Estructura organitzativa
Coordinació i Gestió de l’ECIU University a la UAB:
Té per objectiu garantir una coordinació àgil i efectiva de les activitats de l’ECIU University per tal que s’implementin segons allò previst en el pla de treball.
Coordina l’equip de treball de l’ECIU University a la UAB, i és el nexe amb la Coordinació del Projecte en el marc global del consorci.
Coordinador: Dr. Màrius Martínez, Vicerector de Relacions Internacionals i President de l'ECIU
Coordinadora Tècnica: Mireia Galí
Project Manager: Myra Ronzoni
El Projecte de l’ECIU University s’estructura en 9 àmbits generals d’actuació, cadascun d’ells amb el seu pla de treball específic. La UAB ha creat un grup de treball extens, format per PDI i PAS, per tal de dur-los a terme:
Àmbit de Recerca
L’objectiu d’aquest àmbit és desenvolupar una estratègia institucional conjunta per gestionar les iniciatives de recerca basades en reptes.
Més a llarg termini, es proposa harmonitzar les estructures i les polítiques de les Universitats membres de l’ECIU University, per tal de facilitar la recerca basada en reptes, a través d’un institut virtual de recerca: l’SMART-ER.
Aquesta Àrea té una forta implicació amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11 – Ciutats i Comunitats Sostenibles, aprovat per les Nacions Unides en la Conferència de Rio +20.
Coordinador a la UAB: Xavier Ariño, Cap del Gabinet del Rector
Col·laboradors:
Andreu Grau, Unitat de Gestió de Dades, Àrea de Gestió de la Recerca
Begoña Miñarro, Projectes Estratègics, Vicegerència de Recerca
Marta López, Projectes Estratègics, Vicegerència de Recerca
Àmbit de Docència
Aquest àmbit té per objectiu implementar un sistema d’aprenentatge basat en reptes. Aquest marc educatiu es centra en identificar, estructurar i resoldre desafiaments (reptes) del món real, i per això busca activament la col·laboració de grups d’interès externs a la pròpia universitat com empreses, governs locals i ONG’s.
Algunes de les activitats d’aquest àmbit són organitzar grups de treball conjunt que integrin estudiants, professorat altres agents que treballin conjuntament en la resolució de reptes, així com donar suport als Innovation of Education Labs (Living Labs) o desenvolupar un màster conjunt basat en reptes entre les Universitats membres de l’ECIU University.
Coordinadora a la UAB: Dra. Sílvia Blanch, Vicedegana de Pràctiques i Secretària de la Facultat de Ciències de l'Educació
Àmbit de Micro-credencials
L’objectiu d’aquest àmbit és la implementació d’un sistema de disseny i desenvolupament de micro-mòduls, una nova unitat d’aprenentatge que permet adquirir competències específiques en els diversos àmbits del coneixement o en entorns interdisciplinaris. Aquestes competències adquirides, anomenades micro-credencials, seran incorporades en el Wallet o portafoli de l’estudiant, com a element complementari de les acreditacions oficials a què puguin donar lloc. Els micro-mòduls i les micro-credencials es poden obtenir i desenvolupar tant en el context dels cursos existents, com en noves ofertes formatives pensades específicament per ser estructurades segons aquest sistema.
Coordinador a la UAB: Dr. Daniel Franco, Professor Titular a l'Escola d’Enginyeria
Nexe Àmbits de Docència i de Micro-credencials
Aquests dos àmbits, íntimament relacionats, requereixen d’una estreta col·laboració que permeti la seva correcta implementació.
Coordinadora a la UAB: Dra. Sílvia Blanch, Vicedegana de Pràctiques i Secretària de la Facultat de Ciències de l'Educació
Àmbit de Valorització i Transferència
L’objectiu principal d’aquest àmbit és realitzar un sistema de transferència del coneixement basat en reptes entre els membres de l’ECIU University i els seus ecosistemes de relació amb l'entorn. Per tal d’aconseguir-ho, es treballa principalment en la creació d’Innovation Hubs (entorns físics i virtuals de co-creació que tenen per objectiu definir i concretar els reptes juntament amb els agents de l'entorn interessats) i la identificació d’un nou model de valorització i transferència dels resultats. En aquest àmbit, l’aliança compta amb el suport i la implicació d’una sèrie d’institucions interessades (stakeholders), tant públiques com privades. Per part de la UAB destaquen Suez Environment, l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, i PIMEC 2030.
Coordinador a la UAB: Iván Martínez, Vicegerent de Recerca
Col·laboradors:
David Hernandez, Dissenyador i Investigador, Parc de Recerca UAB
Julia Palma, Responsable d’emprenedoria i innovació, Parc de Recerca UAB
Konstantinos Kourkoutas, Coordinador dels reptes ECIU a la UAB i Coordinador d’innovació en ciutats intel·ligents i sostenibles, Vicegerència de Recerca
Àmbit de Mobilitat
Aquest àmbit du a terme les activitats necessàries per assolir els objectius de mobilitat definits en la Convocatòria ERASMUS+ en el context de l’aliança, i treballa per posar en pràctica les conclusions del Consell d’Educació del 22 de maig de 2018 sobre la visió d’una Àrea d’Educació Europea. El concepte de mobilitat inclou tant la modalitat física com la virtual. Pel 2025, les experiències de mobilitat es volen incrementar significativament entre els diferents col·lectius de les universitats: en aquest sentit, el grup objectiu d’aquest àmbit no és només l’alumnat, sinó també el professorat, el personal investigador, el personal d’administració i serveis i els grups d’interès externs.
