El professorat del Departament que participa al programa de Doctorat és el següent:

Sergi Ballespí
Sergi.Ballespi@uab.cat

Doctor en Psicologia el 2004 amb desenvolupament d’una bateria per a la detecció precoç de l’ansietat social de base temperamental. Màster en Psicopatologia (2001), en Psicopatologia Infanto-Juvenil (2002) i en Metodologia de la Investigació Sanitària (2002). És professor Agregat al Departament de Psicologia Clínica i de la Salut des de 2002, i ha estat professor associat de la Universitat de Barcelona i de l’Escola Universitària de Ciències de la Salut (actual Universitat Central de Catalunya). Ensenya psicopatologia, avaluació i tractaments psicològics al Grau de Psicologia, a deu màsters i al programa de doctorat. Dirigeix la línia d’investigació sobre Mentalització i Psicopatologia i manté col·laboracions de recerca amb la Universitat de Houston, la Université de Genève i la University College London, així com amb els centres clínics de la Fundació Pere Clavé i la Fundació Orienta.

La seva línia d’investigació consisteix a demostrar que la mentalització, i.e., la capacitat d’adonar-nos dels estats mentals que hi ha darrera el nostre comportament, és un pilar fonamental de la salut mental. Concretament, s’interessa pel rol de la mentalització en les transicions entre salut i psicopatologia, transcendint els models clàssics de salut mental i adoptant punts de vista evolutius, trans-diagnòstics, trans-simptomàtics i trans-generacionals.

Els seus projectes actuals es centren en: Com la mentalització modera la relació entre psicopatologia i funcionament; El paper de la mentalització en el metabolisme del malestar emocional; La innovació en procediments més ecològics i/o basats en TIC per a mesura de la mentalització; L‘eficiència de tractaments i programes de prevenció basats en la mentalització (Mentalization Based Treatment (MBT), KidsTime, SchoolsInMind-Network or LightHouse Parenting) així com la seva translació a altres dominis (e.g., la psicologia de l’esport). Sobre la base que la mentalització és resiliència, aspira a trobar formes de fomentar-la en població general per tal de millorar la salut mental global.


Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya

Carme Brun i Gasca
Carme.Brun@uab.cat

Carme Brun i Gasca Dra. en Psicologia. Especialista en Psicologia Clinica. Professora titular de Discapacitat Intel·lectual i Altres Trastorns del Desenvolupament a la Universitat Autònoma de Barcelona.

El seu àmbit d'investigació és principalment la discapacitat intel·lectual de base genètica en patologies minoritàries, amb especial interès en les síndromes del cromosoma X fràgil, síndrome d'Angelman i síndrome de Prader Willi. En aquest àmbit s’ha signat un conveni de col·laboració amb l’àrea pediátrica de l’Hospital Taulí de Sabadell centre expert en aquestes patologies. En el marc d’aquest conveni es du a terme assistència clínica i seguiment de pacients afectats per aquestes condicions genètiques. Ha realitzat estades de recerca al Child Development Unit del Children’s Hospital de Denver (USA) i a la Unitat de psiquiatría i psicología de nens i adolescents del St George’s Hospital and Medical School de Londres.

Ha publicat els seus treballs a revistes nacionals i internacionals.

Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya

Lorena Chanes
lorena.chanes@uab.cat

Doctora en Psicologia (Cervell-Cognició-Comportament) per la Université Pierre et Marie Curie (Paris 6). Màster en Biologia Integrativa i Fisiologia, especialitat Neurociències, per la mateixa universitat. Professora Serra Húnter del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut a la Universitat Autònoma de Barcelona. Investigadora a la Unitat d’Interacció Persona-Ambient en el risc i la resiliència per a la salut mental, SGR consolidat i finançat per la Generalitat de Catalunya.
 
Les seves línies de recerca s’interessen, de manera àmplia i multidisciplinar, per l’experiència conscient. Quina organització i dinàmiques cerebrals la fan possible? Com es troba afectada en el cas de diferents trastorns mentals? Aquestes preguntes les formula en el context de noves perspectives sobre la percepció i l’acció conegudes amb el nom de predictive coding o predictive processing, i les explora utilitzant diverses tècniques, incloent comportament, estimulació cerebral no invasiva i neuroimatge.


