Simposi d'aprenentatge globalitzat i per projectes - Comunicacions
Presentació | Prog rama | Organització | Comunicacions i pòsters | Inscripció |
Programa i resum de comunicacions en pdf
Indicacions per a la presentació de comunicacions i pòsters
Les persones que heu presentat una proposta de comunicació i se us ha comunicat que ha estat acceptada seguiu, si us plau, aquestes indicacions en funció de si serà una presentació oral o en format pòster.
Presentació de comunicacions orals
Contingut
Cada comunicació compartirà espai amb dues més i cadascuna disposarà d’un màxim de 15 minuts. Per això recomanem no intentar descriure amb tot detall l’experiència. Cal centrar-se en els objectius d’aprenentatge plantejats, els avantatges observats, les vivències d’alumnes i docents, l’organització, allò que creieu que destaca de la vostra activitat. És encertat incloure alguns detalls que ajudin a entendre el que es vol dir, però el més important és deixar clara la idea central que es vol comunicar amb l’activitat que es presenta i quines són les conclusions que vosaltres n'heu extret.
A més del títol i les dades bàsiques com autoria, nom del centre i adreça de correu electrònic, el contingut principal hauria d’incloure una introducció (resum o paraules clau) que contextualitzi l’experiència, els seus objectius d’aprenentatge, la descripció del procés, els resultats en funció dels objectius i les conclusions.
Format
La comunicació es pot acompanyar de presentacions multimèdia fetes en power point, impress, prezy o altres aplicacions. Són de gran ajut per completar l’exposició, però no són la seva part principal. Alguns consells per a la seva preparació:
- Són un suport. Cal utilitzar les presentacions multimèdia com a suport visual, no per anar llegint el text que apareix en elles. Transmet la idea equivocada que el conferenciant no sap el que vol explicar.
- Diapositives justes. És molt recomanable no utilitzar una presentació amb moltes més diapositives de les que utilitzarem i anar-les saltant. Cal limitar-se a les que necessitem per donar suport al que volem explicar aquell dia. Ni més ni menys.
- Poca informació ben endreçada. Posar tota la informació en una diapositiva atabala i dificulta la comprensió en l’espectador. Els ulls llegeixen d’esquerra a dreta i de dalt a baix, per tant, és recomanable tenir-ho present en endreçar el contingut de cada dispositiva.
- Taules i gràfics. Si s’han de presentar moltes dades numèriques, és preferible fer servir gràfics i, sobretot, extreure una conclusió que aporti significat a les xifres.
- Redacció i ortografia. S’ha de tenir una cura especial amb la redacció i l’ortografia. Els errors es magnifiquen quan es veuen projectats a la pantalla. S’ha d’evitar escriure només en majúscules.
- Lletres llegibles. No és bo abusar de varietat de tipografies. Dues o tres com a màxim. Triar principalment lletres de pal i en tamany prou gran.
- Colors en harmonia. Generalment és preferible combinar pocs colors i vigilant el contrast entre ells per no perjudicar la llegibilitat.
- Imatges potents i evocadores. Les imatges són molt importants. Són preferibles fotografies que cliparts i si són pròpies millor, però en qualsevol cas cal vigilar que la seva qualitat sigui suficient i mantenir les proporcions originals en modificar-les.
- Sobrietat. No abuseu de les transicions, animacions i altres efectes.
Hem elaborat aquest model que us pot servir com a base per a la vostra presentació.
Si és la primera comunicació d’aquestes característiques que elaboreu també podeu consultar algunes webs que contenen recomanacions i ajuts als respecte.
http://identitatcorporativa.gencat.cat/web/.content/Documentacio/pdf/normativa_ppt.pdf
http://presentastico.com/category/powerpoint-2/page/2/
https://www.slideshare.net/carlescv/dissenya-bones-diapositives-amb-powerpoint-4129097
https://www.slideshare.net/thecroaker/death-by-powerpoint
Presentació de comunicacions en format pòster
Presentar un pòster al simposi vol dir:
- Elaborar-lo de tal forma que comuniqui eficaçment l’experiència que es vol compartir
- Fer-lo arribar a l’organització abans de finalitzar el mes d’octubre
- Ser al costat del pòster el dissabte 24 de novembre de 15.30 a 16.30 abans de la taula rodona que tanca el simposi.
Els pòsters han de presentar les següents característiques:
Contingut
- Títol
- Autoria | Nom del centre | Adreça de correu electrònic
- Contingut principal,
- Introducció (resum o paraules clau)
- Objectius d’aprenentatge de l’experiència que es presenta
- Procés
- Resultats en funció dels objectius
- Conclusions
Format
- Tamany A0 vertical (841mm x 1189 mm)
- Els pòsters s’han d’enviar en format pdf o jpg
Recomanacions
- Es pot fer servir powerpoint o qualsevol altre programari local, així com aplicacions online especialitzades com Piktochart o altres, però el resultat final s’ha d’enviar en pdf o jpg.
- Com a regla general, es pot dedicar al text una proporció del 30% de l’espai del pòster, reservar-ne per a les dades visuals un 50% i deixar el restant 20% per a espai buit, per no fer un pòster massa carregat d’informació.
- No utilitzar moltes tipografies diferents. Dos està bé. Combinar mides de lletra entre els 20 punts pel text general i els 48 per al títol.
- No combinar massa colors i vigilar amb el contrast entre fons i lletra per no perjudicar la llegibilitat.
- És important assegurar la qualitat mínima dels gràfics i imatges per la seva posterior impressió.
- Es poden incloure codis qr que donin accés a informació més àmplia de l’experiència que es presenta.
- Si és el primer pòster d’aquestes característiques que elaboreu podeu consultar algunes webs que contenen recomanacions i ajuts als respecte.
http://www.neoscientia.com/como-hacer-un-poster-cientifico/
http://www.fes-sociologia.com/files/congress/11/posters.pdf
https://www.seap.es/documents/228448/530236/05_Sola.pdf
Certificació comunicacions i pòsters
Per tenir dret a la certificació d'haver presentat una comunicació o pòster, s'ha de fer la inscripció al Simposi.
Es faran gravacions i fotos durant tota la durada del Simposi.
Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Per obtenir la certificació haureu de signar els fulls corresponents, que trobareu a la secretaria del Simposi.
El control d'assistència es farà 3 vegades: divendres tarda, dissabte matí i dissabte tarda.