Com a centre de recerca el nostre objectiu fonamental es centra en el desenvolupament i la consolidació d'una línia de recerca que relacioni els àmbits de treball i la vida quotidiana. Així, doncs, apostem per un tipus d'investigació que tendeix la interrelació d'àmbits i àrees més que no pas a la seva segmentació. Es tracta d'un tipus de recerca al mateix temps teòrica i aplicada, convençuts que és també el nostre deure donar resposta als problemes reals de la societat.
|
Temps, treball i vida quotidiana
Dins d'aquesta línia de recerca s’inclouen els treballs que fan referència al’estudi dels temps de vida: l’anàlisi de les relacions que s’estableixen, principalment, entre temps de treball productiu i temps de treball no productiu, generalment de treball domèstic i familiar. Les recerques giren al voltant de les estratègies de temps (tant des del món de les empreses i institucions com des de les persones) i la negociació dels temps en la vida quotidiana (relació entre els temps laborals, domèstics, de la ciutat, etc.).
Ocupació i transformacions en el mercat de treball
Estudi del mercat de treball, és a dir, de l'ocupació i de les condicions de treball, tenint en compte factors com ara la divisió interna del treball, les migracions, i les desigualtats de gènere. Factors que també influeixen en les absències i presències en el mercat de treball. També, s’analitzen les transformacions de l'ocupació posant l'èmfasi en les semblances i diferències amb la Unió Europea.
Gènere i treball:
Estudi de les desigualtats en el mercat de treball i l'esfera domèsticofamiliar des d'una perspectiva de gènere. L'anàlisi de la interrelació del treball i la vida quotidiana, les polítiques d'igualtat i la provisió de serveis públics d'atenció a la cura i el seu impacte en la posició de les dones al mercat de treball.
Desenvolupament i polítiques locals:
La crisi del model de producció tradicional, juntament amb la crisi mediambiental i l'aparició de noves necessitats per part de la població provoquen l’emergència del desenvolupament local com a fenomen significatiu dins les dinàmiques de la globalització, els canvis en l’organització del treball i l’estat del benestar. Dins d'aquesta línia resulta clau l’estudi de les transformacions del treball, el disseny i aplicació de polítiques sostenibles i serveis per a la població, tot des d’una perspectiva que emfatitza la dimensió territorial.
Relacions laborals i organització del treball:
Dins les transformacions del treball, aquesta línia focalitza l'atenció en els canvis sobre les relacions laborals i l’organització del treball, posant l’èmfasi en qüestions com ara els processos de negociació col·lectiva, canvis en el comportament dels agents socials, atenent el nou escenari comunitari i les transformacions que aquest pot provocar en el diàleg social.
|