Neus Vidal Barrantes
Neus.Barrantes@uab.cat

Neus Barrantes-Vidal obtained her PhD (Outstanding Doctoral Dissertation Award) in 2000 and conducted a M.Sc. at the Hospital Clínic de Barcelona, becoming a Licensed Specialist in Clinical Psychology (Spanish Ministry of Education). She was a visiting predoctoral researcher in the University of Oxford. She is an Associate Professor at the Department of Clinical and Health Psychology of the Universitat Autònoma de Barcelona and holds an Adjunct Associate Professorship at the University of North Carolina at Greensboro (USA). She was an invited member of the Advisory Board of the Spanish Agency for the Assessment of Scientific Research (ANEP) and now holds an appointment by the Scientific Policy Department of the Spanish Ministry of Economy and Competitiveness as member of the Committee managing the national call of R+D+I projects in Psychology.

She is the principal investigator of the “Person-Environment Interaction in Psychopathology” Research Group at UAB, which has been recognized by the Catalan Government as a Consolidated Research Group (2014 SGR 1070). She has led and directed Her group has received funding from several Spanish national and regional agencies, and currently participates in a EU funded project. She was distinguished recently with the highly competitive ICREA Academia Distinguished Research Professorship, a 5-year intensification research program funded by the Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), an organism of the Catalan Government. Her program of research is “An Integrative Approach to Psychosis Research”, and studies the interaction of genotype, person and psychosocial environment in configuring several pathways to psychosis risk and expression. Her group’s work has focused on the identification of individuals with heightened risk for psychosis in nonclinical (ie, schizotypy) and clinical populations (ie, individuals with at risk mental states) and conduct longitudinal studies to delineate trajectories of risk and resilience for schizophrenia spectrum disorders. Their work has concentrated on the dynamics of sub/clinical symptoms and person-environment interactions in real life, making use of mobile technologies to map dynamic mental processes and obtain ecologically valid measures. In addition, she is also interested in healthy expressions of risk for psychopathology, most especially in creativity, and in the clinical translation of research findings. She has published over 120 scientific papers (WoS).

Finally, she serves as a Research Consultant for one of the nine clinical centers in Catalonia with a specialized service for Early Psychosis, the Department of Mental Health at the Sant Pere Claver Health Foundation (Barcelona). She is also part of a Network of Excellent Research in Psychological Science in Spain granted by the Ministry of Economy and Competitiveness (PROMOSAM) and the Centre for Biomedical Research Network on Mental Health (CIBERSAM) from the Instituto de Salud Carlos III (Ministry of Health, Spain).

Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya

Joan Deus Yela
Joan.Deus@uab.cat

Dr. en Psicologia, dins el programa i especialitat de Neuropsicologia, per la Universitat de Barcelona (UB). Acreditat com a especialista en Psicologia Clínica, pel Ministeri d'Educació i Ciència, i Neuropsicologia Clínica, acreditat pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC). Ha obtingut el Certificat Europeu de Psicòleg Clínic (EuroPsy). Cap de Servei de Neurorehabilitació Psicosocial de l'Institut Universitari de Neurorehabilitació Guttmann, adscrit a la UAB. Professor titular del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la Facultat de psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Consultor sènior de neuroimatge funcional i codirector, en coordinació amb el director Dr. Jesús Pujol de la Unitat de Recerca en Ressonància Magnètica de CRC-Hospital del Mar, de la línia d'investigació de Neuroimatge en Neuropsicologia i Neurociències.

El seu àmbit de recerca se centra en l'estudi del funcionament cerebral, estructural i funcional, en diverses patologies de l'àmbit de les neurociències (neuropsicologia, neurologia, neuropediatria, neuropsiquiatria, reumatologia en dolor crònic neuropàtic i no neuropàtic, neurocirurgia i endocrinologia en els trastorns del neurodesenvolupament) mitjançant la ressonància magnètica estructural i funcional.

Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya

Lourdes Ezpeleta Ascaso
lourdes.ezpeleta@uab.cat

Doctora en Psicologia. Especialista en Psicologia Clínica. Catedràtica de Psicopatologia de la infància i l'adolescència a la Universitat Autònoma de Barcelona. Es Directora de la Unitat d'Epidemiologia i de Diagnòstic en Psicopatologia del Desenvolupament. La Unitat és Grup de Recerca Reconegut (2014 SGR 312) i finançat per la Generalitat de Catalunya.

