Grup de Recerca en Hist˛ria Actual (GReHA)


Adreça de publicacions i blogs:
GReHA: https://greha.wordpress.com/
Tiempo devorado: http://revistes.uab.cat/tdevorado
Tiempo devorado, el blog: https://tiempodevorado.wordpress.com/

El Grup de Recerca en Història Actual, actualment SGR 956  (2014), és el de més recent creació dins l'àmbit del Departament d'Història Contemporània de la UAB. Degut a això, incorpora alguns elements distintius nous. El grup,  per exemple, té blog  propi,  dissenyat per mantenir les seves publicacions i materials, o establir relacions directes amb institucions afins en altres universitats.

També compta amb una revista pròpia, publicada pel Servei de Revistes Digitals de la UAB: Tiempo devorado, que de moment publica tres números a l'any amb articles en català, castellà i anglès. Com a complement de la publicació regular de Tiempo devorado i com a repositori de documentatació hemerogràfica i àmbit de noves propostes de recerca i publicació, s'ha posat en marxa un bloc específic.

D’altra banda, el GReHA incorpora a professors i investigadors d'altres facultats i fins i tot d'universitats estrangeres. Atés el recurs a fonts vives que utilitza la Història Actual, resulta de gran utilitat el recurs als estudis interdisciplinaris.

Per tant, tot i centrant la seva activitat en els estudis historiogràfics, el grup de recerca té vocació d'interdisciplinari, i per això no acollirà només a historiadors, sinó també a politòlegs, antropòlegs, comunicòlegs, sociòlegs, i tots aquells acadèmics que puguin ajudar a entendre el període estudiat. De la mateixa manera, la procedència dels integrants del grup no queda restringida a la Universitat Autònoma de Barcelona: podran pertànyer al GReHA professors o investigadors de qualsevol centre.

El Grup de Recerca d'Història Actual té com a objectius del seu treball:

a) Fomentar els estudis i investigacions acadèmiques sobre la Història Actual, que establim en el període de la Postguerra Freda, fins a la crisi del 2008 (1990-2008).  En aquest sentit, el GReHA és un dels pioners en l'estudi de la Història Actual o Història del Present, a escala de l'Estat espanyol i, sobretot, a Catalunya. A tal efecte, al maig de 2012 el GReHA va posar en marxa una iniciativa per llençar un manifest per la promoció dels estudis en Història Actual. Va tenir lloc una reunió constitutiva a la Facultad de Historia de la Universidad Complutense de Madrid, el 25 de maig d’aquell any. El manifest va ser recolzat de manera explícita per divuit professors de vuit universitats i es pot consultar al blog del GReHA: https://greha.wordpress.com/2012/06/08/manifiesto/

b) Debatre i experimentar al voltant dels temes i assignatures que tinguin relació amb aquest període en el marc més ampli de la Història Contemporània. Aquesta faceta associada a la pedagogia és molt important per al grup atès que, entre altres coses, suposa experimentar amb la percepció real que tenen de la Història els estudiants i investigadors, contraposant la pròpia vivència amb la del passat llunyà, com objecte d'estudi.

c) Romandre en contacte actiu amb els centres acadèmics, investigadors o docents que es dediquen a la Història Actual, amb la finalitat d'organitzar activitats, estudis i publicacions conjuntament.

Entre els components principals del GReHA hi ha el professor Francesc Veiga, que ha treballat en Història Contemporània i Actual dels països de l'àmbit balcànic i Turquia; el professor Ramón Moles del Departament de Dret Públic i Ciències Historicojurídiques;  la professora, Anna García Homs, de Sociología UAB, el profesor Juan Jacob de Història contemporània de la Universitat de Barcelona i l’investigador principal del CIDOB, Nicolàs de Pedro; tambè Alfredo Sasso, procedent de la Universitat de Torí i que està acabant la seva tesi doctoral en el nostre Departament d'Història Contemporània.

A més, com a investigadors associats comptem amb Juan Sánchez Monroe, professor de l'Instituto Superior de Relaciones Internacionales de l'Havana, diplomàtic, historiador i testimoni ell mateix  dels canvis històrics operats al bloc de l'Est i la mateixa Cuba des de els anys seixanta fins l'actualitat. Carlos González Villa, investigador doctor en l'Instituto Complutense de Estudis Internacionales (Madrid). Sergey Sukhankin i Alla Hurska, procedents del Collegium Civitas de Varsòvia i col·laboradors de l'ICPS de Kíev, doctorands en el Departament. Imanol Ortega, doctorand de la Universitat de Granada i Alex Amaya Quer, procedent del nostre Departament i en l'actualitat col.laborador a la Universitat de Cluj (Romania). Darrerament s'ha unit al GReHA la doctora Jelena Prokopljevic, arquitecte procedent de la Universitat de Belgrad i la Politècnica de Catalunya, experta en urbanisme dels règims socialistes.

Progressivament, podreu anar consultant els currículums i publicacions dels membres en la pròpia pàgina web, que en part encara està en construcció.

AGAUR AgŔncia de Gestiˇ i Ajuts Universitaris de Catalunya

 

MINECO Ministerio de EconomÝa y Competitividad

 

MECD Ministeri d'Educaciˇ, Cultura i Esport

 

ANECA Web de la Agencia Nacional de Evaluaciˇn de la Calidad y Acreditaciˇn

 

AQU AgŔncia per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya

 

FECYT Fundaciˇ Espanyola per la CiŔncia i la Tecnologia

 

Red IRIS Ministerio d'Ind˙stria, Energia i Turisme

 

Portal UAB d'indexs i revistes Recull d'eines bibliomŔtriques i d'avaluaciˇ de publicacions

 

TDX (Tesis Doctorals en Xarxa) Tesis doctorals a text complet en format digital llegides a les universitats catalanes

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament d'Hist˛ria Moderna i ContemporÓnia
Edifici B
08193 Bellaterra (Cerdanyola del VallŔs)
TEL +34 93 581 11 86
TEL +34 93 581 1186

d.h.modernaarrobauab.cat

 

 

 

 

2019 Universitat Aut˛noma de Barcelona