• UABDivulga
02/2006

Un marcapassos incrustat al cervell

Sometimes and without a clock we are capable to tell what time it is or to wake up an hour in particular. Scientists suspect that this skill is mechanized in some place of our body. Investigators of the Service of Neurology have stimulated and inhibited parts of the brain supposedly implied. The results discard the role of the prefrontal lobe and the right cerebellar hemisphere in the mysterious production of time.

S'ha hipotetitzat sobre l'existncia d'un "marcapassos" del temps o "rellotge intern" en el cervell. La topografia on es troben els processos implicats en la producci del temps en el ser hum no es coneix. Estudis recents han revelat que el crtex prefrontal, els ganglis de la base i el cervellet sn estructures probablement implicades.

L'estimulaci magntica transcranial repetitiva (EMTr) s una eina no invasiva capa d'estimular o inhibir el crtex cerebral dels humans. Aquesta tcnica arriba a estimular fins 2 cm de profundidad del crtex cerebral. Aplicada amb freqncies inferiors a 1 Hz s'obt un efecte inhibitori sobre l'area cortical estimulada. Freqncies superiors provoquen un efecte activador cortical.

L'objectiu del nostre estudi ha estat determinar els efectes de la EMTr sobre diferentes rees neuroanatomiques (cortex prefrontal dret i esquerra, hemisferi cerebels dret) . L'estudi es va efectuar amb 16 voluntaris sans de sexe manscul i manidextres. L'estudi va ser creuat i randomitzat, s a dir, tots els subjectes van passar de manera aleatria per totes les branques de l'estudi. Hi havia 4 branques o condicions: basal sense estimulaci, EMTr d'alta freqncia (5 Hz) sobre el crtex profronal dret, esquerra i el cerebel dret. La tasca dels voluntaris era produir un interval temporal de 3 minuts mitjantant recompte mental. La EMTr va ser aplicada durant la tasca.

No vam trobar diferncies significatives en el nombre absolut d'errors en la tasca de producci temporal en cap de les 4 condicions de EMTr. Utilitzant la EMTr activadora no vam ser capaos de millorar la precissi del "rellotge intern" en cap de les tres topografies estudiades. Aquest estudi preliminar , per tant, no apoia la hiptesi del paper del lbul prefrontal i de l'hemisferi cerebels dret en els processos de producci temporal en els humans.

Alexandre Gironell

Universitat Autnoma de Barcelona

References

Article: Alexandre Gironell, Lorena Rami, Jaume Kulisevsky i Carme Garca-Snchez, "Lack of prefrontal repetitive transcranial magnetic stimulation effects in time production processing", EUROPEAN JOURNAL OF NEUROLOGY, 12 (11): 891-896 NOV 2005.

 
View low-bandwidth version