El futur energètic als ulls dels estudiants de Batxillerat

Logotip plataforma El nostre futur energètic

Estudiants de Batxillerat de 10 escoles de la província de Barcelona han participat durant l’últim any en la plataforma interactiva “La dependència de l’energia fòssil i el nostre futur energètic: una conversa pública” amb la realització d’una trentena d’audiovisuals en què han copsat el pols a la societat en temes com les energies renovables, l’estalvi energètic, la sostenibilitat o la situació energètica actual. La iniciativa ha tingut com a objectiu implicar els estudiants en el diàleg entre els científics i societat en matèria energètica i fer partícips als representats més joves de la societat en aquest debat. Coordinada per l’Institut de Ciència i Tecnologia (ICTA) i l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE), ambdós de la UAB, culmina el proper 2 de novembre a Cosmocaixa (c/ Isaac Newton, 26, Barcelona), entitat col·laboradora del projecte, amb l’acte de lliurament de premis als vídeos més votats pels internautes.

28/10/2011


Els alumnes que hi han participat són estudiants de 1er i 2n de Batxillerat –i un grup de 3er d’ESO- i provenen d’instituts de Barcelona (Balmes, Verdaguer, Joan d’Àustria, Secretari Coloma i Zafra), Badalona (La Llauna) Viladecans (Torre Roja), Sant Cugat (Leonardo da Vinci), Sabadell (Pau Vila) i Vic (Jaume Callis). Tots ells formen part del programa Argó de l’ICE, que treballa amb escoles d’ensenyament secundari de tot Catalunya.

Els vídeos elaborats aborden des de consideracions generals sobre la crisi energètica i el seu impacte en la vida quotidiana fins a temes més específics, com l’energia eòlica, la fusió nuclear, l’hidrogen o l’arquitectura sostenible. Tots els vídeos es poden veure en la plataforma www.elnostrefuturenergetic.cat.

L’acte de lliurament de premis serà inaugurat a les 10 hores per Mario Giampietro, investigador de l’ICTA i coordinador del projecte digital, i Montserrat Antón, directora de l’ICE, i comptarà amb la presència dels estudiants participants i d’experts en sostenibilitat i medi ambient, com els professors i divulgadors científics Martí Boada i Marc Boada. La presentació del proper projecte de col·laboració de l’ICE amb estudiants de secundària “El nostre menjar”, a càrrec Josep Maria Tatjer, investigador de l’ICE, clourà la jornada.

Els premis s’hi atorgaran en quatre categories, amb tres premis cadascuna: Debat general, Discussió tècnica, Enquestes i Estil de vida. A més, hi haurà un premi als estudiants més joves i un premi especial del jurat.

Una plataforma virtual per al debat social

La plataforma interactiva “La dependència de l’energia fòssil i el nostre futur energètic: una conversa pública” va ser creada l’octubre de 2010 pels científics que van organitzar el 7è Seminari Biennal sobre Avenços en Estudis de l’Energia (coordinat per l’Associació Científica LIPHE4) i el Grup de Recerca de l’Avaluació Integrada: tecnologia, sociologia i mediambient de l’ICTA, per afavorir el diàleg i l’aprenentatge entre els científics i els ciutadans mitjançant l’intercanvi d’opinions i de coneixements.

Per realitzar el projecte, en què participen investigadors de renom internacional, es van endegar dos canals digitals oberts a la participació ciutadana en anglès (www.ourenergyfutures.org) i català (www.elnostrefuturenergetic.cat).

La plataforma inclou fòrums i article divulgatius, així com tots els projectes videogràfics treballats pels instituts, i romandrà activa de manera permanent, incorporant nous projectes per al debat en el futur.


Programa Acte “El Nostre Futur Energètic”

10.30 h. Presentació de l’acte
- Mario Giampietro – investigador de l’ICTA i  coordinador del projecte
- Montserrat Antón Rosera – Directora ICE
- Zora Kovacic, investigadora de l’ICTA – presentació dels resultats del concurs de vídeos
- 2 representants dels estudiants parlen de la seva experiència

11.00 h. Lliurament de Premis
Categoria 1: Debat General. Lliurament premi: Montserrat Anton Rosera
Categoria 2: Discussió Tècnica. Lliurament premi: François Diaz Maurin
Categoria 3: Enquestes. Lliurament premi: Marc Boada
Categoria 4: Estil de vida. Lliurament premi: Marti Boada
Premi als estudiants més joves. Lliurament premi: Mario Giampietro
Premi del Jurat. Lliurament premi: Dolors Quinquer

11.40 h:
Josep Maria Tatjer – presentació projecte “El Nostre Menjar”