Trobada internacional sobre conflictes de justícia ambiental
EJOLT 27.04.2011 Investigar  -  L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA) organitza el proper 28 d’abril, l’acte “Justícia Ambiental: Testimonis des de les Fronteres”, una reunió de destacats experts en conflictes de justícia ambiental i comerç internacional, amb la presència de Nnimmo Bassey, premi Nobel alternatiu per la defensa mediambiental. L’acte tindrà lloc a les 18h a la Casa del Mar de Barcelona, i marcarà l’inici del projecte europeu d’investigació EJOLT, coordinat per l’ICTA, que crearà un mapa internacional d’aquest tipus de conflictes.

Lixiviats nuclears radioactius, fugues i contaminació petrolífera, tala d’arbres a l’Amazònia, aquests i altres esdeveniments recents han posat en el centre del debat el rol i la responsabilitat de les corporacions en els desastres ambientals. Amb motiu de l’inici del projecte EJOLT, l’ICTA de la UAB organitza l’acte “Justícia Ambiental: Testimonis des de les fronteres”, una reunió d’experts internacionals, activistes i acadèmics, especialistes en conflictes de justícia ambiental i de comerç internacional, amb la participació de destacats ponents com Nnimmo Bassey, premi Nobel alternatiu per la defensa mediambiental, i Patrick Bond, economista polític del Departament d’Estudis per al Desenvolupament a la Universitat KwaZulu-Natal a Durban.
 
Els coordinadors del projecte EJOLT, Joan Martínez Alier, Leah Temper i Beatriz Rodríguez Labajos, de l’ICTA de la UAB, moderen l’acte, que constarà de dues parts. En la primera, sota el títol "Lluitant per la justícia ambiental i climàtica als tribunals i deixant el petroli sota terra", Ivonne Yañez de Oilwatch (Equador) i Nnimmo Bassey de Nigèria parlaran de les darreres novetats en els judicis contra Shell a Holanda i contra Chevron-Texaco a l’Equador, en els quals estan implicats. També impulsen propostes com la de deixar el carbó i el petroli sota terra.

La segona part estarà adreçada als "Conflictes a “l’economia verda”: el renaixement nuclear i la il·lusió dels agrocombustibles". La transició cap a una economia post-petroliera que respongui a les urgències del canvi climàtic no és lliure de controvèrsies. Tot i la promoció i impuls que s’ha donat a les propostes de “l’economia verda”, aquest panell indagarà en els nous conflictes originats precisament per aquestes iniciatives que se centren en la reducció de les emissions de carboni però deixen de banda altres impactes desastrosos. Les organitzacions de justícia ambiental participants en aquest panell faran testimoni d’aquests nous conflictes, que inclouen des de l’apropiació de terres (land grabbing) per al cultiu de jatrofa o de canya de sucre per a agrocombustibles, fins al tòxic cicle de l’urani i la contaminació nuclear. Els experts es referiran al cicle de la radiació associat a l’energia nuclear en el marc dels esdeveniments recents a Fukushima, els passius del desastre i el futur de l’energia nuclear.
 
 
El projecte EJOLT:  la UAB coordinarà un inventari dels conflictes ecològics d’arreu del món
 
A mesura que l’economia mundial utilitza més materials i energia creixen els conflictes sobre l’extracció de recursos naturals i la disposició de residus. L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA) coordinarà, al llarg dels propers 4 anys, el projecte EJOLT, amb la participació de 23 organitzacions, que crearà noves bases de dades, mapes i indicadors ambientals relacionats amb els conflictes ecològics d’arreu del món. L’objectiu últim és transformar els conflictes en forces de canvi cap a la sostenibilitat ambiental.
 
EJOLT és un projecte el 7 Programa Marc de la Comissió Europea dotat amb un finançament de 3.8 milions d’euros, i en el que participen 23 organitzacions acadèmiques i de la societat civil amb especialitats diverses: des del dret ambiental i la salut ambiental, fins a l’ecologia política i l’economia ecològica, amb una llarga experiència en l’estudi i en l’activisme en conflictes ambientals.
 
L’objectiu és promoure l’aprenentatge mutu i la col·laboració en l’energia nuclear, en els conflictes d’extracció de gas i petroli, en els conflictes sobre la despossessió de terres, i en conflictes miners i desmantellament de vaixells. S’estudiarà la proliferació de conflictes ambientals arreu del món, i els mecanismes legals per afrontar d’injustícia ambiental.
 
Els participants en el projecte, sota la coordinació del catedràtic de la UAB Joan Martínez Alier, examinaran les causes de l’increment d’aquest tipus de conflictes i cercaran com aquests conflictes es poden transformar en forces de canvi cap a la sostenibilitat ambiental.
 
El resultat del projecte inclourà un mapa online dels conflictes ambientals i dels casos d’èxit de moviments de justícia ambiental, així com materials formatius que cercaran enfortir la capacitat d’acció legal de les Organitzacions de Justícia Ambiental, i es proposaran recomanacions polítiques.
Anar a Notícies
Contacta
Si tens algun dubte sobre una nota de premsa o desitges més informació
+34 93 581 4032
g.premsa@uab.es
 

 

 

2019 Universitat Autònoma de Barcelona