Coordinadora a la UAB: Katja Schustakowitz, Cap de l’Àrea de Relacions Internacionals
Col·laboradora: Isabel Boncompte, Coordinadora Programes d'Intercanvi
Àmbit de Serveis Conjunts
L’objectiu d’aquest àmbit és definir i gestionar una única plataforma organitzativa i tecnològica on es puguin implementar les activitats de la universitat europea, que substitueixi gradualment els processos que cada institució integrant realitza per a la universitat. Es tracta doncs d’un àmbit transversal, que s’integra amb les activitats i els objectius dels altres àmbits de treball. La implicació i la coordinació del personal de tots els integrants de l’ECIU és la base necessària per aconseguir aquest objectiu.
Coordinadora a la UAB: Maria Paz Álvarez, Cap de l'Oficina de Qualitat Docent
Col·laboradors:
Blanca Burillo, Escola de Postgrau
Fran Cuevas, Escola de Postgrau
Joaquim Bernabé, Cap de l'Àrea d'Afers Acadèmics
Joaquim Campuzano, Cap de l’Àrea de Planificació de Sistemes d’Informació
Jordi Prat, Director de la Fundació Autònoma Solidària (FAS)
Jorge Benítez, Coordinador de l’International Support Service
Juan Antonio Alcaide, Cap de la Unitat d'Avaluació de la Qualitat
Juan Antonio Martínez, Cap de la Unitat de Planificació
Núria Claver, Cap de l'Oficina de Projectes Internacionals
Núria Marzo, Cap de la Unitat de Programació i Acreditació Universitària
Xavier Biarnes, Oficina de Projectes Internacionals
Àmbit de Creació de l’ECIU University
Com a Universitat Europea, l’ECIU University necessita un entorn lliure d’obstacles on poder desenvolupar les seves tasques i assolir els seus objectius. Aquest àmbit de treball es centra en identificar, analitzar i resoldre els obstacles que s’interposen en el procés d’implementació de l’ECIU University. A més, l’aliança detecta les barreres i dificultats que es troben en les regulacions institucionals de cada universitat, nacionals i europees, les debat en reunions conjuntes i elabora propostes de canvis en els instruments i les estructures que fa servir, per tal de fer realitat el projecte de l’ECIU University.
Coordinadora a la UAB: Dra. Esther Zapater, Secretària General
Legal Expert: Jorge Pedemonte, Lletrat del Gabinet Jurídic
Strategic Leader: Xavier Ariño, Cap del Gabinet del Rector
Col·laboradores:
Marta Tatger, Lletrada del Gabinet Jurídic
Myra Ronzoni, Project Assistant
Sílvia Altafaja, Cap de Responsabilitat Social Universitària i Campus Saludable i Sostenible
Àmbit de Comunicació
Aquest àmbit té per objectiu la millora de la comunicació entre les universitats del consorci i la la difusió d’informació sobre l’ECIU University, els seus projectes i activitats. La comunicación és important, tant entre els col·lectius universitaris (alumnat, professorat i personal d'administració i serveis) com exteriorment, entre grups d’interès i en general en la societat en la qual s'integra. La difusió d’informació promou la missió de l’aliança, els beneficis del format d’Universitat Europea, i les possibles col·laboracions que s’hi poden posar en marxa, tant individualment com col·lectivament. Per assolir aquest objectiu s’empren diferents mitjans de comunicació i difusió, com per exemple plataformes digitals, articles científics, material informatiu, conferències i trobades científiques i institucional.
Coordinador a la UAB: Miguel Ángel Linares, Cap de Premsa, Unitat de Comunicació
Col·laboradors:
Isidre Tomasa, Cap de Promoció
Juan Carlos Romero, Cap de l'Unitat d'Audiovisuals i Multimèdia
Lucas Santos, Tècnic de Comunicació
Mercè Pi, Responsable de la Unitat de Web
Octavi López, Tècnic de Comunicació
Rebeca Escolano, Gestora de comunitats
Àmbit de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC)
L'àmbit TIC gestiona tots els aspectes digitals i tecnològics del projecte, com ara les plataformes tecnològiques conjuntes que caldrà desenvolupar i vincular amb les locals. Es tracta doncs d’un àmbit transversal, que dona suport a tots els altres àmbits i és essencial pel bon funcionament i la difusió de l’ECIU University.
Coordinador a la UAB: Gonçal Badenes, Director de Tecnologies de la Informació i la Comunicació