El seu àmbit d'investigació es centra en la psicopatologia del desenvolupament, en el desenvolupament d' instruments diagnòstics per a estudis epidemiològics en psicopatologia de la infància i l' adolescència, i a l'estudi dels factors de risc de psicopatologia en nens i adolescents. Ha participat en nombrosos projectes finançats per entitats nacionals e internacionals. Actualment, està portant a terme un projecte longitudinal sobre trajectòries evolutives de problemes del comportament dels 3 als 16 anys i la identificació de factors de vulnerabilitat i risc. En aquesta cohort participen més de 600 nens escolaritzats de més de 70 escoles de la ciutat de Barcelona.

Ha publicat el seus treballs a revistes internacionals i nacionals. Es pot trobar més informació sobre Projectes, publicacions y activitats de la Unitat a www.ued.uab.es

Mª Claustre Jané i Ballabriga.
MariaClaustre.Jane@uab.cat

Dra. En Psicologia, professora titular de Psicopatologia de la Infància i l'Adolescència en la Universitat Autònoma de Barcelona. Es directora del Màster de Psicopatologia Clínica Infanto-Juvenil de la Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de recerca UAB reconegut Psicopatologia Infantil (2014SGR0961), a més de diferents projectes de recerca finançats (La Caixa Pro Infància). I relacions i convenis de recerca amb diferents universitats d’Amèrica del Sud i EEUU.

L'àmbit de recerca es centra en quatre línies bàsiques: 1) Epidemiologia dels trastorns psicològics en la infantesa i l'adolescència, focalitzant en la primera infantesa (0-6 anys), 2) Estudi de la Funció Executiva i el seu desenvolupament en la infància i l'adolescència, Analitzant les relacions que hi poden haver amb els diferents trastorns psicològics, 3) Estudi de l'Espectre Ampli del Trastorn Bipolar Pediàtric i 4) Creació i validació d'escales per l'Estrés Postraumàtic Infantil, estudi en població d'alt risc.

S’han publicat nombrosos articles a revistes nacionals i internacionals, així com capítols de llibres i llibres.

Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya

Jordi Obiols
Jordi.Obiols@uab.cat

Doctor en Medicina, Catedràtic de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic a la UAB. És director del Màster de Psicopatologia Clínica de l'Adult de la UAB i cap de l'Unitat de Recerca en Psicopatologia i Neuropsicologia.

El seu àmbit d'investigació s'ha centrat en els trastorns psicòtics, i especialment en la esquizofrènia. Ha desenvolupat estudis sobre marcadors psicobiològics de risc per a aquest trastorn i la seva evolució en el temps. Actualment està investigant el grau de solapament fenotípic entre els espectres autista i esquizofrènic, estudiant variables clíniques, de cognició social i de imatge cerebral estructural en subjectes autistes d'alt nivell i Asperger i subjectes amb trastorns de la personalitat esquizoide i esquizotípic. Ha col·laborat amb diferents grups de recerca d'institucions com el CS Parc Taulí, H.U. de Bellvitge, Hospital Clínic de Barcelona, PS Sant Joan de Déu, UIC, Imperial College London, , Institute of Psychiatry, King's College London, etc..i ha realitzat estades de recerca a UCLA , Columbia University i Cambridge University

Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya

Nuria de la Osa Chaparro.
Nuria.DeLaOsa@uab.cat

Doctora en Psicologia. Especialista en Psicologia Clínica i en Pertorbacions del Llenguatge i l’Audició. Professora Titular d'Avaluació Psicològica a la Universitat Autònoma de Barcelona. Investigadora a la Unitat d'Epidemiologia i Diagnòstic en Psicopatologia del Desenvolupament del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut. La Unitat és Grup de Recerca Reconegut (2014 SGR 312) i finançat per la Generalitat de Catalunya.

El seu àmbit de treball és l'avaluació i el diagnòstic en l'àmbit de la infància i l'adolescència, el desenvolupament y adaptació d'instruments d'avaluació epidemiològica i clínica. Ha participat diversos projectes finançats i en l’actualitat col·labora en un estudi longitudinal sobre vulnerabilitat i factors de risc de psicopatologia en població general infanto-juvenil.

Ha publicat el seus treballs a revistes internacionals i nacionals (www.ued.uab.es)

Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya

David Sánchez Carracedo
David.Sanchez@uab.cat

Doctor en Psicologia. Professor titular del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut en la Universitat Autònoma de Barcelona. És director del Grup de Recerca en Problemes Relacionats amb l'Alimentació i el Pes (PRAP; conductes alimentàries alterades i de control del pes, insatisfacció corporal, sobrepès i obesitat).

