El Claustre de la UAB aprova l'informe del rector
24.10.2012 Òrgans de govern  -  El 24 d'octubre va tenir lloc una sessió ordinària del Claustre de la UAB. El rector Ferran Sancho va presentar l'informe anual sobre les línies generals de la política de la Universitat, el síndic Josep Font va presentar l'Informe anual sobre l'activitat del síndic de Greuges de la UAB, es van elegir els membres de dues comissions delegades del Claustre sobre governança i de seguiment de la implantació de l'EEES i es van aprovar quatre propostes presentades pels claustrals.

En la seva intervenció, el rector, més que retre comptes dels tres mesos efectius de mandat,  va apuntar les línies de treball endegades que donaran lloc a un pla d'acció detallat (amb objectius, instruments i desplegament temporal) que es presentarà en un Claustre que tindrà lloc al primer quatrimestre de l'any 2013, un cop aquest hagi estat renovat.
Ferran Sancho va dedicar la primera part del seu informe a explicar en quin context institucional i econòmic es troba la UAB: "tenim davant nostre un conjunt de pressions institucionals adreçades a una re-configuració del sistema universitari espanyol i català. Les regles del joc i el propi concepte del que ha de ser la universitat pública estan en procés de canvi" va afirmar Sancho, alhora que va criticar la reforma de la LOM-LOU mitjançant un Real Decret (conegut com a Decret Wert) "que no va ser mai objecte de presentació ni de debat amb la comunitat universitària".
Sobre la pujada de taxes, el rector va asseverar que aquesta no respon a cap patró sensat i que traslladar la responsabilitat del manteniment del servei públic des de la fiscalitat social i redistributiva a la butxaca directa de l'estudiant i les famílies "no és una mesura per garantir un finançament addicional de les universitats en temps de crisi sinó, simplement, una substitució, i a la baixa en el seu conjunt, del finançament públic pel finançament privat".
Sobre el Govern de la Generalitat, Sancho va afirmar que la UAB  pateix una pressió econòmica amb dues vessants: "d'una banda tenim la reducció pressupostària, que ha estat  sens dubte desproporcionada en intensitat pel que fa al sistema universitari públic de Catalunya" i, d'altra banda, la incertesa permanent sobre l'estat de la tresoreria de la universitat: "hem explicat i reiterat que una institució pública no pot funcionar adequadament amb aquest nivell d'incertesa heretat dels incompliments del seu tutor polític".
Ferran Sancho es va mostrar pessimista en afirmar que "la realitat mostra que el sistema públic d'educació superior i recerca no és un eix prioritari per als nostres governants actuals" i va demanar que, per "sortir de l'atzucac ens hem d'esmerçar en dues línies: racionalització i priorització de la despesa i generació de nous fons de recursos".


Sobre la governança universitària

Sobre la governança que vol impulsar l'actual govern de la Generalitat Sancho va assegurar que "aquesta apunta cap un model dirigista d'universitat en lloc d'un model construït des de la pràctica de la tradició democràtica". La UAB no ha elaborat encara com a tal el seu posicionament al respecte, i és per aquest motiu que "el Claustre escollirà en la sessió d'avui els membres d'una comissió que analitzi aquesta dimensió tant important de la nostre identitat institucional i aporti a la comunitat universitària elements de reflexió sobre tots els seus aspectes i conseqüències". Sancho va recordar que la UAB és autònoma per nom i es autònoma per convicció: "creiem fermament en la autonomia universitària, que no es cap altra cosa que l'exercici transparent, responsable i democràtic de la capacitat d'autogovernar-nos i a la vegada, i indestriable de l'anterior, d'explicar a la pròpia comunitat universitària, al govern i a la societat en sentit ample quina ha estat i com hem fet la nostra feina".
El rector va finalitzar constatant que "estem immersos en un marc de canvi que està sent profund en l'econòmic i potser també profund en l'institucional". Els reptes, segons va dir,  són abundants i els riscos elevats, però "les nostres energies i forces -les de tota la comunitat universitària- també són abundants" tot assegurant que la UAB ha de seguir demostrant que té la característica de resiliència: "capacitat de resistència, elasticitat, flexibilitat per recuperar-se i tenacitat, molta tenacitat".
Després del debat i de diverses intervencions del claustrals, l'Informe del rector va ser aprovat amb 83 vots a favor, 17 en contra i 22 en blancs.


Informe del Síndic, noves comissions i quatre resolucions

La sessió va continuar amb la presentació de l'informe anual sobre l'activitat del síndic de Greuges de la UAB.  Josep Font va desgranar algunes dades sobre la seva tasca desenvolupada durant el 2011, va agraïr la col·laboració de l'Equip de Govern i va subratllar el fet que ja treballa amb el nou reglament sobre la Sindicatura de Greuges.
Tot seguit, el Claustre va assolir nous acords. D'una banda, va aprovar la composició de dues comissions delegades, integrades per representants dels tres sectors de la comunitat universitària, i que s'ocuparan respectivament de l'anàlisi del sistema de govern de la Universitat i del seguiment de l'adaptació a l'Espai Europeu d'Educació Superior.
En segon lloc, va aprovar també quatre propostes de resolucions presentades per membres del propi Claustre. La primera, insta a la Universitat a no aplicar al PIF i als investigadors postdoctorals cap reducció retributiva que no estigui contemplada explícitament a les convocatòries dels programes corresponents. La segona, insta a suprimir l'obligatorietat de rebre i abonar els "Serveis Específics i de Suport a l'Aprenentatge" en formalitzar la matrícula. La tercera, insta a que el personal investigador en formació estigui representat a la mesa del Claustre. I la quarta, insta a convocar el ple del Claustre com a mínim dues vegades l'any.

Anar a Notícies
Contacta
Si tens algun dubte sobre una nota de premsa o desitges més informació
+34 93 581 4032
g.premsa@uab.es
 

 

 

2019 Universitat Autònoma de Barcelona