves instal·lacions que s’havien convertit en imprescindibles per l’ICP, un centre de referència internacional en la recerca paleontològica així com en la conservació i difusió del patrimoni paleontològic del país. En paraules de Laura Celià, coordinadora de l’Espai Miquel Crusafont, “ha estat gràcies al diàleg constant entre els arquitectes i els tècnics de l’ICP, que aquest espai dóna resposta a les necessitats reals i creixents de l’ICP”. 

Tot i que externament l’edifici no ha canviat, després de gairebé un any de reformes el seu interior és completament nou. Allotja els nous espais per a la col·lecció, que tripliquen els anteriors; la sala de noves tecnologies, que comptarà amb dues màquines de  tomografia axial computeritzada; una sala de realitat virtual, amb fòssils en 3D i el nou laboratori de preparació.

El projecte museogràfic ha reformulat completament el discurs, canviant l’anterior exposició clàssica de vitrines per una experiència interactiva que permet a l’usuari convertir-se en un paleontòleg, reproduint quatre investigacions reals de l’ICP. El focus del discurs expositiu passa, doncs, de la peça a l’experiència de recerca, mostra de la nova etapa que enceta l’ICP i que aposta per centrar la difusió en donar a conèixer la recerca que es duu a terme al centre. Completa aquesta proposta la nova oferta educativa del Museu, amb una desena d’activitats que inclouen tallers, visites guiades i maletes didàctiques.

L’Institut Català de Paleontologia

L'ICP és una fundació, creada el novembre de 2006, amb la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona com a patrons, que integra l'antic Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, fundat l'any 1969 pel sabadellenc M. Crusafont Pairó. Com a centre de referència en recerca, conservació i difusió de la paleontologia de vertebrats i humana a Catalunya, l'ICP té la voluntat d'impulsar i promoure la recerca al més alt nivell internacional, la conservació del patrimoni paleontològic i permetre la transferència de coneixement i d'aplicacions a la societat. L’ICP és membre de la xarxa de centres del Programa CERCA. 

Anar a Notícies
Contacta
Si tens algun dubte sobre una nota de premsa o desitges més informació
+34 93 581 4032
g.premsa@uab.es
 

 

 

2019 Universitat Autònoma de Barcelona