El seu àmbit de recerca es centra en una aproximació integrada a l'estudi dels PRAP. Ha estat Investigador Principal de diversos projectes de recerca finançats vinculats a la prevenció dels PRAP i a l’estudi dels seus factors de risc, i és autor de nombroses publicacions nacionals i internacionals. Es membre expert de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària (Generalitat de Catalunya) i ha col·laborat amb diversos equips de recerca nacionals i internacionals (ex. School of Public Health, University of Minnesota (EEUU), Faculty of Psychology del Kenyon College, Ohio, EEUU).

Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya

Susana Subirà Alvarez
susana.subira@uab.cat

Doctora en Medicina i especialista en Psiquiatria. Professora titular de Psicopatologia d'adults a la Universitat Autònoma de Barcelona. Directora del Màster de Psicopatologia Clínica. Cap de la Unitat de recerca en Psicopatologia i Gènere de la UAB. Membre del Grup de Recerca Consolidat Vulnerabilitat, Psicopatologia i Gènere de la Generalitat de Catalunya (2014 SGR 1411).

La temàtica investigadora del grup és l’estudi dels gens, endofenotips i factors ambientals implicats en la vulnerabilitat dels trastorns psiquiàtrics, la resposta terapèutica i les diferències de gènere. Ha treballat específicament en ansietat social, trastorn límit de la personalitat i salut mental perinatal (detecció de trastorns emocionals durant l’embaràs, factors de risc de depressió post-part). La seva recerca està realitzada en estreta col·laboració amb la Unitat de Psiquiatria Perinatal i Recerca de Gènere de l’Hospital Clínic de Barcelona i la Societat MARCE Internacional així com el departament de Neurociències i Conducta de la Universidade de São Paulo.

Ha participat en diversos projectes finançats i ha publicat els seus treballs a revistes nacionals i internacionals.

Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya
https://psicopatologiagenere.wordpress.com/

Montserrat Gomà-i-Freixanet
Montserrat.Goma@uab.cat

Doctora en Psicologia. Catedràtica d’Universitat del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona.

És la directora del Màster Universitari en Psicologia Clínica i Medicina Conductual que va crear l’any 1990.

També és la directora del Grup de Recerca i Estudis en Personalitat i Diferencies Individuals (GEPDI) i forma part del Grup de Recerca Consolidat (2014 SGR 1673) ”Comportaments, estils de vida i salut en dones”.

El seu àmbit de recerca abasta una àmplia gamma de temes relacionats amb l’estudi de la personalitat i de les diferencies individuals des de la normalitat fins a la patologia.

Ha publicat els seus treballs en nombroses revistes especialitzades espanyoles i internacionals, és col·laboradora científica d’organismes estatals i membre de diverses societats científiques.

Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya
http://grupsderecerca.uab.cat/zkpq/

Marisol Mora
marisol.mora@uab.cat

Marisol Mora Giral. Doctora en Psicología. Professora agregada de Tractaments Cognitiu-Conductuals en Adults en el Departament de Psicologia Clinica i de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona. Va començar la seva trajectòria investigadora fa vint-i-cinc anys amb una beca predoctoral del Ministeri.

En la actualitat es investigadora principal del projecte amb referència PSI2013-47212-P: Prevenció dels problemas relacionats amb el pes i la Imatge Corporal en la escola: Intervenció integral y ecològica ECOPREV2013 del Ministerio de Economía y Competitividad: Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016.

La seva activitat investigadora s’ha difós en més de 44 publicacions. Forma part de l’equip de la Unitat d’Avaluació i Intervenció de la Imatge Corporal on desenvolupa la seva activitat investigadora i aplica programes psicoeducatius per prevenir trastorns de la imatge corporal en persones que comencen a presentar símptomes incipients. Al mateix temps, ha optimitzat un tractament cognitiu-conductual adreçat als trastorns de la imatge corporal. Actualment la seva recerca está centrada en programes de prevenció universals en diferents formats així com també en prevenció selectiva. Pertany al grup consolidat de recerca: Comportament, Estils de Vida i Salut en dones reconegut per la Generalitat de Catalunya.

Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya

Mercè Jódar
Merce.Jodar@uab.cat

Doctora en Psicologia dins el programa d'especialitat en Neuropsicologia per la Universitat de Barcelona. Neuropsicòleg adjunt al Servei de Neurologia de l'Hospital parc Taulí. Es professor Associat del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut. UAB. Directora del Màster en Neuropsicologia Clínica Infanil i d'Adults de la UAB. Es membre del grup e-Mental Health, prevenció i epidemiologia de malalties neuropsiquiàtriques, reconegut com a grup consolidat per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitària i de Recerca (AGAUR/2014 SGR 1462).

Ha treballat en el desenvolupament de programes de rehabilitació com el programa de telerrehabilitació de la cognició i la cognició social en pacients amb psicosis de primer episodi: Neuropersonal Trainer/ Salud Mental Parc Taulí, o be en el desenvolupament de la plataforma Early Neurocognitive Rehabilitation in Intensive Care (ENRIC). Ha participat com a investigador en diversos projectes finançats. El seu interès general es centra en la neuropsicologia clínica i la rehabilitació, però en l' actualitat es centra en l'estudi dels efectes de la cognició i de la neurorrehabilitació en els pacients ingressats en UCI, així com en l'estudio de les alteracionsneuropsicològiques i de la seva relació amb biomarcadors en pacients amb malalties infeccioses.

En el moment actual es investigadora principal de l 'estudi " Alteracions neuropsicològiques en els pacients crònicament infectats pel virus de l'hepatitis C i observació dels canvis després del tractament curatiu amb agents antivirals directes.

Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya


Els següents professors del Departament de Psicobiologia i Metodologia de les Ciéncies de la Salut participen al programa:

Albert Bonillo Martín
albert.bonillo@uab.cat

Albert Bonillo és llicenciat i doctor en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Professor Agregat a la mateixa, a més de consultor a la UOC. Fa més d'una dècada que imparteix diverses assignatures al Departament de Metodologia de les Ciències de la Salut de la UAB, així com a la Diplomatura de PostGrau/ Màster) de Metodología de la Investigación: Diseño y Estadística en Ciencias de la Salud.

Membre de l’equip d’investigació del Laboratori Humà (SGR 91), Facultat de Medicina de la UAB i de de l’equip d’investigació de la Unitat de recerca de psicopatologia de la infància i l’adolescència, Facultat de Psicologia, UAB. Membre del Grup de Recerca Reconegut per la Generalitat de Catalunya: (SGE) núm 961, i investigador amb diversos convenis signats amb AMPANS (Bages) en Transferència de Coneixement, així com La Caixa Obra Social.

Les seves principals línies d’investigació s’adrecen a temàtiques diferents: depuració de dades, factors de risc en psicopatologia infantil, ansietat, estrès i somatitzacions, funcions executives en preescolars així com als trastorns de conducta en preescolars. Té una trentena d’articles publicats a revistes internacionals, principalment, així com diversos llibres i capítols.

Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya

Blas Navarro
joseblas.navarro@uab.cat

Doctor en Psicologia. Màster en Disseny i Estadística en Ciències de la Salut. Professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialista en metodologia de recerca, validació d'instruments i anàlisi de dades. Ha participat en nombrosos projectes de recerca en diferents àmbits de les ciències de la salut, des de la psicologia a la medicina, passant per infermeria, fisioteràpia, etc.

Membre en l'actualitat de diferents grups de recerca finançats en els àmbits de la psicologia clínica infantil, la psicologia clínica d'adults i la qualitat de vida de donants vius de ronyó i fetge.

Des de 2001 la seva investigació metodològica es centra en l'aplicació de models de regressió multinivell en l'àmbit de la psicologia.

Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya

Eva Penelo
eva.penelo@uab.cat

Doctora en Psicologia, Programa en Psicopatologia Infantojuvenil. Professora agregada de la Unitat de Metodologia de les Ciències del Comportament de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és investigadora a la Unitat d’Epidemiologia i de Diagnòstic en Psicopatologia del Desenvolupament (UAB).

El seu àmbit de treball es centra en la Psicometria, l'adaptació i validació d'instruments d'avaluació i el modelat d'equacions estructurals en Ciències de la Salut. Ha participat diversos projectes finançats i en l’actualitat col•labora en un estudi longitudinal sobre vulnerabilitat i factors de risc de psicopatologia en població general infanto-juvenil.

Ha publicat els seus treballs tant en revistes nacionals com internacionals. Col·labora de forma habitual com a revisora en diferents revistes internacionals amb revisió per parells.

Més informació:
Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya


També col·laboren al programa les següents especialistes:

Martín-Santos, Rocío
García-Esteve, Lluïsa

CONTACTA AMB NOSALTRES

Doctorat
Campus de Bellaterra,
Edifici B,
Facultat de Psicologia
Despatx B5/016b
935812319

doc.psico.clinicaarrobauab.cat

 

 

 

 

2020 Universitat Autònoma de Barcelona